Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke maine coon az ablakban

Minden cicagazdi álma: Az egészséges macska

12 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Minden gazdi legnagyobb vágya, hogy kedvence a lehető legtovább legyen egészséges, boldog társa az életben: Szerencsére napjainkban nem csak az emberek, de házikedvenceink élete is általánosan hosszabb.

Egy átlagos, egészséges szobacica akár 16 évig is élhet. Ennek nem csak az az oka, hogy a legtöbb betegség mára már gyógyíthatóvá vált, de az egészség megőrzése és fenntartása is könnyebben megoldható. Mit tehetünk, hogy kedvencünk fitt és életerős legyen? Cikkünkben sorra vesszük, mire érdemes odafigyelni a macskák általános egészsége érdekében.

Mit tehetünk, hogy macskánknak hosszú és egészséges élete legyen?

Az első és legfontosabb, hogy kísérjük állandó figyelemmel kedvencünk egészségi állapotát és kondícióját, legfontosabb ugyanis az ő esetükben is a problémák megelőzése. Minden korban fontos, hogy odafigyeljünk kedvencünkre, hiszen minden korosztálynak megvannak a jellemző problémái. Szerencsére a legtöbb már elkerülhető, ha körültekintően választjuk meg kedvencük étrendjét, illetve odafigyelünk a hidratálásukra és az immunrendszerük megfelelő működésére.

Válasszunk cicánk számára a korának és egészségi állapotának megfelelő eledelt, ami egyszerre tápláló és ízletes számára. Kerüljük táplálása során a nem neki való eledellel való etetést, ne adjunk neki a sajátunkból ételmaradékot, különös tekintettel a túl zsíros, túl fűszeres ételekre, a csöves csontokra, a magas cukortartalmú vagy csokoládét tartalmazó édességekre. Néhány macska számára emésztési problémát okozhat a tej, ebben az esetben kerüljük az adását, helyette, ha kedveskedni akarunk neki, próbálkozzunk savanyított tejtermékekkel. Ne etessük őt kutyaeledellel sem, az ugyanis nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot számára, ami hosszú távon megbetegedésekhez vezethet.

A cicákról köztudott, hogy nem szeretnek inni: ennek a hátterében az áll, hogy sivatagi származásuk miatt a folyadékszükségletüket nagyrészt a zsákmányállataikból fedezték, illetve szervezetük rendkívül takarékosan használja a felvett vizet. Gondoskodó gazdiként tehát fontos odafigyelni, hogy kedvencünk elegendő folyadékot fogyasszon, hiszen annak hiánya súlyos megbetegedésekhez vezethet.

A cicák nem megfelelő folyadékfogyasztásának számos jól észrevehető jele van, így könnyen megállapíthatjuk, kedvencünk kellően hidratált-e: Ha bőre kevéssé rugalmas, kevesebb vizeletet ürít vagy száraz az ínye, szemei kissé beesettek, nagy valószínűséggel kevés folyadékot fogyasztott.

A kiszáradás, dehidratáltság azonban pár apró trükkel könnyen megelőzhető. Érdemes vegyes táplálásra váltani (tehát száraz és nedves eledelt is adni, azok arányával befolyásolni a folyadékfogyasztást), illetve olyan méretű ivótálkát vásárolni, aminek oldalához nem ér hozzá a cica bajusza. Fontos a tálka elhelyezése is, sose tedd sarokba vagy olyan helyre, ahonnan kedvenced nem látja környezetét. Sokat segíthet a folyó víz bevetése: akár egy cica ivókútból, akár közvetlen a csapból is kínálhatjuk kedvencünket vízzel. Látogassuk rendszeresen állatorvosunkat, legalább fél évente, hiszen sok megbetegedés így már korai fázisban felismerhető és kezelhető. A fertőző cicabetegségeket az éves védőoltások beadatásával előzhetjük meg.

Ezeket az oltásokat csak teljesen egészséges cica kaphatja meg, hiszen minden ismétlő oltás nagy igénybevételnek teszi ki az immunrendszert annak érdekében, hogy az a következő időben is emlékezzen a feladatára, és fennmaradjon a megfelelő védettség. Többféle összetételű vakcina van forgalomban, melyek a leggyakoribb fertőző macskabetegségek ellen nyújtanak védelmet. Ezek közül minden esetben egyedileg állapítja meg állatorvosunk, hogy a mi cicánknak melyik lesz a legmegfelelőbb az egészségi állapota és az életmódja szerint, illetve az ismétlések gyakoriságát is ő fogja meghatározni.

A rendszeres állatorvosi ellenőrzés és ellátás biztosításán túl az egyéb megbetegedések megelőzése érdekében otthon is ügyeljünk cicánk immunrendszerének erősítésére, hogy mindig jó formában legyen.

A cicák immunrendszerének hatékony működése az emésztőrendszer épségétől nagy mértékben függ, hiszen az immunsejtek 70-90%-a az emésztőszervekhez kötődik. Az emésztőrendszer ezen felül az első hely, ahol a védekezőrendszer találkozik a kórokozókkal, az immunrendszer pedig felveszi a kesztyűt ellenük. A teljes értékű étrend kiválasztása tehát esszenciális az immunrendszer épen tartásához, ezért fontos tudni, mit ehet és mit nem ehet a macska.

Megfelelő eledel választásával is segíthetjük cicánk megfelelő immunállapotának kialakulását, hiszen számos olyan összetevő kerül a modern állateledelekbe, melyek már régóta ismertek jótékony hatásukról. Ilyen például az antioxidáns hatású és magas tápanyagtartalmú Spirulina alga, mely ezáltal immunerősítő, és mikrobiomot támogató hatással bír. Mivel az immunrendszer működésének 70-90%-a vastagbélhez kötődik, így fontos, hogy az milyen hatékonysággal működik, milyen nélkülözhetetlen tápanyagok tudnak az emésztőrendszerből felszívódni. Jó hír, hogy PURINA ONE DualNature eledelnek köszönhetően cicáink is élvezhetik annak jótékony hatásait. A hasznos összetevők közül ne feledkezzünk meg az esszenciális zsírsavak fontosságáról sem, melyek megfelelő mennyiségben való biztosítása a fényes szőrzeten és egészséges bőrön kívül antioxidáns hatásánál fogva szintén hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. Emellett szabályozzák a szervezeten belüli gyulladásos folyamatokat, így hozzájárulnak a gyorsabb regenerációhoz, felépüléshez is. Biztosítsuk ezeket természetes, állati eredetű forrásból, például halolajból és lazacból, ennek cicánk is örülni fog. És végül, az emberekhez hasonlóan a cicák szervezete is meghálálja a mikrobiom működésének támogatását, melyre akár Lactobacillusokat tartalmazó eledel választásával is módunk nyílik. A PURINA által kifejlesztett BIFENSIS-formulát tartalmazó PURINA ONE BIFENSIS eledel is jó alternatíva lehet az immunrendszer támogatására. A BIFENSIS-formulában egyrészt olyan jótékony Lactobacillusok találhatóak, melyek pozitív hatással vannak a bél mikrobiomjára és ezáltal az immunrendszer működésére, másrészt olyan egyéb tápanyagok, például omega-3 és omega-6-zsírsavak, melyek kulcsfontosságúak az egészséges bőr és szőrzet megtartásának szempontjából is.

A megfelelő táplálás mellett nem kevésbé fontos, hogy kedvencünk mozgékony és aktív maradjon: a rendszeres játék és testmozgás nem csak fizikailag, de szellemileg is egészségesen tartja cicánkat.

Etessük egészségesre cicánkat, de hogyan?

A legfontosabb, hogy cicánkat életkorának, kondíciójának és egészségi állapotának megfelelő, jó minőségű eledellel tápláljuk. Legjobb, ha a teljes értékű száraz eledel mellett hasonló tulajdonságokkal bíró nedves eledelt is biztosítunk számára, ugyanabból a márkából.

A macskák természetes táplálékfelvételi szokásaihoz igazodva a száraz eledel napi mennyiségét tartsuk számára állandóan elérhető helyen, hogy bármikor ropogtathasson belőle, akár éjszaka vagy hajnalban is, hiszen ők naponta akár 25-30 alkalommal is felkeresik a tálkát. A nedves eledel felkínálását érdemes úgy időzíteni, hogy az egyben a cica-gazdi kapcsolat erősítésére is szolgálhasson, napi több alkalommal kínáljuk meglangyosított nedves ínyencségekkel, amikor mi is jelen tudunk lenni.

A nedves eledelt ne hagyjuk kint, különösen a nyári nagy melegben, hiszen a magas nedvességtartalma miatt könnyen megromlik, jobb esetben így kedvencünk már nem fogadja el, rosszabb esetben emésztési problémákat okozhat.

