Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kutya fém tálból eszik lakásban

Minden, amit a tápváltásról tudni akartál

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Érdemes, sőt, szabad-e váltogatni a kutyaeledelt? Milyen esetben lehet indokolt és mikor nem ajánlott? Ha váltunk, hogyan csináljuk jól? Dr. Márton Kinga állatorvos ad iránymutatást a témában.

A változatosság gyönyörködtet, vagy mégsem?

 • Te sem szeretnél minden nap pörköltet enni nokedlivel!
 • Minden nap mást adok neki enni, mert úgy szereti…
 • Elfogyott, amit szoktunk adni neki, vettem másikat, nem értem, miért van hasmenése?
 • Igaz, hogy bernáthegyim van, de a mini táp csomagolása jobban tetszik.
 • Az én kutyám 10 éves, még nem öreg, jó neki a kölyöktáp, az tartalmasabb.

Ilyen és ehhez hasonló mondatok gyakran hangzanak el mind az állatorvosi rendelőkben, mind az állateledel szakboltokban. Gyakran felmerülő kérdés, hogy szükséges-e kedvencünket változatosan etetni, jót teszünk-e ezzel neki, vagy felesleges, sőt káros is lehet.

Ahhoz, hogy erre választ adhassunk, elsőként nézzük át röviden, mikor szükséges eledelt váltani:

 • Kövessük a kutya életkorának változását
  • első alkalommal akkor szükséges az addig megszokott táplálékot lecserélni, amikor az anyatejes táplálás már nem elegendő a kölyökkutya fejlődéséhez, így szilárd eledelre kell szoktatni;
  • a következő mérföldkő a táplálásban a felnőttkorba lépés,
  • majd később – mérettől és fajtától függően – 6-9 éves kor között, amikor idős korba lép.
 • Bizonyos megbetegedések esetén bármelyik életkorban szükséges lehet átmenetileg vagy véglegesen diétás eledelre vagy gyógytápra váltani az állatorvos instrukciói szerint.
 • Ivartalanítás után ennek az állapotnak megfelelő speciális eledelt válasszunk.
 • kondíció változása (elhízás vagy lesoványodás) esetén is célszerű ennek megfelelő eledelre váltani.

Természetesen mindig a kutya korának és méretének megfelelő eledelre cseréljük az előzőt.

Most lássuk, hogy mikor nem szabad vagy nem célszerű a tápváltás.

Egészen egyszerűen megfogalmazva akkor, ha a fentiek szerint nem indokolt. Minden életkorban adódnak olyan helyzetek, amikor egy esetleges ötletszerű eledelváltás plusz stresszt és így egészségügyi kockázatot jelenthet. Lássuk ezek közül néhányat!

 • Egy kölyök állat számára az anyjától és az addig megszokott környezetétől való elválás és új környezetbe kerülés óriási stressz, ezt hamarosan követi számtalan új inger, a kölyökkori vakcinázás, a fogváltás majd az ivartalanítás. Ezek mind alaposan igénybe veszik a kiskutya szervezetét, megterhelik az immunrendszerét, ezért ebben az időszakban, az elválasztástól a fogváltás végéig célszerű kerülni az eledelek váltogatását. Maradjunk annál, amivel a tenyésztő is etette, vagy ha örökbefogadott állatkáról van szó, az otthoni karantén időszak alatt választott tápnál.

 • Minden életkorban célszerű elkerülni a váltást a vakcinázással egybeeső időszakban, illetve a belső parazita ellenes kezelések időszakában,
 • valamint minden megbetegedés (beleértve a belső parazitás fertőzéseket is), illetve műtéti beavatkozás esetén, kivéve, ha diétás eledelre váltunk.
 • Ugyanígy kerülendő ivarzás, pároztatás, utazás, kiállítás, tulajdonosváltás során is, ilyenkor mindig tartsunk 7-10 napos türelmi időszakot.

Ha kutyaeledelt váltunk, hogyan tudjuk azt mindannyiunk számára a legkedvezőbben megtenni?

A legfontosabb, hogy soha ne hirtelen történjen az újfajta eledel bevezetése, ez alól kivétel az akut egészségügyi problémák esetén szükséges diétás eledel.

Legjobb, ha egy úgynevezett átvezetési időszakkal oldjuk meg a váltást: minimum 5-7, de inkább 10 nap alatt fokozatosan emelkedő adagban kínáljuk az új, és csökkentsük a régi eledel mennyiségét, mindig összekeverve.

Igyekezzünk minden egyéb stresszhelyzetet kiküszöbölni ebben az időszakban, és ügyeljünk rá, hogy az életkornak és a méretnek megfelelő legyen az új eledel.

Ne az ízesítés vagy a csomagolás szépsége legyen a döntő, hanem az, hogy a beltartalmi értékek és a tápszemcsék mérete alkalmas-e kedvencünk megfelelő táplálására.

spániel kutya virágokkal a háttérben

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi az oka ilyen fokú óvatosságnak.

Tudnunk kell, hogy a megváltozott körülményekhez az emésztés viszonylag lassan, körülbelül 6 hét alatt tud alkalmazkodni. Ennyi idő kell az emésztőszerveknek és a beleknek a megváltozott mennyiségű, minőségű összetevőkhöz való alkalmazkodáshoz: emésztőenzimek termelődésének változása, bélperisztaltika változás, mikroflóra összetételének változása.

Minden stresszhatás elsőként a vastagbél mikroflórájának változását hozza magával.

Stressznek számít minden, a megszokott életviteltől eltérő esemény, ebben az esetben az új, más összetételű eledel is. A mikroflóra változása miatt romlik a megváltozott összetételű eledelhez való alkalmazkodás képessége. Ilyenkor a bél saját immunrendszerének (GALT) működése is romlik – és a bél a legnagyobb „immunszerv” a szervezetben, az immunsejtek 70-80%-a itt található.

kistestű kutya háton fekszik az ágyon

Ha emellett az immunrendszert még direkt módon igénybe vesszük (pl. vakcinázás, környezetváltozás, műtéti beavatkozás, fennálló szubklinikai fertőzés és parazitózis stb.), sikertelen lesz az új eledelre való átállás. Ilyenkor a tápváltás kellemetlen következményekkel járhat: jobb esetben néhány napos hasmenés, esetleg hányás, esetenként elhúzódó bélgyulladás vagy a bélflóra jelentősebb eltolódása tapasztalható, és ezek következményeként egyéb problémák is felmerülhetnek. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul egyeztessünk állatorvosunkkal!

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy váltsunk, ha valóban szükséges, de okosan.

Írta: dr. Márton Kinga, állatorvos, a Gondos Gazdik szakértő csapatának tagja.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN