Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
ausztrál juhászkutya boldogan és figyelmesen ül

Mit kell tudni a hipoallergén eledelekről?

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A hipoallergén táp szó szerint annyit jelent, hogy az átlag tápoknál kevésbé okoz allergiás reakciót.

Ebbe a kategóriába természetesen rengeteg eledel beletartozhat, ezért az állatorvosok általában azokra a tápokra használják ezt a kifejezést, amelyek kifejezetten állatorvosi gyógytáp gyártó cégek által kifejlesztett eledelek és nem, vagy szinte alig tartalmaznak potenciális allergéneket.

Ezeket a tápokat eledel allergiás kutyáknál alkalmazzuk, a diagnózis felállítására. De mi is az az eledel allergia?

Először is fontos különbséget tennünk az eledel allergia és az eledel intolerancia között!

Az eledel intolerancia azt jelenti, hogy a kutyánk valamilyen összetevőt nem tud megemészteni, ugyanis nincsen meg hozzá a megfelelő emésztőenzime. Ilyen például a laktózintolerancia, ami a kutyák nagy részénél jelentkezik felnőtt korára, ezért nem szerencsés őket tejjel itatni. Az eledel allergia pedig azt jelenti, hogy valamilyen növényi vagy állati összetevőt a kutya szervezete idegen anyagként ismer fel és az immunrendszere hevesen reagál rá.

kutya

Ugyanúgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál is gyakori az eledel allergia, de annak a megállapítása, hogy pontosan mi okozza, nagyon nehéz. Az allergiás tüneteket mutató kutyák csupán kb. 10%-a eledel allergiás, a többi 90% valamilyen környezeti allergénre (por, pollen) reagál így. Vérvételből megbízhatóan csak környezeti allergénekre tudunk szűrni. Ha a környezeti allergének megállapításra kerülnek, specifikus immunterápiával enyhíthetők vagy akár meg is szüntethetők a kutyák tünetei. Ezenkívül természetesen sokféle tüneti kezelés létezik.

Az eledel allergia tünetei egyáltalán nem specifikusak, ezért is nagyon nehéz a megállapítása: gyakoriak a fülgyulladások, vakaródzás, lábnyalogatás, rossz bőr- és szőrminőség és előfordulhat hasmenés, puffadás, hányás is.

A leggyakoribb allergének a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb kutya általában sajnos több mindenre érzékeny egyszerre.

Nagyon megnehezíti a helyes diagnózis felállítását, hogy a kutyák nemhogy egyszerre többféle összetevőre szoktak allergiásak lenni, de általában egyszerre eledel allergiásak és allergiásak környezeti tényezőkre, mint a pollenek vagy a por.

Az eledel allergia bármilyen életkorban jelentkezhet. Ha kölyökkorban jön elő, akkor van rá valamennyi esély, hogy felnőtt korra elmúlik, „kinövi” a kiskutyánk. Az eledel allergia megállapítására egyetlen elfogadott módszer létezik: az eliminációs diéta, ami egy hosszadalmas és a gazdi részéről sok energiát igénylő folyamat.

A második, hogy egy speciálisan erre kifejlesztett tápot (hipoallergén tápot) adunk neki 3 hétig és megfigyeljük a reakcióit. Ha erre szépen reagál, tünetei teljesen elmúlnak, akkor megállapíthatjuk, hogy a kutyánk eledel allergiás.

Mindkét esetben ezután elkezdjük egyenként adagolni neki azokat a különböző állati és növényi eredetű összetevőket, amiket a diéta előtt kapott, mindig egyszerre egyfélét néhány hétig, és figyeljük a reakciókat. Ha bizonyos összetevőkre egyértelműen pár napon belül tünetekkel reagál a kutya, akkor kijelenthetjük, hogy arra valóban allergiás.

kutya

Az eliminációs diétára kifejlesztett állatorvosi gyógytápok hidrolizált fehérjéket tartalmaznak, amelyek nem okoznak allergiás reakciót a kutyákban. A hidrolizált fehérjék gyakorlatilag „előre emésztett fehérjék”, amelyek kisebb alkotórészekre vannak bontva, így a szervezet nem ismeri fel mint allergént. Fontos, hogy ezek a tápok nem valamilyen ritka fehérjét tartalmaznak, mint a strucc- vagy nyúlhús, hanem speciális formában tartalmazzák a fehérjét, ezért alkalmasak az eliminációs diétához.

Összefoglalva az eledel allergia egy viszonylag gyakori betegség kutyákban, komolyan kell venni, ha bármi erre utaló tünet jelentkezik kedvencünknél! Fontos, hogy minden ilyen esetben forduljunk állatorvoshoz és megfelelő diagnózis után kérjünk tőle segítséget a tápválasztásban!

Írta: dr. Bodoky Anna, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN