Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Minden, amit az ivartalanított macskák gondozásáról tudni érdemes

Minden, amit az ivartalanított macskák gondozásáról tudni érdemes

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A felelős gazdik minél hamarabb ivartalaníttatják a cicájukat, mert ennek számtalan fizikai és viselkedésbeli előnye van. Jellemzően eseménytelen a cicák gyógyulási időszaka, de nem árt betartani a legfontosabb szabályokat.

A beavatkozást követő első napokban és azután is fontos a törődés, mert kedvencünknek szüksége van a pihenésre és a nyugalomra.

A műtét utáni első napok

Az első egy-két napon jóval lassabb lesz kedvencünk mozgása, ahogy az étvágya is csökkenhet. Ez jellemzően nem a fájdalom miatt következik be, sokkal inkább az altatás és fájdalomcsillapító hatása. Ezekben a napokban sokkal többet alszanak a cicák, lassabban járnak és kerülik az ugrásokat is. Ritkán előfordulhat vérzés, a seb környékén duzzanat, lehet, hogy teljesen étvágytalan lesz az állat, illetve az első 12 órában teljesen közömbös lesz a külvilággal szemben.

közömbös cirmos cica mérlegen állatorvosnál

A műtét utáni hetek

Miután elmúlt a kábulat, a cica egyre aktívabb lesz, de továbbra is fontos a nyugalom. Az első napokban nem javasolt a durva játék, az ugrálás vagy a futtatás. Fiatal cicák esetében ez különösen nehéz lehet, azonban ügyelni kell a friss sebre. A lakásban biztonságosabban tudunk vigyázni kedvencünkre, és jobban lehet kontrollálni a mozgását, így kisebb az esélye egy műtét utáni sérülésnek, ezért néhány napig ne engedjük ki a kifutóba és ne vigyük sétálni sem. Lehetőség szerint válasszuk külön akár más cicáktól, akár a lakás forgalmasabb részeitől.

Az a legjobb, ha egy külön helyiségben tudjuk elhelyezni az első napokban. Így könnyebb biztosítani a nyugalmát, nehezebben száll be a hétköznapokba a maga játékos módján. Ideális esetben a magas bútorok is kizárhatók, így biztosan nem erőlteti meg magát nagy ugrásokkal. Naponta legalább egyszer ellenőrizni és fertőtleníteni kell a sebet, amely megfelelő esetben nem vörös vagy duzzadt, nem váladékozik és nem vérzik. Amennyiben bármelyiket tapasztaljuk, a lehető legrövidebb időn belül állatorvoshoz kell fordulni.

Extra törődés

Végül ki kell emelni, hogy egy kis extra törődés is segíthet kedvencünknek a gyógyulásban. A műtét maga rutinbeavatkozás, ez azonban a cica számára mégis kellemetlen. Érhető módon ilyenkor nem érzi magát komfortosan, fájdalma is lehet, sokkal nehezebben mozdul, ezért szükség lehet a törődésre és a kedvességre.

szürke cicát kanapén simogat gazdája

Érdemes külön ivartalanított cicák számára készült eledelt választani. Az ivartalanítás hormonális változásokat idéz elő, amelyek hatással lehetnek az anyagcserére, tömeggyarapodást és gyakoribb húgyúti problémákat okozhatnak. A megfelelő eledel célzottan segít megőrizni az egészséges anyagcserét, magasabb fehérje-zsír aránnyal támogatja a kondíció kontrollálását, valamint a húgyutak egészségét.

Az ivartalanítás nem pusztán fontos, de szükséges beavatkozás is, amennyiben nem kívánod szaporítani cicádat. Az első időkben fokozott figyelem szükséges, azonban jó eséllyel komplikáció nélkül vészelhetik át ezeket a napokat.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
2 perc olvasási idő

Amit a cicaivarzásról tudni kell

2 perc olvasási idő

Az egészséges hidratáltság jelei

2 perc olvasási idő

Ne vedd félvállról az eledelváltást!