Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
cirmos cica oldalt fekszik

Így óvjuk macskánkat nyáron

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A macskák jól viselik a meleget, azonban nekik is megterhelő lehet a nagy hőség. Szervezetük táplálóanyag igénye változik nyáron, és arra is ügyelnünk kell, hogy a napsütésnek is lehetnek komoly következményei.

A házi macskák őse eredetileg sivatagi faj, ezért máshogy viszonyulnak a hőséghez, mint például a kutyák. A macska energiaszükséglete melegben akár másfél-kétszeresére is nőhet, amit mindenképp figyelembe kell venni a táplálása során. A macskák jól reagálnak az évszakok változására, például a télre készülve, ahogy rövidülnek a nappalok, többet esznek és raktároznak. A nyárra készülve megszabadulnak a télen bevitt feleslegtől, kevesebb zsírt raktároznak, hogy könnyebben viseljék a meleget. Ennek az évszakonkénti változásnak következtében szervezetüknek fokozott igénye van az energiára.

Az eledel

A nyári időszakban némiképp ki kell egészíteni az alapvetően meghatározó vegyes etetést. A száraz macskaeledelnek nyáron is mindig elérhetőnek kell lennie, ezenkívül igény szerint nedves eledelt is biztosítsunk. Nyáron kedvenceink jobban igénylik a nedves eledelt, többször és többet kérhetnek belőle. Ilyenkor még a kevés vizet fogyasztó macskáknak is több folyadékra van szükségük. Figyeljünk arra, hogy a nedves eledelt akkor tegyük ki, amikor meg is eszi a macska, mivel az eledel magas nedvesség- és fehérjetartalma miatt 1-2 óra alatt is megromolhat. Éppen ezért amikor a macska végzett a táplálkozással, a tálat ki kell üríteni és tisztára mosni. Ugyanígy fontos, hogy gondoskodjunk megfelelő minőségű ivóvízről is. Cicánk számára friss és tiszta folyadék kell, ami csak az övé: a kutya vízéből, a pocsolyából, madáritatóból nem biztos, hogy iszik. A mi feladatunk gondoskodni a megfelelő folyadékról, akár ivókúttal, akár több nedves eledellel.

A meleg hőmérséklet hatásai

A hirtelen jött felmelegedés hatására előfordulhat fokozott vedlés, amelyben segíteni kell kedvencünket. Ilyenkor jobban hullatja a szőrét, ezért érdemes átfésülni, valamint szőroldót adni neki, ami megkönnyíti számára az ürítést. Ismerd meg erre a célra formulált PURINA ONE Coat & Hairball száraz macskaeledelünket! Ugyanígy hatással lehet a testére a nagy meleg. Bár a macska a legtöbb állatnál jobban bírja a hőt, még így is komoly problémát okozhat neki. Nyári utazáskor, kocsiban érdemes nedves törölközővel letakarni az utazóboxot, és felette fújni a levegőt, mert a letakart doboz egyrészt megnyugtatja, másrészt kellemetlen mellékhatások nélkül hűti. Másik lehetőség, a légkondícionálót langyosra állítva a környezetet hűteni. Ha a macska mégis kimelegszik, akár már liheg is, akkor jégakkuval vagy hideg vizes kendővel kell hűteni a fejét, illetve a lábvégeit, mert ez gyorsan segít rajta. Arra is ügyelnünk kell, hogy a felforrósodott betonon megéghet a macska talpa, ahogy a hőtől megolvadt bitumenbe is beleragadhat a lába.

További veszélyek nyáron

Néhány macska nem tud ellenállni a rovarokkal való játéknak, és ha nem vigyáznak, könnyen csípés lehet a vége. Ha fullánk kerül a macskába, akkor azt ki kell húzni, le kell fertőtleníteni. Ha beduzzad, feldagad és allergiás reakciót vált ki, fel kell keresni az állatorvost. Ugyanígy ügyelni kell a kullancs és a bolha elleni védelemre. A nagy nyári száraz melegben kisebb a veszély, de érdemes ugyanúgy ellenőrizni a kedvencünket. Érdemes figyelni arra is, hogy ilyenkor megnő a kieséses balesetek száma, érdemes hálót szereltetni az ajtóra-ablakokra. Szerelj fel egy kinti kifutót cicád számára ahol kedvére bóklászat.

A macskák is leéghetnek

Komoly veszélyt rejt a nyár, méghozzá a fehér és világos szőrű macskák számára. Azok az állatok, amelyeknek pigmentálatlan a bőre, rózsaszínes az orra és a füle hegye, sokkal érzékenyebbek a napfényre, ezért esetükben - védelem nélkül - szinte biztos a laphámrák kialakulása. Az állatok nem érzik, hogy számukra veszélyes a napon tartózkodás, ezért nekünk kell megvédenünk őket. A legbiztosabb módszer, ha lakásban tartott vagy kifutós macskaként neveljük, így keveset éri a nap, mert ő magától nem fog árnyékba húzódni délben. Ha mégis kijárós a macska, akkor magas faktorszámú, fizikai fényvédővel ellátott, esetleg speciálisan cicák számára készült krémmel kell bekenni a veszélyeztetett részeket.