Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó

Segítség, hízik a kedvencem!

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Az elhízás ma már a fejlett országokban világszerte népbetegségnek számít. És nem csak az embereknél.

Ahogyan ugyanis mi átálltunk a mozgásszegényebb életmódra és a magas kalóriabevitelre, a kedvenceinket is rossz útra tereltük. Pedig a túlsúly az ő életminőségüket is rontja, sőt, meg is betegedhetnek miatta.

Télen a kutyának is nagyobb energiatartalmú táplálkozásra van szüksége. Ám hogy mennyivel nagyobbra, az számos körülménytől függ. Igen, a hideg időszakban különösen fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék biztosítása, hogy kedvencünk megkapja mindazt, amire szüksége van. Ugyanakkor fontos, hogy a tavasz kezdetekor ne kelljen azzal szembesülnünk: felkúszott rá pár pluszkiló, netán az évek során szép lassan kikerekedett.

Az elhízást komolyan kell venni, hiszen – akárcsak az emberek esetében – több évvel is csökkentheti az állat élettartamát, rontja az életminőségét, és növeli nála a betegségek kialakulásának kockázatát. Megterheli ugyanis az ízületeket, a szívet és a légzőszerveket nagyobb igénybevételnek teszi ki, általa magasabb lesz a cukorbetegség kialakulásának kockázata, pajzsmirigyzavarokat okozhat, egy esetleges műtét során pedig az altatás is nagyobb kockázattal jár. A túlsúly megjelenésekor ráadásul beindul az ördögi kör: a kutya kevésbé aktív, nem csak a futkározás, már a séta sem esik jól neki, könnyen elfárad, a kevesebb mozgás pedig további hízáshoz vezet.

Az elhízás 6+1 következménye

  1. Megrövidíti az állat élettartamát.
  2. Rontja az életminőségét.
  3. Növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.
  4. Megterheli az ízületeket.
  5. Nagyobb igénybevételnek teszi ki a szívet és a légzőszerveket.
  6. Növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  7. Pajzsmirigyzavarokat okozhat.

A rossz szokások hatalma

A jó minőségű eledel kiválasztása – amely megfelelő arányban tartalmaz fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat – kedvencünk kondíciójának megtartása szempontjából is rendkívül fontos. Ezeket házi koszttal, maradékkal nemcsak hogy felesleges, de kifejezetten hiba is feldúsítani. Bár lehetnek hajlamosító tényezők, hiszen bizonyos fajták hízékonyabbak, a kutyák túlsúlyáért alapvetően a gazdik és a rossz etetési szokások a felelősek. A táplálékmennyiség meghatározásakor az ember ugyanis gyakran magából indul ki, a saját szükségleteihez és étkezési szokásaihoz méretezi a kutya adagját is. A másik hiba a szerényebb minőségű eledelekkel történő etetés, hiszen ezek rendszerint alacsonyabb minőségű alapanyagokból készülnek, mesterséges tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat tartalmazhatnak.

Elhízáshoz vezethet az is, ha a táplálékot megfelelően választjuk ki kedvencünk számára, és az adagolási ajánlásokat is betartjuk, a napi ételmennyiséghez azonban elfelejtjük hozzászámolni a jutalomfalatokat, kekszeket, rágcsákat, a családtagoktól a reggeli, ebéd, vacsora alkalmával az asztalról adott falatkákat, „lepottyanó” maradékokat.

Mikor mennyi az elég?

A táplálékadag meghatározásánál nem elég a címkén található mennyiségi ajánlásokat tartalmazó információkra hagyatkozni. Figyelembe kell vennünk kedvencünk életkorát, egészségi állapotát, hogy kertben vagy lakásban él, naponta hányszor és mennyi időre visszük el sétálni, sportolni, mennyit és milyen intenzitással mozog, és azt is, hogy éppen milyen életfázisban van – a vemhesség, a szoptatás, az ivarzás idején nagyobb a táplálékszükséglet. Ivartalanítás után viszont, ha nem vigyázunk, négylábú barátunk könnyen elhízhat.

kölyökkutyáknak speciális összetételű és nagyobb mennyiségű eledelre van szükségük az egészséges fejlődéshez, és féléves korukig naponta háromszor célszerű etetni őket. Felnőttkorban azonban már elegendő a napi egyszeri vagy kétszeri etetés. Az idősebb kutyák pedig más összetételű, könnyebben emészthető tápanyagokat igényelnek, a csökkenő aktivitás miatt kisebb az energiaigényük is.

Diétáztassunk, de hogyan?

Mit tegyünk, ha már a problémát kell orvosolnunk, mert kedvencünk súlyfelesleggel küzd? Ilyen esetben különösen gondosan kell kiválasztanunk a megfelelő eledelt, hogy az állat megkapja a számára szükséges tápanyagokat, de közben a súlya is csökkenjen. Enyhe túlsúly esetén speciális összetételű, normál fenntartó, light eledellel etethetjük. Az ideális eledel magas fehérjetartalma miatt minimális lesz az izomtömegvesztés, emelt rosttartalma pedig az egészséges emésztést segíti, miközben csökkenti az éhségérzetet, ezért a kutya jóllakottnak érzi magát.

Ilyen szárazeledel például a PRO PLAN All Sizes Adult Light/Sterilised csirkében gazdag száraz kutyaeledel, amelyet ivartalanított, túlsúlyos, illetve hízásra hajlamos felnőtt kutyák számára fejlesztettek ki, és amellyel 12 hét alatt akár 16 százalékos testsúlycsökkenés érhető el. A kutatások kimutatták: használatával a fogyás szinte teljes mértékben a zsírból történik, miközben az izomtömeg megmarad.

Nagyobb vagy extrém nagy túlsúly esetén viszont már speciális diétás módszerekre van szükség. Állatorvosi eledelt kell választani, de erről minden esetben ki kell kérni az állatorvosunk vagy dietetikával is foglalkozó állatorvos tanácsát. A fogyókúrát állatorvosi felügyelet mellett, és a máj védelme érdekében lassú ütemben kell alkalmazni. És nem utolsósorban: a megfelelő, diétás eledel kiválasztása mellett a mozgás a kutyáknál is elengedhetetlen az egészséges testsúly visszanyerése érdekében.
A fokozatosságot azonban ebben is be kell tartanunk!

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN