Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kölyök ausztrál juháaszkutya fut a kertben

A fáradt kutya jó kutya…

5 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

… legalábbis így tartja a mondás és nagy általánosságban így is van, de nem is olyan könnyű feladat lefárasztani a négylábúnkat, mint azt elsőre gondolnánk.

A tenyésztés folyamán kutyáinkat különböző feladatokra szelektálták: vadászatra, terelésre, őrzésre, stb. – ezek mind-mind fizikai igénybevételt jelentenek, de nemcsak sok mozgással járnak, hanem komoly mentális és szociális megterheléssel is. Ezért akármilyen kutyát is választunk, a fizikai terhelés mellett nem szabad megfeledkeznünk a mentális és szociális feladatokról sem, mert ezek épp olyan fontosak a kiegyensúlyozott életmódhoz.

Fizikai lefárasztás

Ha azt szeretnénk, hogy kutyánk egészséges maradjon, elegendő mozgást kell biztosítani számára, amit az utcán, pórázon sétálva nem egyszerű elérni.

Egy kiadós kirándulás az erdőben jó alternatívát jelent, de erre sokunknak nincs rendszeresen lehetősége. A kutyafuttatók gyakran túl kicsik ahhoz, hogy ebünk kiszaladgálja magát, de egy kis labdadobálással javíthatunk a helyzeten.

Egyre többen járnak el futni, kerékpározni, ahová kutyánkat is magunkkal vihetjük, így gondoskodva arról, hogy ne legyen kilométerhiánya.

Fiatal lány labrador kutyájával fut boldogan

Beszerezhetünk különböző eszközöket, amivel a pórázt a derekunkra, biciklinkre tudjuk rögzíteni, de ezek önmagukban nem biztosítják, hogy a kutyánk nem szalad a lábunk, illetve a kerékpár elé, amiből nagy esések kerekedhetnek. Ezért nagyon fontos, hogy először tanítsuk meg neki, hogy csak akkor haladunk, ha szépen mellettünk jön, majd fokozatosan növelhetjük a tempót. Arra is megtaníthatjuk, hogy húzzon minket, ezzel könnyítve saját dolgunkat.

Figyeljünk oda a fokozatosságra! Mi sem egyik pillanatról a másikra futjuk le a félmaratont, vagy kerékpározzuk körbe a Velencei tavat, kutyánknak is fokozatosan növeljük a távot és a tempót.

Ebben a nagy melegben az úszás ideális választás lehet, ha találunk megfelelő helyet, ahol kutyusunk csobbanhat. (Erről előző cikkemben már bővebben írtam.)

Bármilyen mozgásformát választunk is, mindig vegyük figyelembe kutyánk alkatát, korát, fizikai állapotát és az időjárást is. Ami az egyik kutyának jó móka, a másiknak túl komoly megerőltetést jelenthet.

Kutya a tengerparton bottal a szájában

Mentális lefárasztás

Bizony például a vadászat és a terelés nem csak azt kívánják meg a kutyától, hogy ész nélkül fusson: komoly összhangban kell lennie a gazdájával, esetleg a többi kutyával, ismernie kell vezényszavakat, amikre engedelmesen kell reagálnia, és kontrollálnia kell az ösztöneit. Ez mind-mind agymunka, amiben a kutyák nem csak jók, de igénylik is. Arról nem is beszélve, hogy ha csak futtatásra játszunk, kutyánk egyre edzettebb lesz, többet és többet bír, így nekünk is egyre több energiát kell befektetnünk.

Tanítsunk kutyánknak trükköket! A közös munkát, ha pozitív megerősítéssel dolgozunk, mindketten nagyon élvezhetjük, a végeredménnyel pedig másoknak is mosolyt csalhatunk az arcára.

A labdázást is egyből izgalmasabbá tehetjük, ha megtanítjuk neki, hogy csak vezényszóra szaladhat érte. Máris kontroll alá vontuk a kutyánk „futhatnékját”, és komolyan dolgoztatjuk az önuralmát, amíg a vezényszót várja. Ezt is lépésről-lépésre érdemes tanítani: előbb csak kitesszük a labdát, és rászólunk, ha meg akarja fogni, ha ez már jól megy, fokozatosan egyre messzebbre guríthatjuk, majd dobhatjuk is. Tovább nehezíthetjük a feladatot, ha két, vagy több labdát is eldobunk, és a kutyánk csak megadott sorrendben hozhatja azokat vissza.

Barna kutya fut a labda után

A boltokban kaphatunk mindenféle interaktív kutya játékot, tölthető labdákat, amik mind-mind feladatmegoldást és gondolkodást várnak kutyánktól. Ezek mintájára magunk is készíthetünk hasonlót.

Nagyon fárasztó lehet kutyánknak, ha az orrával kell dolgoznia. Tanítsuk meg játékainak megkeresését, amiket a lakás vagy a kert különböző pontjain rejtünk el. Esős napokra ideális elfoglaltság. Mint annyi más szituációban, itt is a fokozatosságot kell szem előtt tartanunk. Először úgy tegyük le a tárgyat, hogy lássa, és így kerestessük meg vele. Ha már ismeri a vezényszót, egyre nehezebb és nehezebb rejtekhelyeket alkalmazzunk.

Szociális lefárasztás

A kutya családban él, igényli mind fajtatársai, mind az emberek közelségét. Távol álljon tőlem, hogy bárkit arra buzdítsak, hogy csak ezért szerezzen be másik kutyát! Inkább azt javaslom, már kölyök korától hordjuk el olyan helyekre, ahol más kutyákkal ismerkedhet, barátkozhat, játszhat és elsajátíthatja a kutyák nyelvét.

Két fekete kutya játszik a fűben

Arról se feledkezzünk meg, hogy ha egész nap kint tartjuk a kertben, és csak reggel és este köszönünk neki munkába menet-jövet, akkor nem adjuk meg neki a lehetőséget, hogy kiélje szociális igényeit. Töltsünk minél több időt kedvencünkkel! 

Kutyás sportok

Rengeteg kutyás sport közül választhatunk, amelyek sokszor nem csak fizikai, de komoly mentális munkát jelentenek kedvencünknek. Ezeket nem csak versenyzés céljából, hanem pusztán a sport kedvéért is űzhetjük. Különböző kutyaiskolák, klubok és egyesületek segítségével ezeket kipróbálhatjuk, hogy kitapasztaljuk, melyik illik igazán saját és ebünk személyiségéhez.

A teljesség igénye nélkül, az alábbi lista ízelítőt ad a valóban nagyon széles választékból:

 • Agility: kutyánknak akadálypályát kell teljesítenie
 • Bikejöring: kutyás biciklizés
 • Canicross: kutyás futás
 • Coursing: műnyúl kergetése cikk-cakk pályán
 • Dock diving: medencébe ugrás
 • Dog dancing: zenés kutya-gazda koreográfia
 • Frisbee
 • Mantrailing: emberkeresés
 • Munkakutya sport: nyomkövetés, őrző-védő és engedelmes munka
 • Nyomkövetés: szagnyom követése talajszimattal
 • Obedience: engedelmes munka
 • Őrző-védő
 • Szánhúzás
 • Terelés
 • Triball: terelés imitálása labdákkal

Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Kutyasétáltatási etikett

4 perc olvasási idő

Póráz – vele, vagy nélküle?

2 perc olvasási idő

Különleges parancsszók a kutyanevelésben

2 perc olvasási idő

Ellenőrizd kutyád fizikai állapotát!