A PURINA ONE DualNature eledellel két különböző állagú tápszemcsés eledelt adhatunk kedvencünknek: a száraz, ropogós és puha tápszemcsék kombinációja Spirulinát tartalmaz, így nem nem csak a cica étvágyát elégítjük ki, hanem az immunrendszere is megfelelő támogatást kaphat. A megfelelő vegyes táplálást biztosíthatjuk számára Purina ONE nedves eledelek felkínálásával, amelyek szintén segítséget nyújthatnak a megfelelő hidratációban.

Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha cicánknak kényes a pocakja, érzékeny az emésztése vagy válogatós, ez utóbbi jellemző cicatulajdonság, így ezekre a problémákra is számos megoldást kínálnak az eledelgyártók.

Ne essünk azonban túlzásba, a sok finom falat könnyen nyomot hagyhat szobatigrisünk atletikus alakján. Ezt rendszeres testmozgással, odafigyeléssel megelőzhetjük vagy szükség esetén korrigálhatjuk. A testgyakorlásra könnyebben ösztönözhetjük egy kis játékkal, ehhez érdemes váltogatni a megszokott eszközöket, hogy újdonságként hassanak. Jó alternatíva lehet a napi szárazeledel mennyiség egy részét snacklabdába vagy egyéb készségfejlesztő játékba rejteni, így a cicának meg kell küzdenie a falatkákért. Befolyásolhatjuk a kondíciót speciális összetételű eledel biztosításával is, vagy akár a száraz-nedves eledel arányának módosításával is.

Kedvencünk testsúlyának megőrzése nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is kiemelten fontos, ugyanis az elhízott, mozgáshiányos macskák könnyen stresszessé válhatnak, illetve hajlamosabbá válnak a különböző húgyúti vagy ízületi gyulladásokra. A súlyuk folyamatos tartására számos trükk alkalmazható. Fontos tudni, hogy a cicák könnyebben ráunnak játékaikra és nehezebben motiválhatóak kedves szavakkal, mint a kutyák. Legkönnyebben jutalomfalattal motiváljuk kedvencünket, a mozgás érdekében pedig érdemes hagyni, hogy megküzdjön érte. Figyeljünk azonban oda, hogy a jutalomfalatokat kalkuláljuk bele a napi eledelmennyiségbe!

A leggyakoribb egészségügyi problémák, melyekre ügyelnünk kell cicánknál

Ha kedvencünknek lehetősége van olyan környezetben is időt tölteni, ahol más állatokkal, illetve bizonyos élősködőkkel is lehetősége van találkozni, ne feledkezzünk meg a rendszeres, legalább negyedévente elvégzett belső parazita irtásról és havonta a bolha és kullancs elleni védelem biztosításáról sem, mely utóbbiról egész évben gondoskodnunk kell, hiszen a klímaváltozás miatt sajnos télen sincs elég hideg ahhoz, hogy gyérüljenek ezek a kellemetlen paraziták. Ne felejtsük el a szabadban tett kirándulás után átvizsgálni kedvencünket, különös tekintettel a pofák, a nyak, a szemhéj illetve a hajlatok területére, és ha itt kullancsot találunk, azt mielőbb a bőrhöz közel fogva, egy határozott csavaró mozdulattal távolítsuk el. Erre a célra beszerezhetünk speciális kampót vagy kanalat is, de mint minden más egészségügyi kockázati tényező esetében, a kullancsokkal kapcsolatban is sokkal hasznosabb a megelőzés. Kevesen tudják, de a cicák emésztésén kívül a húgyútjai a legkényesebbek, pedig elengedhetetlenül fontos azok egészségesen tartása, hiszen kulcsszerepet játszanak a méreganyagok kiszűrésében és a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásában. Kevéssé ismert tény az is, hogy folyamatos stresszhatás esetén macskáknál is felléphetnek az alsóbb húgyutakat érintő gyulladások, illetve hogy az ivartalanított, esetleg túlsúlyos cicák hajlamosabbak a húgyúti kristályok illetve kövek által okozott problémáktól szenvedni. Ezek tünetei lehetnek a nehéz, fájdalmas vizeletürítéstől kezdve, a véres vizeletig sokfélék: ez utóbbi esetében haladéktalanul forduljunk állatorvosunkhoz. Mindkét problémakör esetében fontos a megelőzés, ennek a jó kondíció és a mentális egészség fenntartásán túl a legfontosabb eszköze a megfelelő eledel. Kialakult probléma esetében is a legtöbbet a helyes táplálással tehetünk mind a gyógyulás, mind a kiújulás megelőzése érdekében. Érdemes tehát a folyadékfelvétel fokozására is odafigyelni.

