Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
hosszú szőrű szürke cirmos cica közelről

Az egészséges hidratáltság jelei

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A vegyes etetés támogatja a macskák egészséges hidratáltságát.

​A macskák házasításukig a zsákmányuk elfogyasztásával vették magukhoz a szükséges folyadékot, ezért nem a legtudatosabb vízivók ma sem. Habár szeretik elropogtatni a szárazeledelt, a kizárólag száraz macskaeledellel etetett macskáknál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nem megfelelő hidratáltság. Ha nincsen elegendő víz a szervezetükben, akkor vizeletük túlságosan is koncentrálttá válhat, ami gyorsan vese-, és húgyúti problémákhoz vezethet.

​Macskád megfelelő hidratáltságáról többféleképpen is gondoskodhatsz. Ennek az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja, ha minden nap vegyesen adsz neki nedves- és szárazeledelt is. A megfelelő arányú vegyes étrend kielégíti macskád ösztönös eledel iránti sóvárgását és támogatja vízháztartásának egyensúlyban tartását. Az eledel mellett ne feledkezzünk meg a megfelelő ivóvíz biztosításáról sem!

​Ha nem vagy biztos benne, hogy macskád megfelelő hidratáltsági szinten van, akkor figyelj a következő jelekre macskád fizikai állapotát és viselkedését tekintve, és kövesd a megfelelő folyadékbevitellel kapcsolatos hasznos tanácsainkat!

Macskád hidratáltsága nem megfelelő, ha

  1. Feltűnően sokat iszik. A megfelelően hidratált macska nem kíván nagy mennyiségben ivóvizet. Ha tehát macskád kényszeresen beleiszik a vizedbe, felnyalogatja a mosogatóban maradt vizet vagy folyton felkeresi az itatóedényét, akkor valószínűleg nem megfelelően hidratált. Fontos tudni, hogy a macskák nagy részének tetszik a vízcseppek mozgása, kedvelik a folyó vizet és játszanak vele; ezt a vízzel való természetes játékosságot különböztessük meg a nem megfelelő hidratáltság miatti kényszeres ivástól.
  2. Nem jár gyakran az alomtálcára. Ha a macska nem vizel naponta legalább kétszer, azzal megterheli a veséit és azok elégtelen működéséhez vezethet. Ha csomósodó almot használsz, akkor figyeld, rendszerint mekkora csomók maradnak macskád után.
  3. A bőre kevésbé rugalmas. Az emberhez hasonlóan a macska bőre is veszít idővel a rugalmasságából. Ha viszont gyors változást veszel észre macskád bőrén, akkor az alacsony hidratáltságra utal, amivel gazdiként foglalkozni kell.
  4. A szemei beesettek. A nem megfelelő hidratáltság látható jele, ha úgy látod, mintha a macskád szemei enyhén a koponyájába húzódnának. Ez szintén annak a jele, hogy a szervezetében túl kevés a folyadék.
  5. Száraz a szája vagy az ínye. A macskáknak megfelelő mennyiségű nyálra van szükségük, hogy megvédjék fogaikat és ínyüket, és hogy nyeléshez legyen mivel összekeverniük a táplálékot.
cica háton fekve kamerába néz

Az egészséges hidratáltság segítése

  1. Növeld a macska eledelében a nedves eledel arányát! Akár egy kevés vizet is hozzáadhatsz a napi nedveseledel-mennyiségéhez.
  2. Használj ivókutat, vagy nyisd meg a csapot, ha macskád a közelben van. Ez a módszer azért vezethet célra, mert kutatások szerint a macskák kerülik az állóvizet. (Egyesek szerint azért, mert állóvízben nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő paraziták és káros baktériumok.)
  3. Válassz megfelelő méretű és alakú vizestálkát macskádnak. Sok macska kerüli az olyan magasabb, szűkebb tálkát, amelynek falához hozzáérhet a bajuszuk, vagy ha a tálka eltakarja előlük a környezetüket. Sose tedd a tálkát sarokba.
  4. Tedd kívánatosabbá a macska vizét és tegyél főtt húsalaplevet macskád eledelébe vagy a vizestálkájába. Próbáld ki FELIX Soup termékeinket!
  5. Naponta legalább egyszer cseréld a macska vizét! A friss és tiszta víz természetesen mindenkinek kívánatosabb, ez a macskád esetében is így van. Válogatós macska esetén használj szűrt vizet, vagy palackozott forrásvizet! Az utóbbi nem szénsavmentes ásványvizet jelent, amit magas ásványianyag tartalma miatt nem javasoljuk macskád itatására.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE