Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Minden, amit az ivartalanított macskák gondozásáról tudni érdemes

Minden, amit az ivartalanított macskák gondozásáról tudni érdemes

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A felelős gazdik minél hamarabb ivartalaníttatják a cicájukat, mert ennek számtalan fizikai és viselkedésbeli előnye van. Jellemzően eseménytelen a cicák gyógyulási időszaka, de nem árt betartani a legfontosabb szabályokat.

A beavatkozást követő első napokban és azután is fontos a törődés, mert kedvencünknek szüksége van a pihenésre és a nyugalomra.

A műtét utáni első napok

Az első egy-két napon jóval lassabb lesz kedvencünk mozgása, ahogy az étvágya is csökkenhet. Ez jellemzően nem a fájdalom miatt következik be, sokkal inkább az altatás és fájdalomcsillapító hatása. Ezekben a napokban sokkal többet alszanak a cicák, lassabban járnak és kerülik az ugrásokat is. Ritkán előfordulhat vérzés, a seb környékén duzzanat, lehet, hogy teljesen étvágytalan lesz az állat, illetve az első 12 órában teljesen közömbös lesz a külvilággal szemben.

nagy méretű cirmos cica mérlegen állatorvosnál

A műtét utáni hetek

Miután elmúlt a kábulat, a cica egyre aktívabb lesz, de továbbra is fontos a nyugalom. Az első napokban nem javasolt a durva játék, az ugrálás vagy a futtatás. Fiatal cicák esetében ez különösen nehéz lehet, azonban ügyelni kell a friss sebre. A lakásban biztonságosabban tudunk vigyázni kedvencünkre, és jobban lehet kontrollálni a mozgását, így kisebb az esélye egy műtét utáni sérülésnek, ezért néhány napig ne engedjük ki a kifutóba és ne vigyük sétálni sem. Lehetőség szerint válasszuk külön akár más cicáktól, akár a lakás forgalmasabb részeitől.

Az a legjobb, ha egy külön helyiségben tudjuk elhelyezni az első napokban. Így könnyebb biztosítani a nyugalmát, nehezebben száll be a hétköznapokba a maga játékos módján. Ideális esetben a magas bútorok is kizárhatók, így biztosan nem erőlteti meg magát nagy ugrásokkal. Naponta legalább egyszer ellenőrizni és fertőtleníteni kell a sebet, amely megfelelő esetben nem vörös vagy duzzadt, nem váladékozik és nem vérzik. Amennyiben bármelyiket tapasztaljuk, a lehető legrövidebb időn belül állatorvoshoz kell fordulni.

Extra törődés

Végül ki kell emelni, hogy egy kis extra törődés is segíthet kedvencünknek a gyógyulásban. A műtét maga rutinbeavatkozás, ez azonban a cica számára mégis kellemetlen. Érhető módon ilyenkor nem érzi magát komfortosan, fájdalma is lehet, sokkal nehezebben mozdul, ezért szükség lehet a törődésre és a kedvességre.

szürke maine coon oldalt fekszik simogatják

Érdemes külön ivartalanított cicák számára készült eledelt választani. Az ivartalanítás hormonális változásokat idéz elő, amelyek hatással lehetnek az anyagcserére, tömeggyarapodást és gyakoribb húgyúti problémákat okozhatnak. A megfelelő eledel célzottan segít megőrizni az egészséges anyagcserét, magasabb fehérje-zsír aránnyal támogatja a kondíció kontrollálását, valamint a húgyutak egészségét.

Az ivartalanítás nem pusztán fontos, de szükséges beavatkozás is, amennyiben nem kívánod szaporítani cicádat. Az első időkben fokozott figyelem szükséges, azonban jó eséllyel komplikáció nélkül vészelhetik át ezeket a napokat.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
2 perc olvasási idő

Amit a cicaivarzásról tudni kell

2 perc olvasási idő

Az egészséges hidratáltság jelei

2 perc olvasási idő

Ne vedd félvállról az eledelváltást!