Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Fehér macska eszik

Emberi ételek, amelyek ártalmasak a macskák számára

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A macskák biztonsággal fogyaszthatnak egyes emberi ételeket, például főtt húsokat, bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket.

Általánosságban azonban elmondható, hogy egy teljes értékű és kiegyensúlyozott macskaeledel a cica minden tápanyagszükségletét fedezi. Nem szükséges tehát további összetevőket adni a kedvenced étrendjéhez, habár vannak bizonyos emberi ételek, melyeket alkalmanként csemegeként kínálhatunk. Ne felejtsd, hogy bármilyen jutalomról is legyen szó, az nem több, mint 10%-át teheti ki macskád napi energiaszükségletének. A maradék 90%-ot a macska eledelének kell fedeznie.  

Mit ehetnek a macskák?

A macskák sokféle emberek számára készült ételt ehetnek, néhány kivétel azonban van. A macskákat szokás obligát húsevőként aposztrofálni - ami azt jelenti, hogy az étrendjüknek tartalmaznia kell mindazon tápanyagokat, amelyek kizárólag állati eredetű összetevőkben találhatók meg.

Ez nem jelenti azt, hogy a cicák kizárólag húst ehetnek, hanem csupán azt, hogy a hús elengedhetetlen része az étrendjüknek. Amikor arra kerül a sor, hogy milyen emberi fogyasztásra szánt ételeket ehet macska, a kérdés inkább az: „Mi az az étel, ami jót tesz a macskáknak?”.

Milyen húsokat ehetnek a macskák?

A főtt, sovány húsok, mint a marha-, csirke-, pulyka-, bárányhús és a máj mind ehető számukra. Soha ne adj macskádnak nyers húst, amely kórokozókat tartalmazhat! Továbbá távolítsd el a bőr- és csontdarabokat mielőtt hússal etetnéd kedvencedet.

Ehetnek a macskák halat?

Az esetek nagy részében igen. A cicák hal iránti szeretete széleskörűen ismert és a legtöbb halfélét fogyaszthatják. A halban található omega-3 zsírsavak támogatják cicád általános egészségét, valamint hozzájárulnak az egészséges ízület- és veseműködéshez. Ahogy a húsok esetében, megfelelően készítsük el a halat is, hőkezeljük magas fokon és távolítsuk el belőle a csontokat, szálkákat.

Szürke macska Purina One

Ehetnek a macskák teljes kiőrlésű gabonát? 

A teljes kiőrlésű gabonák, mint a zab és a barna rizs, mind tartalmaznak fehérjét, és megfelelő feltárással fogyaszthatóak macskák számára is. Ne feledd, hogy ezen összetevők némelyike akár kedvenced eledelében is megtalálható.

Ehetnek a macskák tojást?

Igen. Talán meglepő, hogy a tojás is szerepel az étlapon, egészen addig, amíg hőkezelt formában kínájuk. A tojás egészséges csemege kedvenced számára, mert aminosavakat és fehérjéket tartalmaz. Soha ne etesd macskádat nyers tojással! Csakúgy mint az embereknél, a nyers tojás a macskáknál is szalmonella fertőzést okozhat.

Ehetnek a macskák zöldséget?

Számos olyan zöldség van, melyet a cicák is biztonsággal fogyaszthatnak, azonban van néhány, amelytől jobb, ha tartózkodunk. Az alábbi lista összefoglalja a macskák számára ehető zöldségeket és a számukra ártalmasakat is.  

Macskák számára ehető zöldségek

Sárgarépa
Alkalmankénti csemegeként a sárgarépa jót tehet macskádnak. A fulladás elkerülése érdekében kínáld reszelt formában. A jobb emészthetőség érdekében pedig adhatod kedvencednek párolva.

Brokkoli
A brokkoli etetése jó módszer arra, hogy rostot vigyél kedvenced étrendjébe és támogasd az egészséges emésztést. Néhány esetben a brokkoli etetése csökkentheti a macskák különböző szobanövények rágcsálása iránti vágyát. Amennyiben cicádat brokkolival kínálod, érdemes párolt formában adnod, hogy megkönnyítsd annak elfogyasztását.

Zöldbab
Bár a zöldbab egészséges macskád számára és hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, bizonyosodj meg róla, hogy kizárólag friss vagy fagyasztással tartósított formában kínálod cicádnak. A konzerv zöldbabnak általában magas a sótartalma, ami egészségügyi problémákat okozhat négylábú kedvencednél.

