Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
hosszú szőrű cica hűsöl a padlón

Miért és mikor liheg a macska?

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Míg a kutyák esetében a lihegés többnyire teljesen természetes, addig a macska csak a legritkább esetben liheg. A lihegés fontos tünete lehet valamilyen sokkhatásnak, így érdemes komolyan venni.

A macskák jól bírják a meleget, ezért nincs feltétlen szükségük a lihegésre, amely segítségével egyes állatok hőt adnak le. Náluk ez sokkal inkább valamilyen erős stresszhatásra vagy akár hőgutára utal. A macskák stresszérzékeny állatok, és több olyan betegség is veszélyezteti őket, amely ennek hatására alakulhat ki. Akár egy-két órányi stresszhatás is képes jelentős változást okozni a bélflórájuk összetételében, ami néhány jótékony hatású baktériumtörzs károsodásához vezethet. Ez pedig hasmenést és hányást eredményezhet, illetve az immunrendszer gyengítésével járhat.

A lihegés már súlyos tünet

Az már látszik, hogy milyen jelentősége lehet a tünetnek, de mit tehetünk ellene? Érdemes figyelni az állatot, mert egyéb jelek is utalhatnak arra, hogy a cicánk bajban van. Ilyen lehet a pupillák kitágulása, a hátracsapott fül, az elbújás, a farok felborzolása, ami kompenzációra utal, mert nagyobbnak és ijesztőbbnek akar tűnni. Amikor cicánk már nem tudja kezelni a kellemetlen helyzetet, onnantól az egészségtelen számára.

Gazdiként ebben az esetben először ki kell derítenünk, hogy mi zaklatja fel a macskát, és ha lehet, meg kell szüntetnünk a stresszforrást. Ilyenkor nyugalomra van szüksége, egy csendes, békés félhomályos helyre, ahol egyedül lehet. Nem kell aggódnunk, hogy egyedül vagy bezárva érzi magát, számára ez lesz az igazi segítség. Érdemes bekészíteni almot, eledelt és vizet, és akkor könnyebben megnyugszik a kedvencünk. Ha olyan a viszonyunk a macskánkkal és igényt mutat rá, akkor a közelségünk és simogatásunk is segíthet megnyugodni, de ha félénk vagy agresszív a macska, inkább csak biztosítsuk számára a csendes, nyugodt környezetet.

sötétszürke cica jóízűen alszik

A leggyakoribb veszélyek

Ha már kialakult a stressz, segítenünk kell cicánknak megnyugodni. Létezik néhány olyan stresszforrás, amit előre ki lehet zárni, vagy legalábbis meg tudjuk könnyíteni a macska helyzetét. Ilyen lehet, amikor utazni kell, akár nyaralásra, akár az állatorvoshoz. Érdemes a hordozót vagy a boxot letakarni, besötétíteni, természetesen úgy, hogy az szellőzzön. Ha nagyon meleg van, vizes törölközőt terítsünk a dobozra, és arra fújjunk hűvös levegőt. Ha már túl nagy hőhatás érte a macskánkat, akkor hideg vizes kendővel hűtsük le a testét, a fejét és a lábvégeit.

Ha sem a közelségünk, sem a csendes helyiség nem segített, akkor érdemes lehet kipróbálni a feromonos spray-t vagy nyakörvet is, amely megnyugtatja kedvencünket. Ez jellemzően hosszú távú megoldás, azonban nehéz helyzetekben utólag, a stresszhatást követően is alkalmazhatjuk.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE