Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
rövidszőrű border collie kölyök fut kertben

A kölyök- és növendékkutyák helyes táplálása

5 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Az állattartás felelősségteljes tevékenység. A kölyökkutya megfelelő táplálása – a nevelés mellett – az egyik legfontosabb, hosszú távú feladat.

A gondos gazda kötelessége, hogy – ismerve házi kedvence igényeit – a megfelelő körülményeket biztosítsa számára az egészséges, kiegyensúlyozott, hosszú és boldog közös élet megteremtése céljából.

Az evés nem kulináris élmény

A helytelen táplálás életre szóló, visszafordíthatatlan változásokat, gyakran súlyos megbetegedéseket idézhet elő, amelyeket felnőtt korban alig vagy egyáltalán nem tudunk orvosolni! Fontos megértenünk, hogy az állatvilágban az evés nem kulináris élmény, hanem létszükséglet, életfenntartó tevékenység. A kutya az emberrel (mindenevő) ellentétben ragadozó, húsevő (a háziasítás következtében közelít a mindenevőhöz, de nem az), amely különbség megmutatkozik a testfelépítésben, a tápcsatorna hosszában, a táplálóanyag-igényben és a táplálkozási viselkedésben is. Az egészséges kutya táplálásánál a legfontosabb szempont – akár házilag elkészített eledellel, akár gyárilag előállított táppal etetjük – hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat, méret, aktuális tápláltsági állapot, hasznosítás (munkakutya), adott élettani állapot (vemhes vagy szoptató szuka).

Kölyökkutya eszik fekete háttérrel

Hogyan táplálhatjuk az árván maradt kicsiket?

A születést követő 3-4 hétben a kölykök elsődleges és kizárólagos tápanyagforrása az anyatej, amely az újszülöttek számára az összes nélkülözhetetlen tápanyagot és az anyai immunanyagot tartalmazza. Ha az újszülött kutya sajnálatos módon elárvul vagy egyéb oknál fogva mesterséges ellátásra szorul, akkor a legideálisabb, ha egy másik, úgynevezett dajka kutya neveli fel. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor érdemes gyári tejpótló tápszert vagy házilag összeállított keverékét alkalmazni. Ám a tehéntej nem megfelelő az árván maradt kölyök felneveléséhez, mivel összetétele eltér a kutyáétól. A kecsketej és egyéb kiegészítő tápanyagokkal (vitaminok, ásványi anyagok) történő táplálás viszont már megfelelő lehet a kiskutyák számára.

A bolti és a házilag összeállított tápok

Az elválasztást követően, amelyre a kölyök 8 hetes korában kerül sor, elkezdődik a kölyökkutya önálló élete, innentől már az új gazdi feladata a kis kedvenc ellátása. A megfelelő táplálással egy kiegyensúlyozott, jó kondíciójú, a betegségekre kevésbé fogékony felnőtt kutya boldog tulajdonosaivá válhatunk. Választhatunk házilag összeállított eledelt vagy megfelelő minőségű tápot (puppy majd junior formula) is, de mindkettőnél figyelembe kell venni a kölyök aktuális igényeit, amelyek megállapítása nem könnyű feladat.

A növendék kutyák táplálása nagy körültekintést, odafigyelést, szakértelmet igényel. A kölyökkutyák általánosságban kétszer annyi zsírt és két és félszer több fehérjét igényelnek, mint felnőtt társaik. Emellett vitamin, ásványi anyag, nyomelem és rost kiegészítésre szorulnak, amelyeket legkönnyebben a prémium minőségű tápokból kaphatnak meg. Napjainkban túl sok termék található a piacon, így nem könnyű megtalálni a megfelelőt. A választás előtt érdemes kikérni a tapasztalattal rendelkező szakemberek véleményét is, mint például egy állatorvos, etológus vagy hivatásos tenyésztő. A sikeres tápválasztást követően azonban nem szabad hirtelen, minden átmenet nélkül tápot váltani. Fokozatosan kell átszoktatnunk a kölyköt a korábbi eledelről az új, általunk választott tápanyagra.

Amennyiben házilag összeállított eleséget készítünk, az 80-100 %-ban tartalmazzon állati eredetű alapanyagokat (hús, tojás, túró) és maximum 20% növényit (gabonák, növényi rostok). A házilag összeállított eleség megfelelő arányú kalcium és foszfor-, vitamin, valamint egyéb ásványi anyag kiegészítéssel válik teljes értékűvé. Ezek alkalmazása viszont körültekintést igényel, hiszen a kölyökkutya emésztőrendszere 3-4 hónapos korára még nem fejlődik ki teljes mértékben. Fontos, hogy házi készítésű étellel csak akkor etessünk, ha az kimondottan az állat szükségletei szerint van összeállítva, a konyhai maradék nem megfelelő erre a célra, hiszen nem tartalmazza megfelelő mennyiségben és arányban az állat számára nélkülözhetetlen táp- és ásványi anyagokat, vitaminokat.

Zsír vagy fehérje?

A kölykök energiaigénye kb. 3 hónapos kortól jelentős mértékben emelkedik (a nagytestűeknél 5-6 hónapos korban éri el a maximumot), ezért ebben az időszakban a házi koszt mellett emelni kell az eleség zsírtartalmát. A túlzott fehérjebevitel szükségessége tévhit, hisz a ragadozó húsevők elsődleges energiaforrása nem a fehérje, hanem a zsír!

Kistestű kontra óriás

A kereskedelmi forgalomban kapható táp kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy kiváló minőségű, válogatott alapanyagokból készüljön, könnyen emészthető legyen, ne terhelje hosszú ideig a tápcsatornát, és lehetőleg kevés hozzáadott anyagot tartalmazzon (színezék, tartósító, állomány javító). A prémium minőségű eledelek optimális arányban tartalmazzák a kölykök- és növendék kutyák számára szükséges tápanyagokat, így az egészséges kutyusok esetében a különféle táplálék kiegészítők (kalcium/foszfor tartalmú csonterősítők, vitaminok) alkalmazása kerülendő!

Egy kistestű kölyök teljesen más tápanyag-összetételt igényel, mint a hasonló korú, de nagytestű társa. A miniatűr fajták rövidebb idő alatt érik el a végleges, felnőttkori testméretüket, viszont hosszabb élettartamra számíthatnak. A nagytestű vagy óriás testű fajták felnőttkori testméretének eléréséhez jóval hosszabb időre van szükséges, viszont a teljes élettartamuk rövidebb. A nagy-, illetve óriás testű kölykök táplálása során különös figyelmet kell fordítani a zsír-, és fehérjebevitel korlátozására az intenzív növekedés időszakában, mellyel igen komoly csontfejlődési rendellenességeket és későbbi ortopédiai elváltozásokat előzhetünk meg. Lassítanunk kell a növekedésük ütemét, hogy a csontozatuk kellő szilárdságot érjen el és alkalmassá váljon a nagy izomtömeg megtartására.

Fajta Felnőttkori testtömeg
(kg)
Kölyökkor hossza
(hónap)
Testtömeg gyarapodás
a felnőtté válásig
(születéskori testtömeghez viszonyítva)
kistestű, miniatűr 10 alatt 9-11 20-30X
közepes 10-25 12 40-50X
nagy 25-40 15 80X
óriás 40 felett 18-24 100X

Mikor és mennyit?

A kiváló minőségű tápok szakszerű alkalmazásához a gyártók is segítséget nyújtanak. A csomagoláson található táblázat segít az adott korú, testtömegű kölyök aktuális táplálóanyagszükségletének megállapításában és a napi szükséges tápanyagbevitel meghatározásában. Az adott korosztálynak megfelelően meg kell határoznunk az etetések számát és az egyszeri alkalommal adandó eledel mennyiségét. 2-3 hónapos korban javasolt a napi négyszeri etetés, 4-6 hónaposan háromszori, fél éves kortól pedig napi kétszeri etetést ajánlunk. Nagy-, és óriás testű fajtáknál – bizonyos egészségügyi problémák megelőzése céljából kívánatos az élethosszig tartó, napi két részletben történő táplálás.

Etetni, de hogyan?

A kölyökkutyák táplálkozási viselkedése igen eltérő. Célszerű mindig ugyanabban a napszakban, időszakban és ugyanazon a helyen megetetni a kutyust, hogy viszonylag rövid idő alatt hozzászoktassuk egy rendszerhez, ezáltal számos későbbi kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat. Az egy etetésre szánt idő ne haladja meg a 15-20 percet. Téves elképzelés, hogy az eledelt egész nap a kutya előtt kell hagyni, ez táplálkozás-élettani és higiéniai szempontok miatt sem javasolt. A megfelelő emésztés, tápanyag-hasznosulás érdekében az etetések között mindenképp hagyjunk időt, mert ezzel fokozhatjuk a kutya táplálék iránti érdeklődését, illetve jut idő a bélrendszer pihenésére is. A vízivást azonban ne korlátozzuk, tiszta ivóvíz állandóan legyen a kutya előtt.

Kerüljük a kutya nassoltatását, vagyis az étkező asztal mellőli etetését, mivel ezzel nemcsak egy rossz szokásra neveljük kedvencüket, hanem ellenőrizhetetlenné válik a napi tápanyagbevitel mennyisége is. A nevelés során alkalmazott jutalomfalatokkal is érdemes óvatosan bánni, hisz túlzott alkalmazásukkal megnő a napi bevitt tápanyag mennyisége valamint válogatóssá válhat a kölyök.

A kölyökkutya táplálásánál éppúgy, mint a nevelésénél legyünk határozottak, következetesek, törekedjünk a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre és a megfelelő életminőség kialakítására.

Volszki Mónika, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN