Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Egy nő három kutyával

Áttekintés a kistestű kutyafajtákról

6 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE Mini

Így döntheted el, hogy melyik kistestű kutyafajta illik Hozzád legjobban:

Bichon

A bichonoknak – gyakran hívják összefoglalóan így a Bichon a poil friset, a Bichon Havanaist, a Bolognese-t és a máltai selyemkutyát – legalább olyan érdekes a története, mint amilyen bájos a személyiségük. Ezek a kistestű kutyák figyelmesek és jó természetűek, ideális választásnak bizonyulnak mind városi, mind vidéki családoknak. Hűséges természetükből és lelkes személyiségükből fakadóan remek társ válhat belőlük, aki mókás és imád játszani is. Sokan választják a bichonokat a gyönyörű, hosszú vagy göndör szőrük miatt, ami a hófehértől a barnán át egészen feketéig terjedő skálán mozoghat. A bundáját minden nap ki kell kefélni.

Cavalier King Charles spániel

A puha, selymes szőrű Cavalier King Charles spániel ideális családi kutya. II. Károly angol király után kapta a nevét, aki annyira szerette ezt a kistestű kutyafajtát, hogy még a parlamentbe is bevitte kedvenceit. A fésülés náluk a napi rutin része, és alkalmanként a fürdetés is szükséges ahhoz, hogy a Cavalier King Charles spánielje bundája tiszta és egészséges maradjon – főleg nagyobb kalandozások után. Ennek a fajtának igen közel állnak a szívéhez a szabadtéri játékok, amikor lehetősége nyílik rá, hogy kedvére szaglászhasson.

Tacskó

A népszerűségi toplista egyik örök kedvencét könnyű felismerni rövid lábairól és hosszú, virsli-szerű testéről, ami egyébként a tökéletes testforma a fajta eredeti feladatához, a borzvadászathoz. Ez a kistermetű fajta szeretetteljes és hűséges, néha talán már kicsit túlságosan is ragaszkodó. Viszont kifejezetten nyugodt, szereti a gyerekek társaságát és mindig kapható egy kis labdázásra vagy játékra. A tacskó a tökéletes városi háziállat, ettől függetlenül rengeteg energia szorult belé és örömmel tesz hosszú sétákat a vidéki tájakon is.

Foxterrier

Az intelligens, játékos és hűséges foxterrier rajongani fog Érted és családodért. Az egykori rókavadász fajta manapság szabadtéri mókával és játékokkal köti le kifogyhatatlan energiáját. Egy foxterrier egyaránt otthon érzi magát a városban és a természetben, és bárhova elkíséri gazdáját, ha apportírozás van kilátásban. Sok szórakoztatást igényel és könnyen elunja magát, ha egyedül marad – viszont akkor érzi igazán jól magát, ha ő lehet az egyetlen házi kedvenc. Cserébe nagyon okos és könnyen tanítható, ha türelemmel és határozottan állnak hozzá. Sima és drótszőrű változata létezik, előbbit rendszeresen gumikefével ápolni, utóbbit trimmelni szükséges.

Francia bulldog

Ha kistestű, remek humorérzékkel megáldott kutyát keresel, válaszd a francia bulldogot! Ez a kedves, vidám fajta az 1850-es években bukkant fel Angliában, de igazán elterjedtté csak később vált Franciaországban. Ez a csupa izom, mokány, bátor kiskutya nem fél kiállni magáért, ugyanakkor él-hal a gazdijáért – egy igazi megbízható és elkötelezett társ. A francia bulldogok egyenletes és rövid bundája lehet bézs, fekete-fehér, csíkos, vagy csíkos-fehér foltos is. Szívesen él lakásban, de igazán boldoggá a rövid séták és a rengeteg szeretet teszi. Brachicephal fajáról lévén szó, fontos, hogy megbízható helyről származó egészséges kiskutyát válasszunk, mert sajnos gyakoriak náluk az ezzel kapcsolatos problémák.

Jack Russel terrier

Imád mókázni, hűséges és meg van győződve róla, hogy valójában egy álruhába bújt, óriási véreb – ő a Jack Russel terrier. Ez a kistermetű kutya arra lett tenyésztve, hogy beférjen a rókalyukakba, és a vadászösztöne mind a mai napig benne él. Az életvidám és hosszú életű Jack Russel terrier csodás családi kedvenc, viszont nem feltétlenül jön ki jól macskákkal vagy más szőrös háziállatokkal. Termetéhez képest meglepően hangosan tud ugatni, és ha unatkozik, hamar elkezd rosszalkodni. Rövid, fehér és cserszínű bundája könnyen ápolható, és sok-sok játékot igényel, hogy levezesse végtelennek tűnő energiáját.