PURINA ONE Urinary Care támogatja macskád húgyutainak egészségét: halolajból származó omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amely köztudottan segít csökkenteni a macskák húgyutaiban is előforduló gyulladást, antioxidánsokkal segít támogatni a vesék egészségét, és segít a húgyúti pH szabályozásában.

Az immunrendszer belső támogatásáról már beszéltünk, ám a külső védelem is legalább annyira fontos, mint a helyes táplálkozás vagy az elegendő folyadék fogyasztása. A macskák szőrzetének és bőrének egészsége nem csak esztétikai szempontok miatt fontos, hiszen ezek nyújtanak elsődleges védelmet a külső hatásokkal szemben. Ráadásul megbetegedéseik jelezhetnek akár komolyabb, belső problémát is.

Leggyakrabban a száraz korpás bőrrel találkozhatunk, főleg idősebb vagy krónikus beteg cicák esetében, ez általában zsírsav hiány jele lehet, vagy fűtési időszakban az alacsony páratartalom következtében alakulhat ki. Mielőbb érdemes rendbe hozni ezt a problémát, megfelelő eledel, súlyosabb esetben táplálékkiegészítő és gyógysampon használatával, hiszen az így meggyengült ellenállóképességű bőrön könnyen megeredhet egy gombás vagy baktériumos fertőzés, amit már csak komolyabb gyógyszeres kezeléssel fogunk tudni helyrehozni. Ugyanilyen okokból figyelnünk kell különösen hosszú szőrű cicák esetén a filcesedésre, csomókra, ugyanis ezek alatt ugyanígy tönkre mehet a bőr.

Az egészséges cicák szeme csillog, étvágyuk kiváló, mindig kaphatóak egy kis játékra és nem utolsó sorban puha, fényes és dús a bundájuk. Mint tudjuk, ők számottevően sok időt töltenek mosakodással, illetve évente 2 alkalommal vedlenek is, így a gondos szőrápolásra érdemes nekünk, gazdiknak is odafigyelnünk.

A megfelelő kozmetikai rutin mellett sokat tehetünk kedvencünk szőrzetének egészségéért a megfelelő tápanyagok és vitaminok biztosításával is.

A táplálkozás nagyban befolyásolja a cicák bőrének és szőrzetének állapotát: A belső támogatás így elengedhetetlen alapköve azok egészségesen tartásának. A PURINA ONE Coat & Hairball formula hozzájárul macskád bőrének és szőrzetének egészségéhez, illetve segíti a mosakodás útján szervezetükbe jutó szőr távozását is.

Idős cicák egészségmegőrzése

A legnagyobb jutalom egy gondos gazdi számára, ha kedvence a tíz éves kor meghaladtával senior korba lép és ezzel megcélozza a legidősebb cicák illusztris társaságába kerülését. Egy átlagos házicica, aki egészséges és aktív életet él, átlagosan 15-16 évig is élhet, ám csúcstartók köztük is akadnak: A texasi Creme Puff névre hallgató cicus például 38 évig élt, őt nem sokkal követi a brit származású Nutmeg nevű öreg cica, a maga 32 évével. Bizonyára minden gazdi örülne, ha cicája matuzsálemi korba léphetne, sajnos azonban a kor előrehaladtával a cica szervezetének „kopó alkatrészei” is idősödnek, ezért kedvencünk többet pihen, nehézkesebben mozoghat, így jobban oda kell figyelnünk ízületeinek egészségére. Ahogy a legtöbb megbetegedésnél, itt is a megelőzésen van a hangsúly: fontos a rendszeres testmozgás és főleg idős korban, amikor nehezebben mozognak kedvenceink, kiemelt szerepet kap a táplálkozás, az adagok precíz kimérése. A szakemberek előszeretettel hangsúlyozzák, hogy nem a szeretet jele a túletetés: súlyos egészségügyi következményekkel járhat, ha kedvencünk elhízik, akár évekkel is tovább élhet, ha táplálása rendszeres és átgondolt. Ha már kialakult ízületi gyulladás vagy a porcok károsodása, akkor sajnos a teljes gyógyulás már nem érhető el, de a folyamat lassítható, a gyulladás megszüntethető vagy legalább mérsékelhető és hosszabban fenntartható egy stabil állapot a megfelelő kezeléssel, táplálékkiegészítőkkel és a megfelelő tápanyagok biztosításával. Segíthetünk még idős cicánknak kényelmesebb fekhely, alacsonyabb peremű alomtálca és speciális eledel biztosításával is.

