Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
cirmos kölyökcicát gazdája fésül

Amit a cicaivarzásról tudni kell

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Amikor a macskák elérik az ivarérett kort, több változás is zajlik a szervezetükben, amelyek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük és támogassuk kedvencünket.

Macskák esetében 5-7 hónapos koruk között jellemző az első ivarzás. Befogadott, illetve befogott macskák esetén nem mindig elegendő ez az információ, hiszen a kismacskák esetében gyakran nehézkes a kormegállapítás. Ezekben az esetekben a fogak leváltása lehet az a jel, amely a közelgő változásra utalhat.

Mi történik ivarzáskor?

Ilyenkor jellemzően az aktív időszak egy hétig tart, majd két-három hetente megismétlődik. Macskánk a teljes időszakban mindent a lehetséges szaporodásnak rendel alá. Éppen ezért amennyiben nem kívánjuk szaporítani, úgy mindenképpen elővigyázatosnak kell lennünk. Előfordulhat, hogy nem eszik, amely miatt akár egy kilogrammot is fogyhat ebben az időszakban, de ugyanígy gond lehet az alvásával és a szobatisztaságával is. Utóbbinak az oka egyfelől a felfokozott izgalmi állapota lehet, másrészt ezzel hagyhat szagnyomokat a kandúroknak.

Ezekben a napokban megváltozik a macska viselkedése, tolakodóvá válhat, akár agresszív lehet, néha pedig a gazdáját is zaklathatja. Ezen felül hangos vokalizáció is jellemző, akár éjjel, akár egész nap, mely a gyermeksíráshoz hasonlítható.

cirmos cica kanapén riadtan néz

Mit tehet ilyenkor egy felelős gazdi?

Felelős gazdiként ajánlott megfontolni, hogy macskánkat ivartalaníttatjuk, már az első ivarzás előtt. Az ivartalanításnak nincs közvetlen egészségkárosító hatása, azonban számtalan előnnyel jár úgy az állat, mint a gazdája számára. Amennyiben a cicát kedvtelésből tartjuk, akkor mindenképpen szükséges megelőzni a nem kívánt kiscicák megszületését, mert a macskák rendkívül sok utódot hozhatnak létre. Akár az első ivarzáskor, tehát 5-7 hónaposan is képesek utódok kihordására, amely azonban rendkívül megterhelő az anyaállat számára ebben a korban. Tenyésztés során is jellemzően másfél éves korban kezdődik a szaporítás. Azt is fontos tudni, hogy a macskák szaporodási sajátosságai miatt a párzás lényegében 100 százalékban eredményes. A nőstény macska tehát egyetlen alkalmat követően is több kismacskát hozhat a világra. A következő ivarzásnál ismét lehet vemhes, ami azt jelenti, hogy 3-4 hetes kismacskák mellett vemhesülhet. Ez egyaránt megterhelő az anyaállat, a már megszületett kölykök és a születendő kölykök számára is.

A statisztikák azt mutatják, hogy a nem gazdás vagy kijáró, megtűrt cicák kicsinyei nem élik meg a két hónapos kort, és az első két hónap is nehéz körülmények között telik. Érdemes szem előtt tartani, hogy az ivartalanításon kívül lényegében nincs más módunk arra, hogy biztosítsuk a macskánk testi épségét. Ne tegyük ki az ivarzással járó kockázatoknak, és előzzük meg a nem kívánt szaporulatot is! Ezért a felelős macskatartásnak legtöbbször az egyik alapja az ivartalanítás, méghozzá az első ivarzási időszakot megelőzően.