Macska evés

Spárga
Macskák számára ehető, ám érdemes figyelembe venni, hogy a spárga lúgos kémhatású vizeletet eredményez, emiatt hajlamosíthat húgyuti problémák kialakulására, ezért kizárólag különleges alkalmakkor, minimális mennyiségben etesd kedvenceddel. Továbbá tálalás előtt mindenképp párold meg, hogy puhább legyen, ellenkező esetben ugyanis fennáll a fulladás veszélye.

Kukorica
A kukorica magas rosttartalma miatt nagyszerű kiegészítője lehet macskád étrendjének, de valószínű, hogy száraz- vagy nedves eledelének összetevői között már egyébként is megtalálható.

Zöldségek, amelyek ártalmasak a macskák számára

Hagymafélék és metélőhagyma
Tilos. Az Allium (hagymafélék) családjába tartozó zöldségek a bennük lévő tioszulfát miatt vesekárosodást okozhatnak a macskáknak, valamint károsíthatják a vörösvértesteket is.

Avokádó
A macskáknak tilos avokádót adni. Már kis mennyiségű avokádó fogyasztása is hasmenést, hányást, sőt akár hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. Ennek oka az avokádóban található perszin nevű méreganyag (toxin).

Paradicsom
Az érett paradicsom húsos része nem mérgező a macskák számára, de a levelei és szára, illetve az éretlen paradicsom rájuk nézve is ártalmas a szolanin tartalmuk miatt, amely gyomor-és bélrendszeri zavarokat okozhat.

Amennyiben macskád az említett zöldségek közül bármelyiket is lenyelte, haladéktalanul keresd fel állatorvosodat!

Macska állatorvossal

Ehetnek a macskák gyümölcsöt? 

Igen, a macskák többféle gyümölcsöt is ehetnek, de csak mértékkel, a gyümölcsök magas cukortartalma miatt. A macskák nem érzik az édes ízt, ezért előfordulhat, hogy nem vonzódnak úgy a gyümölcsökhöz, mint más ételekhez. Ettől függetlenül a cicák sok gyümölcsöt szerethetnek, van azonban néhány, amelyek etetése nem ajánlott.

Milyen gyümölcsöket ehetnek a macskák?

Áfonya
Adhatsz kedvencednek áfonyát, de magas cukortalma miatt csak két-három szemet adj neki belőle.

Banán
A cicák fogyaszthatnak banánt csemegeként. A túletetés és a túlzott cukorbevitel elkerülése ellen, kis szeletekre vágva kínáld kedvencednek. Magas kálium tartalma miatt vesebeteg és idős macskáknak azonban nem ajánlott a fogyasztása.

Alma
A macskák ehetnek almát, de a fulladás elkerülése érdekében, tálaláskor ügyelj arra, hogy falatnyi adagokban kínáld macskád számára.

Görögdinnye
A macskák ehetnek görögdinnyét, de magas cukortartalma miatt csak kis mennyiségben kínáld kedvencednek. Továbbá, mivel a magvak fulladásveszélyt jelenthetnek, kizárólag mag nélküli görögdinnyét kínálj macskádnak.

Sárgadinnye
Nyugodtan engedheted kedvencednek, hogy megkóstolja a sárgadinnyét. Néhány macska szeret enni belőle egy keveset, de sok cicát inkább csak az illata vonzza.

Eper
Ha macskád érdeklődik az eper iránt, nyugodtan vágj belőle egy kis darabot a számára. Az adagok legyenek kis méretűek, valamint mindig ügyelj a szárak és levelek eltávolítására.

Mely gyümölcsök ártalmasak a macskák számára?

Ne etesd macskádat szőlővel vagy mazsolával! Bár a szőlő káros hatásainak oka még nem ismert, feltehetően ártalmas lehet kutyákra és macskákra egyaránt. Szőlő és mazsola megevése macskáknál hányást és hasmenést, sőt akár veseelégtelenséget is okozhat.

Ételek, amelyek etetését kerülni kell

Sok olyan emberi étel van, melyet a macskák is biztonsággal fogyaszthatnak, ám számos olyan is akad, amit viszont nem ehetnek. Néhány étel/összetevő, amely ártalmas lehet a cicák számára: 

 • Nyers hús és nyers hal
 • Csont: nyersen és főzve is tilos
 • Nyers tészta, nyers kenyértészta
 • A hagymafélék családjába tartozó zöldségek és az ezeket tartalmazó ételek: minden fajta hagyma, fokhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma, újhagyma és metélőhagym
 • Csokoládé: Az étcsokoládé kifejezetten mérgező
 • Diófélék, különösen a dió és a makadámdió
 • Magvak 
 • Kávé, tea vagy bármi, ami koffeint tartalmaz
 • Tej
 • Xilit: általában édességek, bizonyos mogyoróvajak és rágógumi összetevője
 • Alkoholos italok vagy alkoholtartalmú élelmiszerek

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE