Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kölyök labrador eledelt eszik fém kutyatálból

Jó-e vegetáriánus kutyának lenni?

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Napjainkban gyakran tapasztalhatjuk, amint gondos vendéglátók, eseményszervezők jó előre megkérdezik leendő vendégeiktől, vajon vannak-e különleges igényeik az étellel kapcsolatban.

Allergiásak-e valamire, illetve kívánnak-e vegetáriánus fogásokat fogyasztani.
A hús, illetve esetenként állati fehérje nélküli étrend a nyugati civilizációban is hódít; míg tradicionális okokból pl. Indiában a társdalom közel felére jellemző.

kutya almafa alatt fekszik

Az állati fehérje kerülése embereknél sokféle indokkal magyarázható, mint például vallási, egészségügyi, illetve állatvédelmi okokat is találhatunk a jelenség hátterében. Talán kevésbé nyilvánvaló, hogy a vegetáriánus étkezési kultúra terjedésével a társállatok táplálása is dilemmát jelent sokak számára. Akik ugyanis ideológiai okból vesznek búcsút az állati eredetű ételektől (mivel így nem támogatják fogyasztásukkal azt az élelmiszeripart, amely szerintük egyrészt a haszonállatoknak szenvedést, másrészt a Föld számára környezetrombolást okoz), vajon adhatnak-e jó szívvel állatokból készült ételt a kedvenceiknek?

A válasz sokak számára a „nem”, ezt mi sem mutatja jobban, mint a „vega-kutya” és „vega-cica” tápok robbanásszerűen szaporodó választéka. Egy felmérés azt vizsgálta, vajon miként élik meg a vegetáriánus gazdák a fent vázolt problémát. Kiderült, hogy a húskerülő kutyatartók jó eséllyel kedvencüket is vegetáriánus étrendre fogják, hivatkozva arra, hogy a kutya tulajdonképpen mindenevő állat, ezért számára kevéssé problémás a tisztán növényi eredetű táplálékra való átállás, főleg, ha jó minőségű terméket választanak neki. A macskatartó vegetáriánusok jelentős része viszont bűntudatosan bár, de engedélyezi a hústartalmú eledelt kedvencének, arra hivatkozva, hogy a macska kizárólagosan húsevő állat, és mint ilyen, nem állítható át egészségkárosodás nélkül vega-étrendre.

kutya és cica együtt esznek

Mi jelenthet gondot a vegetáriánus kutya-táplálás során? Korábbi cikkünkben már volt róla szó, hogy a kutya, szemben a farkassal, alkalmazkodott anyagcsere tekintetében a szénhidrátokban gazdagabb étrendhez a domesztikáció óta. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy gabonaevővé vált volna, „csak” annyit, hogy a kutya képes életben maradni és egészségesen fejlődni nem tisztán hús-csont-porc menü fogyasztása mellett is. Ha viszont a szintén mindenevő ember viszonylag könnyen boldogul vegetáriánus étrendet követve is, miért merül fel bennünk, hogy ez az irányzat talán nem a legmegfelelőbb egy kutya számára?

Az ember, különösen a jómódú országokban, illetve a természetes, változatos táplálékféleségekkel jól ellátott területeken, viszonylag könnyen össze tud állítani a maga számára olyan húsmentes választékot, amely tartalmazza a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjéket. Ezzel szemben a kutya etetésére leggyakrabban használt összetevők (elsősorban gabonafélék) fehérjében szegények, illetve a legkönnyebben hozzáférhető növényi fehérje források fehérje összetevői hiányosak a kutya szempontjából.

Egy indiai tanulmányban kimutatták, hogy az ottani vegetáriánus családok szinte minden esetben húsmentes diétán tartják a kutyákat is, és leginkább rizst, kenyeret, valamint zöldségeket adnak nekik. Emellett gyakori még a tej itatása ezekben a háztartásokban (a felnőtt kutyák többségének problémát okoz a tehéntej bizonyos összetevőinek az emésztése). Az emberéhez hasonló vegetáriánus étrenden tartott kutyák jelentős része mutatott a nem megfelelő tápláláshoz köthető tüneteket, elsősorban szőrhullást és bőrgyulladást. Úgy tűnik tehát, hogy ha szeretnénk ebünket húsmentesen és egészségesen tartani, nagyobb gondossággal összeállított étrendet kell választanunk.

francia bulldog fűben fekszik szájában répával

Sajnos a kilátások nem túl biztatóak ezen a téren. Egy amerikai vizsgálat 24 féle „vega-kutya” táp fehérje és aminosav összetételét elemezte, hogy vajon elérik-e az előírásos minimális szintet, illetve hogy a tartalmi leírásuk megfelel-e a szabályoknak. Habár a nyersfehérje-tartalom többnyire rendben volt a tápok esetében, az aminosav-összetétel az eledelek egynegyedénél súlyos hiányokat mutatott, ami arra utal, hogy a gyártóknak nem sikerült „leutánozni” az állati fehérjékben lévő aminosav-arányokat. Ennek fényében talán az sem meglepő, ha egy másik, indiai kutatás végzői azt találták, hogy „vega” és „nem-vega” tápon nevelt kutyakölykök közül az állati fehérjéhez is hozzájutó kutyák növekedtek jobban.

Mitévők legyünk tehát a növényi eredetű fehérjékkel? Először is annyi biztos, hogy alapvetően semmi gond nincs velük – csakúgy, mint az ember számára, a „mindenevő” kutya esetében is fontos, értékes tápanyagnak számítanak. A vegetáriánus étrendre szorított kutyáknál megfigyelhető esetleges visszamaradások, egészségügyi problémák nem azért alakulnak ki, mert a növényi eredetű táplálék „rossz” lenne. Sokkal inkább arról van szó, hogy a kutya természetes táplálkozási igényei az evolúció során úgy alakultak, hogy a számára ideális tápanyag összetétel bevitele legegyszerűbben állati fehérjékkel oldható meg – vagyis ezektől ideológiai okokból elzárni kedvencünket nem felelősségteljes és állatbarát magatartás.

Írta: Dr. Pongrácz Péter, a Gondos Gazdik szakértői csapatának etológus tagja.