Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Friskies logó
Kölyökmacska érkezése
vörös kiscica építőkockákkal játszik

Kiscica születése után - Az első 12 hónap Friskies tanácsai

6 perc olvasási idő
Friskies logó
Támogatja: Friskies

​​​A következő 12 hónapban cicád meghúszszorozza méretét, miközben új környezetéről tanul. Növekedésének figyelemmel kísérése lenyűgöző és szórakoztató! Tudj meg többet a felnőtté válásról az alábbi pontokban.

Január

Január

Sok öröm vár ránk egy kiscica felnevelése során. Az újszülöttek nagyon gyorsan nőnek és megduplázzák a súlyukat első hetük végére. Ezt követően kb. 2 hetes korukban már ki is nyitják a szemüket, bár először még mindent homályosan látnak.

Az első 3-4 hét során az anyatej elengedhetetlen számukra, hiszen még nem állnak készen a szilárd táplálék bevitelére. Ezután kezdhetjük el bevezetni a száraz vagy nedves eledelt, mint pl. FRISKIES Junior, de részben még továbbra is szükségük lesz az anyatejre, kb. 7-8 hetes korukig. A legjobb megoldás az, ha nagyon kevés megnedvesített Friskies Junior mindig elérhető számára. Ügyeljünk, hogy, gyakran cseréljük az ételt, a legfrissebb és legízletesebb falatokat biztosításának érdekében. Mivel a vemhes és szoptató macskák számára ugyanolyan táplálkozás ajánlott, mint a növekedésben lévők számára, lehetőleg az anya macska is Friskies Junior táppal etesse. Fontos, hogy a kiscicák hozzáférhessenek az anyjuk által evett táplálékhoz is, hogy a későbbiekben ne legyen számukra idegen. Ez stresszmentesebb elválasztást eredményezhet.

A szocializáció első időszaka két- vagy háromhetes korukban kezdődik. Ekkor kezdik el felfedezni környezetüket, és a környezetükben élőket. Az első hat hónapban havonta kell sort keríteni a féreghajtásra, majd ezt követően minden 3 hónapban, a cica egy éves korát követően pedig csak kétszer egy évben.

Február

Február

A második hónapban kezdik el a kiscicák megtanulni, hogy mi a „normális” és „biztonságos”. Négy és nyolc hónapos koruk között kezdik el élvezni a játékot testvéreikkel. Ezt „szocializációs játéknak” is nevezik​. Emellett, ekkorra a ragadozó ösztönök is megjelennek, miközben édesanyjuktól tanulnak.

A kiscicát a 2. hónap végéig teljesen le kell választani az anyatejről. Mindig biztosíts számára kis mennyiségű FRISKIES Junior tápot, és a frissesség érdekében gyakran cseréld azt. Friss, tiszta ivóvizet is mindig biztosíts számára. A mindennapi elegendő vízfogyasztás kulcsfontosságú a kiscica egészsége szempontjából.

Március

Március

8 és 12 hetes kora között a cica alomtestvéreivel és más macskákkal folytatott szocializációs játék iránti érdeklődésének helyét átveszi a játékok és más környezeti tárgyak iránti érdeklődése.

Ekkoriban bemutathatod a kiscicát más házi kedvenceknek és a családtagoknak. A legjobb, ha lassan mutatsz be mindenkit, és meggyőződsz arról, hogy a gyerekek tudják: az új családtag nem játék, és óvatosan kell bánni vele!

A kiscicát 12 hetes kora előtt be kell oltani, ezért ne felejts el időpontot kérni állatorvosodtól.

3 hónapos korában a kiscica már nagyon gyorsan nő, és táplálkozási igényei is minden nappal egyre nőnek. Továbbra is nedvesítheted a tápot meleg vízzel, de már nincs rá feltétlenül szükség.

Április

Április

12-16 hetes korukban a kiscicák elkezdik otthon érezni magukat az új környezetükben és elkezdenek kötődést kialakítani az ott élő emberekkel. Jó ötlet lehet kiscicádat hozzászoktatni a mindennapi gondozáshoz és ápoláshoz, az érintés segít a kötődés kialakításában is.

A megfelelő fejlődés érdekében tölts vele minél több időt, de tedd lehetővé számára a nyugodt alvást is, hogy pihenhessen játékidő után!

Ne felejtsd, a kíváncsi cicák bájosan csintalanok tudnak lenni, és előfordulhat, hogy megrágják a nem erre szánt háztartási tárgyakat. Ezért tedd lakásodat cicabiztossá.

Május

Május

Cicád már elkezdheti felvenni a felnőtt testtartást, az úgynevezett „Halloween cica” pózt: ívelt hát, borzolt szőr és nagy farok.

Észreveheted azt is, hogy a szem-mancs koordinációja javul, és elkezd játékosan vadászni. A játékok továbbra is a szórakozás és vidámság forrásai.

Ekkor érdemes lehet megtervezni, és megbeszélni cicád ivartalanítását az állatorvossal. Jobb házon belül tartod házi kedvencedet nőstényeknél a nem kívánt alom elkerülése érdekében, kandúroknál pedig a baleset és az elkóborlás elkerülése érdekében.

Kiscicád boldogsága és egészsége érdekében továbbra is etesd FRISKIES Junior táppal 2-3 alkalommal naponta, vagy tetszés szerint.

Június

Június

A hatodik hónap különösen izgalmas a köteléképítés és az interakció szempontjából. Bár a kiscicákat lehet, hogy kevésbé érdekli a játék, egy stimuláló környezetben és játékos ösztönzés segítségével, a legtöbbjükön,továbbra is egészséges kíváncsiság és játékosság figyelhető meg. Tippek a játékidő eltöltésére oldalunkon többet tudhat meg arról, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a játékidőből.