Törpe uszkár

A törpe uszkár nemcsak kedves és szép, de eszes is, így igazi élvezet tanítani, vagy épp sétáltatni. Az elmúlt években kifejezetten divatossá vált ez a fajta, manapság lakásban tartott, városi kutyaként ismerjük. Szőrzete számos színvariációban előfordul: fekete, barna, ezüst, apricot, fehér és red (vörös) - de jó, ha felkészül rá, hogy ilyen lenyűgöző szépségű bundával bizony sokat kell foglalkozni. A törpe uszkár szeretetteljes és odaadó, de ha nem ügyelsz rá, hogy tudja, hol helyezkedik el a családi ranglétrán, könnyen azon kaphatod magad, hogy kedvenced átvette az irányítást.

Törpespitz Pomerániai

A törpespitz bámulatba ejtő bundája és hetyke kiállása okos, magabiztos természettel párosul – mind házi kedvencként, mind terápiás, agility kutyaként is kiválóan helytáll. Ez a kistestű kutyafajta nyugodt, hűséges és intelligens, és jól áll neki a nagyvárosi élet, attól függetlenül, hogy a kelet-európa legősibb fajtájából eredeztethető. És akkor sem kell zavarba jönnöd, ha az önfeledt szabadtéri játékban összekoszolódik a bundája, mert meglepően könnyen tisztítható, így szépsége hamar újra eredeti fényében ragyoghat.

Shih tzu

Kevesen tudnak ellenállni az izgalmas fajtatörténetű, elbűvölő shih tzunak. A buddhisták a mai napig oroszlánkutyaként emlegetik tiszteletük jeleként. A nyugodt, hűséges és szeretettel teli shih tzu ritkán ugat és felnőttekkel pont annyira szeret játszani, mint gyerekekkel. Ez a békés természetű, kistestű kutya boldogan megosztja a területét más háziállatokkal, a kutyákat is beleértve. Ha egy shih tzu-t választasz, tudj róla, hogy kedvenced sűrű bundáját naponta kell majd ápolni, bozontos fülei pedig érzékenyek, ügyelni kell a hallójárat tisztán és szőrmentesen tartására. Ezt leszámítva fantasztikus társ – csendes, intelligens és mindig boldogan járja majd Veled a világot.

Terrierek

A terriereket vadászatra tenyésztették, ők pedig bátor és állhatatos természetükből fakadóan örömmel hozták haza a zsákmányt. Ez az élettől duzzadó, leleményes kiskutya jól kijön más háziállatokkal, szeret a szabad levegőn lenni és persze imád mozogni, hogy kitombolhassa végtelen energiáját. Bár tele van szeretettel és hűséggel, fegyelmezett és határozott nevelésre van szüksége, és meghálálja, ha valaki mindig foglalkozik vele. Ez a kistestű kutya sosem lesz egy unalmas házikedvenc, és ha jól van tanítva, csodás társra lelhetsz benne.

Yorskshire terrier

A Yorkshire terrier kicsattan az életerőtől és energiától - mintaszerű családi kedvenc, aki imád nagy felfedezőutakra indulni. Ez a kistestű kutyafajta kedves és kalandvágyó, akiben jól megfér egymás mellett a vadászösztön és a szabadságvágy. Ha úgy döntesz, hogy egy Yorkshire terrierrel osztod meg otthonodat, egy életre szóló, hűséges társra fogsz benne találni, de nagyon fontos, hogy az első pillanattól kezdve fektessétek le a kiegyensúlyozott kutya-gazdi viszony alapjait, különben kedvenced lesz a főnök a háznál. A Yorkshire terrier hosszú és selymes szőre acélkék és cserbarna színben pompázik, amit naponta ki kell kefélni, hogy megőrizze szépségét. Egészségének a gyenge pontja a szájürege, gyakoriak a fogászati problémák, illetve hogy a legtöbb kistetű fajtához hasonlóan bizonyos ortopédia problémák is gyakoribbak.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE Mini