Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
nagytestű kutya boldogan fut

A felnőtt kutyák megfelelő táplálása

5 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A felnőttkor a kutyák teljes élettartamát tekintve életük leghosszabb időszaka. Épp ezért nagyon fontos, hogy ebben a viszonylag hosszú periódusban milyen életminőséget biztosítunk kedvencünknek.

A legtöbb gazdi hajlamos arra, hogy kölyök-, illetve idős korban különös figyelmet fordítson kutyája egészségvédelmére, helyes táplálására és tartására, de felnőtt korban e tekintetben már kissé elhanyagolja kedvencét. Tény, hogy ebben az időszakban jelentősen csökken a kutyák speciális ellátás iránti igénye, de a kölyökkor végére elért megfelelő állapot (egészségi állapot, méret, kondíció stb.) hosszú távú fenntartása is komoly feladatot jelent a gondos gazda számára.

Mikortól számít felnőttnek a kutya?

A fiatal, növendék kutyák más típusú gondoskodást igényelnek, mint felnőtt társaik, így fontos tisztában lenni vele, hogy kedvencünk pontosan mikor is válik felnőtté. A felnőtt kor kezdete egyes fajtáknál más és más időpontra tehető.

 1. Ölebek, miniatűr fajták/ Small, miniature (10 kg alatt)

Felnőttnek (ADULT) számít az 1-8 év közötti korosztály. 8-13 év között egy átmeneti, úgynevezett ,idősödő” vagy érett felnőtt korról beszélünk (MATURE). 13 éves kor felett számít kedvencünk ténylegesen idősnek (SENIOR).

 1. Közepes termetűek / Medium (10-25 kg)

A felnőtté válás 12 hónapos korra zajlik le. 7-11 éves kor között érett felnőtt, míg 11 éves kortól idős kutyáról beszélünk.

 1. Nagytestűek / Large (25-40 kg)

A nagytestű kutyák 15-18 hónapos korukra érik el felnőttkori méreteiket, megfelelő arányaikat. 7-9 évesen kezdenek idősödni és 9 év felett válnak időssé

 1. Óriás testűek / Giant (45 kg és 80 cm marmagasság felett)

A növendék kor 18-24 hónapig tart, 8 éves kortól pedig már matuzsálemnek számít a kutyus.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kistestű kutyák növendék kora – ideális körülmények között – viszonylag rövid ciklus, felnőttkoruk hosszú ideig tart és a teljes élettartamuk is hosszú. A nagytestű kutyák növendék időszaka hosszú, a felnőttkor és a teljes élettartamuk viszont lényegesen rövidebb.

Az egészséges felnőtt kutyák ellátása

A felnőttkort egy viszonylagos állandóság jellemzi. Az egészséges, felnőtt ebek helyes tartása nem igényel különösebb erőfeszítést, viszont nagyon fontos, hogy ebben a hosszú időszakban is a számukra legmegfelelőbb ellátásban részesüljenek. A felnőtt kutyák csontvázrendszerének, izomzatának növekedése már befejeződött. Az egyes szervrendszerek megfelelően működnek. Ebben a  stabil, úgymond „eseménytelen” időszakban a gondos gazdi legfőbb feladata a megfelelő életfunkciók szinten tartása, támogatása. Ez a táplálás, egészségmegőrzés/ betegségek elleni prevenció, a mozgás, pihenés megfelelő minőségét és mennyiségét jelenti.

A felnőtt kutyák helyes táplálása

A kölyök- és növendék kutyák helyes táplálása sarkalatos kérdés a későbbi kiváló életminőség és egyes betegségek megelőzése szempontjából. Felnőtt korban a hangsúly kissé eltolódik, már nem az építő jellegű anyagcserefolyamatok dominálnak, de továbbra is kiemelt fontosságú a megfelelő táplálás. Ennek célja, hogy a felépítő és lebontó anyagcserefolyamatok egyensúlyát a lehető leghosszabb időre elnyújthassuk, és egy hosszú, kiegyensúlyozott, tartalmas és problémamentes felnőttkort biztosítsunk kedvencünk számára.

Dalmata eszik

A felnőtt kutya étrendje megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a számára nélkülözhetetlen tápanyagokat.

A kereskedelmi forgalomban kapható prémium illetve szuperprémium típusú eledelek figyelembe veszik az adott kutya egyedi igényeit is. Ilyen például kistestűek esetében az ideális szemcseméret, nagytestűeknél a csontvázrendszer működését támogató megfelelő kálcium-foszfor arány, porcerősítő kiegészítés, az emésztést és az egészséges bélflóra működését támogató rost mennyiség, az egészséges bőr és szőrzet érdekében az optimális telitett- és telítetlen zsírsav arány stb.

Házilag összeállított eledelnél nagyon nehéz teljes értékű táplálékot biztosítani kedvencünk számára, ilyenkor fontos a rendszeres vitamin és ásványi anyag pótlása.

Táp etetésénél mindig tartsuk be a gyártó által ajánlott mennyiséget, melyet a kutya aktuális kora és testtömege alapján a táp csomagolásán található táblázatból könnyedén meghatározhatunk. A napi etetések számát célszerű a kutya méretéhez igazítani. Kistestűeknél a napi egy-kétszeri, nagy-, illetve óriás testűeknél (betegség megelőzés céljából, pl. gyomorcsavarodás) mindenképp a kétszeri, kis adagban történő táplálás javasolt!

A kiváló minőségű táp ismérve, hogy ízletes, így az állat szívesen fogyasztja, a kutya emésztőrendszerén viszonylag gyorsan (néhány óra alatt) áthalad, így nem terheli azt, nem duzzad meg a tápcsatornában, könnyen felszívódó tápanyagokat tartalmaz, és formált, szilárd bélsarat biztosít.

Speciális igények

A felnőtt állatok – időszakosan vagy állandóan – az átlagostól eltérő ellátást is igényelhetnek. Ennek oka lehet pusztán egészségmegőrző célzatú, de sajnos egyes esetekben egy meglévő betegség gyógykezelésének részét is képezheti.

Egészséges, felnőtt kutyák esetén speciális igényt jelenthet:

 • méret: extrém kistestű, extrém nagytestű fajta
 • érzékeny emésztőrendszer
 • elhízott, túlsúlyos állat
 • hosszú szőr
 • kopasz fajta
 • tenyész állat
 • munkakutya
 • ivartalanított kutya

Kereskedelmi forgalomban széles palettáját találjuk meg a kiváló minőségű kutyaeledeleknek, melyek a különleges igényekhez igazodva optimális összetételben tartalmazzák a nélkülözhetetlen tápanyagokat. Tápválasztás előtt mindenképp kérjük ki szakember véleményét (állatorvos, táplálkozástudományban jártas személy, gyakorlott tenyésztő, de semmiképp sem a kutyafelszerelés boltban dolgozó eladó), aki hasznos tanácsaival segíthet megtalálni kutyánk számára az ideális, esetenként speciális eledelt.

A teljesség igénye nélkül néhány példa:

 1. miniatűr fajták számára kifejlesztett apró szemcseméretű táp vagy fajtatáp
 2. érzékeny gyomrú és bélrendszerű kutyák számára kifejlesztett, könnyen emészthető, kiváló minőségű fehérjéket és kevesebb zsírt, szénhidrátot tartalmazó, magas rosttartalmú táp
 3. elhízott kutyák számára csökkentett energiatartalmú light táp vagy kifejezetten fogyasztó eledel
 4. a hosszú szőr növekedését segítő, speciális telített és telítetlen zsírsav arányú eleség
 5. kopasz fajták esetében a bőr megfelelő egészségi állapotát szolgáló, a külső környezeti hatásokkal szemben védelmet nyújtó komponenseket tartalmazó étrend
 6. vemhes és szoptató kutyák számára összeállított magas energia tartalmú, tejelválasztást serkentő eledel
 7. munkakutyák fokozott mozgásigényéhez igazodó magas energiatartalmú, a megfelelő csont-porc-izom komplex működését támogató táplálékkiegészítőket tartalmazó táp
 8. ivartalanított kutyák számára kifejlesztett, csökkentett energiatartalmú, úgynevezett steril táp stb.

Hasznos tanácsok

A megfelelően megválasztott táplálás, a rendszeres mozgás, pihenés mellett fordítsunk figyelmet az egészség megőrzésére is. Legalább évente egyszer keressük fel állatorvosunkat egy aktuális állapotfelmérés céljából.

Kutya állatorvosnál

A prevenció óriási jelentőséggel bír a később jelentkező betegségek kivédése szempontjából. Az idejében elvégzett szűrővizsgálatok (vérlabor, röntgen, ultrahangos vizsgálat) is segíthetnek egy betegség korai stádiumban történő diagnosztizálásában, javítva ezzel a gyógyulás és a túlélés esélyeit. A látogatás alkalmával a kötelező védőoltás beadására is kerüljön sor. Felnőtt korban is fordítsunk figyelmet a rendszeres parazitamentesítésre és szezonálisan az aktuális élősködők elleni védelemre!

Írta: Dr. Volszki Mónika, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN