Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Az idős macska gondozása
Idősebb a cica? Ezeken változtasson otthonában

Idősebb a cica? Ezeken változtass otthonodban!

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Lehet, hogy egyre gyakrabban tűnik fel, hogy cicád még a szokásosnál is többet szundikál, nem ugrik fel olyan magasra, mint korábban, vagy nem lelkesül fel egy darabka zsinór láttán.

Ez mind normális viselkedésnek számít, hiszen mi is megváltozunk, ahogyan öregszünk. A cicák életük 40%-át „idősként” töltik, így egyáltalán nem kell megijedni, ha elérik ezt a kort, de pár dolgon érdemes változtatnunk a lakást és a táplálásukat illetően.

Az idősebb cicáknál gyakoriak az ízületi problémák, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő, kényelmes fekhely(ek)ről. A cicaágyat meleg helyre tegyük, távol a huzattól, és helyezzünk el a közelben egy tálka vizet is. Ez segít majd abban, hogy kedvencünk többet igyon, így hidratált maradjon, és megelőzhetjük vele a húgyúti problémákat. Célszerű az alomtálcát is a közelben tartani, és ha a macska eddig kint végezte a dolgát, annak ellenére is beszerezni egyet. Ha a vizestálka és az alom a közelben van, és az állatnak nem kell nagyobb erőfeszítést tennie, hogy elérje ezeket, gyakrabban fogja használni őket.

A cicák szeretik a magas helyeket, és imádnak nézegetni az ablakból. Biztosan a Te kedvencednek is megvan a saját „magaslese”! Az idősödő cicáknak azonban egyre nehezebb lesz olyan nagyot ugrani, mint korábban. Könnyítsük meg a helyzetét dobozokkal vagy más olyan tárgyakkal, amelyeket lépcsőként használhat, így kisebbeket kell ugrania, hogy elérje a kiszemelt helyet!

Változó életkor, változó táplálkozás

Ahogy említettük, a cicák életüknek csaknem a felét szeniorként élik le. Ezért nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban minél egészségesebbek és boldogabbak legyenek. Az idősebb macskák anyagcseréje lelassul, ráadásul, mivel kevesebbet mozognak, kevesebb energiát is használnak fel. Ehhez a változáshoz az étrendjüket is hozzá kell igazítani, hogy elkerüljük a túltáplálást. Ha éppen ellenkezőleg, azt észleljük, hogy a cica nem nyúl az ételéhez, a legjobb, ha mielőbb elvisszük állatorvoshoz. Az étvágytalanságot okozhatja valamilyen egészségügyi probléma, de az is lehet, hogy csupán az ízlése változott meg kedvencünknek. Az állatorvos segít majd eldönteni, hogy melyik esetről van szó, és tippeket ad, hogy hogyan ösztönözhetjük a cicát az evésre.

idős vöröses színű cica puha felületen

Ha elvégzed az itt említett, pár minimális változtatást, és folyamatosan figyeled, hogy „minden rendben van-e a cicabundában”, máris sokat tettél, hogy bearanyozd kedvenced idősebb éveit.