A macskánk ízületeit a megfelelő táplálással karbantarthatjuk, erre kitűnő megoldást jelenthetnek a PURINA ONE Senior termékek, amelyek ásványianyag- és D-vitamin-tartalmuknál fogva elősegítik az egészséges csontokat és a mozgékonyságot. Az száraz és a nedves változat is megadja idős cicádnak azokat a kulcsfontosságú táp- és ásványi anyagokat valamint vitaminokat, amelyek fontosak idős kedvencünk egészségének fenntartásához.

Az ízületeken kívül máshol is jelentkezhetnek az idősödés jelei, legyünk nagyon figyelmesek és ne habozzunk tanácsot kérni állatorvosunktól mielőbb, ahogy bármilyen változást észlelünk cicánkon. Figyeljük a folyadékfogyasztását és a vizeletürítést, az ezekben bekövetkező változások jelezhetnek veseműködési zavart vagy endokrinológiai problémákat is. Rendszeresen ellenőrizzük a kondícióját is, a hirtelen hízás vagy fogyás szintén jelezhet olyan problémákat, mint a cukorbetegség vagy a hypothyreosis. Legjobb, ha 7 éves kora után legalább évente elvégeztetünk nála egy szűrővizsgálatot, hiszen a legtöbb krónikus betegséget minél előbb észreveszünk, annál nagyobb eséllyel lehet kordában tartani és ezáltal javítani a cica életminőségét és megnövelni az élettartamát.

Válassz macskád igényeihez igazított eledelt!

Gondoskodj kedvencedről Purina ONE száraz-, és nedves macskaeledelekkel cicád hosszú távú egészségéért!

Ép testben ép lélek, avagy a mentális egészség cicánknak is fontos!

Előfordulhatnak egy macska életében olyan helyzetek, időszakok, amikor valami megzavarja az ő megszokott, nyugalmas életét, és erre rosszul reagál, amit a viselkedésének és szokásainak megváltozásából észrevehetünk. Ők is hajlamosak az állandó stresszhatások következményeitől szenvedni, melyek kezdetben nehezen felismerhető jelekben mutatkoznak meg, majd később komolyabb testi tünetekben nyilvánulnak meg.

Gyanakvásra ad okot a cica megváltozott hangja (kevesebb vagy éppen nagyságrendekkel gyakoribb nyávogás, illetve alacsonyabb hangtónus használata) illetve étvágya (érdektelenséget mutat az addig kedvelt ételekkel kapcsolatban, kevesebbet, ritkábban eszik vagy ellenkezőleg, hirtelen falánk lesz).

Intő jel lehet még a rejtőzködés, a közömbös viselkedés az addig kedvelt aktivitások irányában, illetve az aluszékonyság és a tisztálkodás elmaradása, teljes elhagyása vagy a kényszeres, állandó mosakodás, akár a bőr kisebesedéséig is.

Ilyenkor minél előbb érdemes a stressz forrását felderíteni és a megoldásra lépéseket tenni, mert hosszú távon komolyabb egészségügyi gondok is kialakulhatnak, mint a fent már említett húgyúti problémák, a szobatisztaság elvesztése vagy komolyabb viselkedészavarok. Amennyiben nem boldogulunk a probléma megoldásával vagy már kialakult valamelyik egészségügyi probléma, haladéktalanul forduljunk a megfelelő szakemberekhez (állatorvos és viselkedésterapeuta állatorvos).

Reméljük, jó tanácsaink segítségével minden cicára hosszú, boldog, egészséges és dorombolásban gazdag élet vár, mely utóbbiról nem is gondolnánk, hogy mennyire hasznos dolog! A mindenki által ismert jellegzetes hangot a macskafélék a gége és a hangszálak rezgése által bocsátják ki. A 20-50 Hz tartományban képződő hang rezgése számos előnyös hatással bír a szervezetre, például gyorsítja a szöveti regenerációt, de emellett a hang és a rezgés együttese megnyugtatóan hat mind a doromboló cica, mind a vele érintkezésbe lépő másik állat vagy a gazdi számára, csökkenti a stresszt is.