Bár kismacskád továbbra is formálódik, a növekedés a 6. hónap után jelentősen lelassul. Ezért táplálkozási igényei is megváltoznak. Olvasd el a Friskies Junior termékcsalád etetési útmutatóját, hogy tudd, milyen mennyiségű FRISKIES Junior tápot adj 6-hónapos cicádnak.

Emellett ne felejts el figyelni a kiscicád vadonatúj fogaira – összesen 30 –, amelyek szintén ekkoriban nőnek ki.

Július

Július

A cica továbbra is növekszik, de már lassabban, mint az első 6 hónapban. Ebben a korban a kismacskád már párzásra is készen állhat. Ajánlott időpontot kérned az állatorvosodtól házi kedvenced ivartalanítására. Ezzel megelőzheted a nem kívánt almot nőstény cicák esetén, és a verekedést és az elkóborolást kandúrok esetén.

A bolhák szintén bosszantóan gyakori élősködők, amik még a legtisztább otthonokban is megjelenhetnek. Ügyelj erre is, és használj cicabarát kezelést.

Kiscicád boldogsága és egészsége érdekében továbbra is etesd őt FRISKIES Junior eledellel 2-3 alkalommal naponta, vagy tetszés szerint.

Augusztus

Augusztus

Lehet, hogy cicád már teljesen kifejlettnek tűnik, ám azért még szüksége van egy kis időre, míg teljesen felnőtté válik. A szem-mancs koordináció továbbra is fejlődik és büszkén kísérheti végig a vadászképességeiben bekövetkező további fejlődést.

Észreveheted, hogy kismacskád ügyesen ugrik. Ahogy egyre nagyobbra nő, a kitűzött céljai is egyre magasabbak. Biztosíts neki biztonságos környezetet, és zárd el a potenciálisan veszélyes tárgyakat.

Fontold meg egy kifutó felszerelését.

Szeptember

Szeptember

Bár cicánk már felnőttnek tűnik, még szüksége van speciális tápanyagokra, ha szeretnénk, hogy megőrizze játékos vitalitását a felnőtt életben is. Ennek érdekében folytasd cicád etetését FRISKIES Junior eledellel az első 12 hónap leteltéig.

Ahogy a macskák egyre érettebbé válnak, függetlenebbnek tűnhetnek. Ne hagyd, hogy megtévesszenek – ettől még szükségük van a napi interakcióra veled is. Továbbra is fontos a játékidő, és a mindennapi gyakorlás kulcsfontosságú a kiscica egészséges külső és belső fejlődése érdekében.

Kilenc hónapos korában a kismacska már elkezdhet mancsdominanciát mutatni. A cicák 49,5%-a jobb mancsú, míg 40,4%-a bal mancsú, és 10,1% kétmancsos*.

*Forrás: Tan U, Kutlu N., Atatürk Egyetem, Orvostudományi Kar, Élettani Intézet, Erzurum, Törökország. [www.ncbi.nlm.nih.gov]

Október

Október

A kismacskák általában 10-12 hónapos korukban érik el teljes felnőtt magasságukat, bár néhány hosszúszőrű fajta, pl. a Maine Coon és a Perzsa macskák akár 15-18 hónapos korukig is fejlődhetnek.

A lakásban tartott cicák aktívan keresik az ingereket, és továbbra is nagyon kíváncsiak. Annak érdekében, hogy cicád továbbra is boldog és aktív maradjon, biztosíts rendszeres lehetőséget játékra, felfedezésre és mászásra. Ki tudja, még a végén kiváló retrieverré válik, és boldogan üldözi majd, és hozza vissza az eldobott apró játékokat.

Ebben a korban a kiscicák és macskák nagyon területközpontúak. Ha több mint egy cicád van a háztartásban, tegyél ki alomtálcát, ételt és friss, tiszta vizet valamint biztosíts kényelmes fekhelyet több szobában is a lakásban.

Kiscicád boldogsága és egészsége érdekében továbbra is etesd FRISKIES Junior táppal 2-3 alkalommal naponta, vagy tetszés szerint.

November

November

Mostanra a legtöbb cica már saját személyiséggel rendelkezik. A gondoskodás és társas interakció azonban megerősítheti kapcsolatát az emberekkel. Mivel olyan okosak, kiképezheted őket mindenféle szórakoztató trükkre és vezényszavak végrehajtására, pl. „gyere ide” és „ül”. Egy kis türelemmel, és megfelelő energia ráfordítással, a tréning mindkettőtök számára szórakoztató lehet.

December

December

Gratulálunk! Csöppséged már felnőtt!

Annak érdekében , hogy kedvenced továbbra is egészséges és élettel teli maradjon, lásd el elegendő és megfelelő játékokkal és fontos az is, hogy elegendő inger érje a környezetében. A mindennapi játék és tréning, valamit a napi interakció éppen ezért létfontosságú egy egészséges és boldog macska életében. Ráadásul ha hozzászoktatod az ápoláshoz, az remek lehetőséget nyújt, hogy ellenőrizd kedvenced egészségét.

Már válthatsz a felnőtt FRISKIES eledelre.Fedezd fel száraz és nedves tápokból álló, 100%-ig teljes értékű és kiegyensúlyozott, széles termékválasztékunkat, amelyek segítenek abban, hogy cicád egészséges, életerős és boldog maradhasson. Fokozatosan szoktasd hozzá, lassan növelve az új étel mennyiségét, legalább öt napon keresztül.

Kapcsolódó cikkek:

Friskies
3 perc olvasási idő

Adhatunk-e tejet a cicáknak?

2 perc olvasási idő

Miért és mikor liheg a macska?

2 perc olvasási idő

Örökbefogadás - felnőtt cicával nehezebb?