Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fehér spicc kutya a természetben

Érzékenyebbek-e a fehér szőrű kutyák?

2 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Ma már rengeteg kutyafajta létezik és köztudott, hogy bizonyos fajták hajlamosabbak bizonyos betegségekre. De vajon van-e összefüggés a kutyák színe és a betegségekre való hajlamuk között?

Ugyanúgy, ahogy az embereknél, a világosabb szőrszín általában a kutyáknál is érzékenyebb bőrrel jár együtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden fehér szőrű állat allergiás, de a gyakorlat azt mutatja, hogy több probléma jelentkezhet a világos szőrű, rózsaszín bőrű ebeknél, mint sötétebb színű társaiknál.

Mindenekelőtt különbséget kell tennünk az albínó és a fehér kutyák között. Az albinizmus egy ritka, öröklődő tulajdonság, ami a pigmentképződés zavarát jelenti. Az albínó kutyák szervezetében nem, vagy alig termelődik melanin, aminek következtében a bőrük rózsaszín, szőrük teljesen fehér és a szemszínük nagyon világos. Az ilyen állatok szeme nagyon érzékeny a fényre, közvetlen napfény hatására szemük begyulladhat, fájhat. Bőrük is extrém érzékeny a napsütésre, kipirulttá, fájdalmassá válhat, ezért különleges figyelmet igényelnek.

Fehér szőrű albínó kutya

A nem albínó kutyák között van egy különleges színkombináció, a „double-merle”, ami nagyon hasonlít az albínó kutyák színére, náluk viszont gyakran fordul elő süketség és vakság.

Kutatások igazolják, hogy a világos szőrű állatoknak bizonyos, napfény hatására kialakuló bőrdaganatokra (hemangioma, hemangiosarcoma, laphám carcinoma) nagyobb hajlama van. Ezek a daganatok legtöbbször a pofán, az orr és a szem körül jelennek meg, azoknál a kutyáknál pedig, akik háton szeretnek napozni, általában a hason, combhajlatokban alakulnak ki. Kinézetük nagyon változatos lehet, ezért ha világos szőrű kedvencünk van, nagyon komolyan kell venni a különböző szemölcsöket, anyajegyeket, kinövéseket a bőrön. Ha észreveszünk egy újat vagy egy régebben ott lévőt látunk növekedni, mindenképp forduljunk állatorvoshoz!

A legegyszerűbben úgy tudjuk megelőzni az ilyen típusú daganatok kialakulását, hogy megpróbáljuk minimálisra csökkenteni a kutyánk napon töltött idejét. Ha ez nem megoldható, mert például hosszabb kirándulást tervezünk, akkor az érintett területeket bekenhetjük naptejjel (legjobb a kifejezetten kutyáknak gyártott, minimum 30 faktoros krém), adhatunk a kutyánkra ruhát vagy sapkát, hogy kevésbé legyen kitéve a napfény káros hatásainak.

Fehér szőrű cockapoo kutya

Mivel a fehér szőrű kutyák bőre érzékeny, ezért érdemes minél többet foglalkozni a bőr- és szőrminőségük javításával. Rengeteg étrendkiegészítő áll rendelkezésre erre a célra. Ezek közül a legfontosabbak az Omega-3 és -6 zsírsavak, az E-vitamin, a biotin, a cink és a linolénsav.

Emellett érdemes minimálisra csökkenteni a fürdetések számát, és kerülni kell az embereknek gyártott samponokat. Sok esetben elég, ha csapvízzel fürdetjük meg őket, ha mégis szükséges a samponos fürdetés, mindenképpen érzékeny bőrű kutyáknak szánt, jó minőségű sampont használjunk.

Fehér szőrű kutya

Aggodalomra azonban semmi ok, fehér szőrű kedvencünk is élhet teljes életet és lehet makkegészséges, de kiemelt figyelmet érdemel, mivel kicsivel nagyobb hajlama van bizonyos betegségekre!

Írta: Dr. Bodoky Anna, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN