Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Kutyaharapást szőrével?
állatorvos kölyökkutyát tart kezeiben boldogan

Kötelező oltások a kutyák életében

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Kölyökkutyák esetén többféle vakcinázási program létezik.

Az adott oltások szükségességét, a vakcinázás idejét, az ismétlések számát és sorrendjét mindig az adott páciens aktuális immunállapotának figyelembe vételével a kezelő állatorvos kolléga dönti el.

Amikor megszületik az elhatározás a családban, hogy házi kedvencnek kutyát válasszanak, a tapasztalatlan gazdijelöltek sok esetben nem mérik fel döntésük súlyát: nincsenek tisztában a rájuk váró feladatokkal, kötelezettségekkel és nehézségekkel. Általában már csak otthon derül ki, hogy ,,kezdő kutyásnak” lenni nem is olyan egyszerű és szórakoztató elfoglaltság!

Választani egyszerűbb, mint felkészülni

A megfelelő fajta, korcsoport kiválasztása, megvásárlása vagy örökbefogadása csak az első és – furcsa, de igaz – talán a legkönnyebb lépés is egyben. Viszont a döntés akkor válik felelősségteljes tevékenységgé, ha azt megelőzi egy tudatos tájékozódási és felkészülési időszak. Egy kölyökkutya tartása, nevelése csak akkor fog örömet okozni a gazdinak, ha tisztában van az alapvető állattartási és -gondozási ismeretekkel. A megbízható helyről történő választás, a nyugodt élettér megteremtése, a megfelelő táplálás és a rendszeres állatorvosi felügyelet elengedhetetlen feltétele annak, hogy a majdani egészséges, felnőtt kutyánk minél hosszabb ideig lehessen hűséges társunk.

Figyeljünk az első évre!

A felnőtté váláshoz hosszú út vezet. Az első egy-másfél év sorsdöntő egy kölyök életében. Ez az aktív növekedés, a fejlődés, a szocializáció, a tanulás időszaka. A korai kölyökkorban kezdődik el a felkészülés a felnőtt életre, ezért nem mindegy, hogy ebben az érzékeny periódusban milyen hatások érik kedvencünket, illetve milyen gondoskodásban részesítjük őt.

A fiatal szervezet az immunrendszer éretlensége miatt jóval fogékonyabb egyes megbetegedésekre, így különös figyelmet kell fordítani a megelőzésre! A prevenció mindig könnyebb és költségkímélőbb megoldás, mint a már meglévő betegség gyógykezelése. Ezért is javasoljuk a kölyökkutyák megfelelő oltási program alapján történő rendszeres vakcinázását.

Az első 8 óra fontossága

A kölyökkutyák fejletlen immunrendszerrel jönnek a világra. A környezeti ártalmak, a korai fertőzések akár az életüket is veszélyeztethetik. A kölyökkutyák passzív immunitása 5-10%-ban az anyaméhen belül alakul ki, az ellenanyagok 90-95%-a pedig az anyatejjel jut az állatok szervezetébe. Az anyai ellenanyag hatékony felszívódására csak nagyon rövid – a megszületés utáni 8 óra – időszak áll rendelkezésre, ezt követően jelentősen csökken az ellenanyagok szervezetbe történő bejutásának lehetősége. 72 óra elteltével már egyáltalán nincs mód az anyai ellenanyagok beépítésére a kölyök szervezetébe. Az immunrendszer későbbi fejlődése szempontjából tehát pótolhatatlan ez az első, 8 órás periódus. (Az elárvult kölykök esetén ezért szükséges minél hamarabb, legalább az első pár napban megfelelő pótmamát találni, hisz a tejpótló tápszerek nem tartalmazzák a kölykök számára nélkülözhetetlen anyai immunanyagokat!)

Yorkshire terrier kölyök állatorvossal

Védőoltással az immunrendszer megerősítéséért

Az anyai ellenanyagok kb. 12 hetes korra bomlanak le a kölyök szervezetében, ezért lényeges, hogy az immunvédekezést mesterségesen is megerősítsük. Az aktív immunitást védőoltásokkal tudjuk kialakítani. A megfelelő időben történő vakcinázás, valamint a rendszeresen ismétlődő, emlékeztető oltások teszik lehetővé, hogy az immunrendszer időben felismerje az egyes kórokozókat és ellenük válaszreakciót kezdeményezzen.Bár hazánkban csak a veszettség elleni védőoltás kötelező – közegészségügyi szempontok miatt – ez egyáltalán nem nyújt védettséget egyéb fertőző betegségek ellen, amelyek a kölyök- és felnőtt kutyák egészségét, sőt egyes esetekben akár az életüket is veszélyeztetik.

Vakcinázási programok

Kölyökkutyák esetén többféle vakcinázási program létezik, a lentebb feltüntetett oltási sor csak a minimum ajánlás. Az adott oltások szükségességét, a vakcinázás idejét, az ismétlések számát és sorrendjét mindig az adott páciens aktuális immunállapotának figyelembe vételével a kezelő állatorvos kolléga dönti el. Az aktuális oltást minden alkalommal megelőzi egy általános betegvizsgálat, hisz oltásban csak egészséges állatot szabad részesíteni!

Ajánlás:

  • 6-7 hetesen: Parvo vírus elleni monovalens (egy betegség legyengített kórokozóját tartalmazó) vakcina
  • 8-9 hetesen: Parvo vírus elleni monovalens vakcina ismétlése
  • 10-11 hetesen: Kombinált vakcina (Parvo, Szopornyica, Kennel-köhögés, Leptospirózis, Rubarth-kór vagy Fertőző májgyulladás)
  • 12-13 hetesen: Kombinált vakcina ismétlése
  • 3 hónaposan: Veszettség elleni vakcina(kötelező)
  • 9-10 hónaposan: Veszettség elleni vakcina(kötelező)

A jogszabály értelmében minden három hónapos kort betöltött kutyát egy hónapon belül veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni, majd az oltást hat hónap elteltével (azaz 9-10 hónapos korig) meg kell ismételni!

Egyéb oltási lehetőségek

Az alap immunizálást követően (a két veszettség elleni védőoltás között eltelt időszakban) lehetőség van egyéb oltások beadására is. Gyakori kutyás kirándulások esetén vagy kullancsokkal erősen fertőzött területen való tartózkodáskor javasolt az ebek Lyme-kór elleni oltása, valamint nagy létszámú kutyatársaságban (pl. játszóközösség, kutyaiskola) az önálló kennel-köhögés elleni vakcina alkalmazása. Az egyes oltások között eltelt idő minimum két hét, mivel az oltást követő pár napban az úgy nevezett ,,negatív fázisban” még nem alakul ki megfelelő védettség. Kölyökkorban, azaz kb. egy éves korig – a megfelelő védettség kialakítása érdekében – minden oltást legalább egy alkalommal meg kell ismételni.

Szabályok, és egyéb teendők

Az oltások beadását csak szakember, vagyis erre a tevékenységre jogosult állatorvos végezheti el! Amennyiben az általunk választott, minimum nyolchetes kölyök nem rendelkezik szabályos, hivatalos és sorszámozott oltási könyvvel, microchippel és legalább egy állatorvosi pecséttel hitelesített védőoltással, illetve féreghajtással, akkor bármennyire is sajnáljuk, az ilyen tisztázatlan származású kölyköt kizárólag körültekintően fogadjuk be. Számos későbbi kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és a kölyökkutyát is (ismeretlen kórelőzmény, nem várt megbetegedés, veleszületett rendellenességek, rejtett hibák, többletköltségek, korai elhullás stb.).

Oltások felnőtt korban

Az alap immunizálást követően már bátran vihetjük kedvencünket kutyatársaságba, ennek hiányában viszont kerülendő az utcai sétáltatás, illetve más kutyákkal történő kapcsolat. Kölyökkutyák esetén az oltásokkal egyidejűleg javasolt legalább háromszor féreghajtást is végezni akár tabletta, akár féreghajtó paszta felhasználásával. A megfelelő immunválasz fenntartása érdekében az oltásokat felnőtt korban is szükséges megismételni. Rendszeresen oltott, felnőtt ebek esetén az emlékeztető oltásokat – az oltóanyag típusától függően (önálló veszettség, önálló kombinált vagy kombinált és veszettség egyben) – már csak évente egyszer kell beadatni.

Írta: Volszki Mónika, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Paraziták

4 perc olvasási idő

Az ivartalanítás jelentősége