Ismerkedés az új otthonnal

Kutyák

Ismerkedés az új otthonnal

Kutyák

Ismerkedés az új otthonnal

Kutyák

Ismerkedés az új otthonnal

Amikor hazahozza kiskutyáját, mutassa meg neki új kosarát, játékait valamint etető és itató edényeit! A kutyus hamar meg fogja tanulni, melyik a birodalma.

artsa tiszteletben a privát szféráját, amikor kedvence alszik, pihen vagy eszik! Kiskutyájának a kezdeti időkben valószínűleg honvágya támad. Ne lepődjön meg tehát, ha alvás, evés közben vinnyogni vagy nyüszíteni kezd, hisz nemrég választották el anyjától és a testvéreitől.

AMIKOR BEMUTATJA KISKUTYÁJÁT A CSALÁDJÁNAK,

mutassa meg minden családtagnak, hogyan kell az állatot helyesen felemelni! Az egyik kézzel megfogjuk a hátsó lábait, míg a másik kezünkkel a mellkasánál támasztjuk meg. Soha ne emeljük fel a mellső lábainál fogvavagy a nyakánál megragadva! Kerülje a durva játékot, és bánjon finoman kedvencével! Adjon neki időt a közeledésre! Napokig is eltarthat, míg végül otthon érzi magát, és játszani akar. Ne hajtsa túl a kiskutyát! Játsszon vele, de adjon neki lehetőséget arra is, hogy időnként elszundíthasson! A kiskutya felnéz Önre, irányítást, szeretetet, védelmet vár el Öntől. Számára még minden új. Előfordulhat, hogy kezdetben nem lesz játékos, és kissé visszafogottan viselkedik. Legyen türelmes, és próbáljon megnyugtató szavakkal közeledni hozzá! A kiskutyák természetesen nem értik meg az emberi beszédet, de kedvence hamarosan reagálni fog az Ön hangjára és parancsaira. Beszéljen hozzá gyakran és gyengéden, és bánjon mindig szeretettel vele!

AMIKOR KISGYEREKEKNEK MUTATJA BE KISKUTYÁJÁT,

észre fogja venni, hogy a legtöbb gyerek szereti a kölyökkutyákat, és ez a vonzalom kölcsönös. Magyarázza el a gyerekeknek, hogy a kölyökkutyák érzékeny, élő teremtmények, akik szeretetet és gondoskodást igényelnek! Emlékeztesse őket arra, hogy egy kiskutya számára még egy gyerek is óriásnak tűnik, és ezért félelmében, védekezésből még haraphat is. Kedvencét fokozatosan szoktassa hozzá a gyerekekhez. Mutassa meg nekik, hogyan kell felemelni és tartani a kis állatot. Ügyeljen arra, nehogy füleinél, vagy orránál fogva rángassák. A gyerekeknek nem szabad sem nyomkodni, sem szurkálni, sem csipkedni a kiskutyát, nem szabad hangos, fenyegető zajokkal vagy heves, gyors mozdulatokkal megrémiszteniük. Amikor kisgyerekek játszanak egy kölyökkutyával, egy felnőtt mindig kísérje őket figyelemmel!

Black mouth cur kölyökkutya

HA KISKUTYÁJÁT OLYAN HÁZTARTÁSBA HOZZA, AHOL IDŐSEBB GYERMEKEK ÉLNEK,

döntse el, hogy ők is részt vehetnek-e az állat nevelésében és gondozásában! Ezt a felelősséget meg lehet osztani velük. Arról azonban feltétlenül meg kell bizonyosodnia, hogy a gyerekek valóban ellátják-e a rájuk bízott feladatot.

HA CSECSEMŐ VAN OTTHONÁBAN,

bizonyos óvintézkedések szükségesek. Ismertesse meg kiskutyáját a baba illatával,még mielőtt találkoznának, mert a kisbabáknak különleges illatuk van, amely eltér a család többi tagjáétól. Ezt oly módon érheti el, hogy megszagoltat vele olyan tárgyakat, amelyek a kisbabához tartoznak (pl. a takarójátvagy egy ruhadarabot). Első alkalommal ügyeljen arra, hogy tisztes távolságot tartson (4-5méter) a kisbaba és a kutya között! A távolságot ezután fokozatosan lehet csökkenteni (kb. 10 centiméterrel minden újabb találkozás alkalmával). Ne sürgesse azt a pillanatot, amikor közvetlen közel engedi kutyáját a kisbabához! Eltarthat néhány napig, sőt hetekig is, amíg ezt a megengedheti neki. Soha ne hagyja őket felügyelet nélkül! A legtöbb kiskutya egy idő múlva hozzászokik a csecsemőkhöz, kivételek azonban mindig vannak.

AMIKOR KISKUTYÁJÁT MÁS HÁZIÁLLATOKNAK MUTATJA BE,

járjon el nagyon körültekintően! Ha kiskutyáját idősebb kutyának mutatja be, első találkozáskor mindenképpen tartsa pórázon mindkét állatot! Ne hagyja őket őrizetlenül addig, amíg meg nem bizonyosodik róla,hogy összebarátkoztak! Ha egy macskát mutat be a kiskutyának, gondoskodjon róla,hogy a macska biztonságos helyre tudjon húzódni! Például felszerelhet az előszobában vagy egy ajtóra egy hálós rácsot, amelyre a macska fel tud kapaszkodni, de a kutya nem. A két állat így megismerkedhet egymással, de a macskának mindig meg lesz a lehetősége a menekülésre. Függetlenül attól, hogy a másik háziállat kutya vagy macska, elkerülheti a féltékenységet,ha kiemelt figyelmet szentel mindkettőnek. Ne kényszerítse a másik állatot a kiskutya azonnali elfogadására! Hagyjon időt rá, hogy megismerkedjenek!

AZZAL, HOGY LÁTOGATÓKNAK MUTATJA BE A KISKUTYÁJÁT,

elősegíti az állat beilleszkedését és csökkenti idegenekkel szembeni bizalmatlanságát. Ennek köszönhetően barátságos felnőtt kutyáváválhat majd. Tartsa kutyáját nyakörvénél vagy pórázánál fogva, nehogy felugráljon a látogatóra! Mondja ki az „Ülj!” utasítást, és segítse azállatot ebbe a testhelyzetbe! A kutyusnak ülve kell maradnia, amíg a látogató üdvözliőt. Így megtanulja, hogy nyugodtan fogadja az üdvözlést és a dicséretet. Felnőtt látogatóitkérje meg, hogy részesítsék megfelelő bánásmódban a kutyát, mellőzzék a durva viselkedést.