Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
négy cica egymás mellett fehér háttérrel

Tudj meg többet az egyes macskafajtákról

4 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A célzott tenyésztésnek köszönhetően mára számtalan macskafajta él a világon, és mindegyiknek egy kicsit más a természete, gondozási és táplálási igénye.

Valamelyik több törődést igényel, míg mások kiválóan elvannak egyedül is. A hosszabb szőrű állatokat gyakrabban kell gondozni, mint a rövid szőrűeket. Nyugodt vagy izgága? Cikkünkben hat különböző macskafajtát vizsgáltunk meg, hogy megtudjuk, milyen jellemzőkkel bírnak.

Maine Coon

Ő az egyik legnagyobb fajta a macskák között, igen erős testfelépítéssel rendelkezik. Jellemzően hosszú, sűrű és barna foltos a szőre, fülei jellegzetesen hegyesek. A hímek többnyire nagyon jó jellemmel bírnak, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az egyik legnépszerűbb fajta világszerte. Intelligens állat, trükkökre is tanítható, illetve szereti a vizet, szeret benne játszani is. Nagyon aktív állat, igényli a napi törődést, és képes egész nap dorombolni és nyávogni. Családok számára ideális macskafajta. Jelentős mozgásigénye miatt megnövekedett energiaszükséglettel kell számolni az esetében. Ehhez a legjobb minőségű eledellel tápláljuk, amely képes megfelelő minőségű tápanyaggal és megfelelő mennyiségű energiával ellátni a nagytestű cicát. Tudj meg többet a fajtáról itt.

Burma

Ritka az, amikor egy fajtáról pontosan lehet tudni, hogyan alakult ki, a burmai macska viszont kivétel. Az 1930-as évek Kaliforniájában a keletről behozott példányt, Wong Maut párosították a sziámi Tai Mauval. Az utódok egy része burma-sziámi keverék lett, egy másik része viszont tiszta sziámi. Közepes méretű macska, rövid szőrzettel, amely lehet világos és sötét is. Nagyon barátságos állatok, akiknek szükségük van az emberi figyelemre a boldogsághoz. Nagyon intelligens, jó problémamegoldó cicák, meg tudják tanulni például, hogyan működik a kilincs. Nem meglepő, hogy kimondottan alkalmas családi macskának, jó tulajdonságai miatt nagyon szerethető. Játékos természete miatt a szellemi energiáit lekötendő ideális alanya a különböző cica ügyességi játékok, cicapuzzle-k kipróbálásának, ellenkező esetben feltalálja magát és rosszalkodik.

Brit rövidszőrű

Közepes vagy nagyméretű fajta, amely rövid, sűrű, nagyon kellemes bundával rendelkezik, amely könnyen ápolható. Bár nem minden színváltozatára jellemző, de gyakran karakteres, aranyszínű szeme van. Igazi házi kedvenc, mivel többnyire nyugodt és kiegyensúlyozott cica. Viszonylag lassan nő, nagyjából hároméves kortól számít felnőttnek, és megfelelő ellátás esetén legalább 15 évig él. Táplálásakor különösen fontos a megfelelő kondíció megtartása, speciális eledellel csökkenthetjük az elhízás esélyét és az azzal járó betegségek kockázatát. A brit rövidszőrű cicák hajlamosak a szájüregi betegségekre, ezért fontos, hogy megfelelően kemény száraztápot is kapjon. Ez alapos rágást igényel, így a macska könnyebben tartja tisztán a fogait. A megfelelő kondíció megtartásához segítsük rendszeres és változatos játékokkal kedvencünket! Tudj meg többet a fajtáról itt!

Abesszin

Kis vagy közepes méretű, hegyes fülű, kíváncsi, intelligens fajta, aki szereti az embereket és szeret a családhoz tartozni. Az abesszin cicák nagyon élvezik, ha megfelelő teret és „akadályokat” biztosítunk nagy mozgásigényük kielégítésére. Természete és külseje miatt is apró vadmacskaként tekinthetünk rá. Kevés aljszőrzete miatt a bundája nagyon puha. Szívesen játszik, ezzel tudjuk lekötni szellemi képességeit, szoktathatjuk klikkerre is, illetve kisebb mutatványokra is megtaníthatjuk. Sokat mozgó macskaként szüksége lehet a fokozott energiabevitelre.

Sziámi

Az egyik legrégebbi fajtaként ismerjük ezeket a jól tanítható macskákat. A legenda szerint a thaiföldi (korábbi nevén Sziám) templomokban szentként tisztelték és a paloták őrzésére használták, félelmetes hangja és vérmes természete miatt. A sziámi meglehetősen társaságkedvelő macska, aki rendkívüli közlési vággyal rendelkezik. Sokkal jobban érzi magát, ha párban tartják, akár órákon át is boldogan eljátszik a többiekkel. Intelligenciája és jó természete miatt nagyszerű családi macska válhat belőle. Rövid szőre miatt könnyű ápolni. Finom vonalú, enyhén ék alakú fejéről és ragyogó kék, néha kancsal szeméről lehet felismerni, de a jellegzetes, úgynevezett „jegyes” színváltozatai (sötétebb lábvégek, fülek és farok) és kecses, atletikus testalkata is segít. A kor előrehaladtával egyre sötétedik a színük, jellemzően magas kort élnek meg a számos egészségügyi problémáik ellenére, nem ritka a huszonéves thai sziámi, aki gyakorlatilag majdnem egyöntetűen a pointjára jellemző színű és szinte fekete az arca, a szemük is sötétedik picit. Érdekesség még, hogy nem tudják a karmukat visszahúzni a talppárnába, és hogy ahogy idősödnek a szemfogaik kijjebb tolódnak, kilógnak a szájukból. A fajtára jellemző, hogy ügyetlenül rág, vagy egyben nyeli le a falatot, ezért a szájhigiéniára és a megfelelő konzisztenciájú eledelre nagy figyelmet kell fordítani, csakúgy, mint az elhízás megelőzésére. Válasszunk közepes méretű, de lapos tápszemcsét segítve az eledel elfogyasztásában. Tudj meg többet a fajtáról itt!

Perzsa

Vastag aljszőrzet mellé vékonyszálú fedőszőr társul ennél a rövidebb lábú cicafajtánál. Egy igazi perzsának még az ujja között is szőrős a mancsa. Gyakori ápolást igényel, lehetőség szerint naponta át kell fésülni. Bár gyorsan visszanő az összecsomósodott szőr, ilyenkor az állatkozmetikus segíthet. A fajtára jellemző rövid orr miatt sűrűn kell tisztítani nedves kendővel a szem környékét. Kerek feje és rövid, pisze orra mellett füle is jellegzetes. Nagyon nyugodt állat, jellemzően jól érzi magát megszokott környezetében, akár a gazdája ölében is. A legrégebbi macskafajták egyike, az első perzsamacskák Perzsiából, azaz a mai Iránból származtak. A mostani tenyésztett perzsa fajta viszont az orosz hosszúszőrű házimacskák leszármazottja. Eledel- és folyadékbevitelére hatással van arcformája, a pépes eledelt könnyebben el tudja fogyasztani, mint a nagyobb darabokból álló, húsos falatokat. Mivel mély tálkába nehezebben tud belehajolni, ezért inkább szélesebb edényt válasszunk számára. Hosszú szőre miatt érdemes külön olyan eledelt adni neki, amely kordában tartja a túlzott vedlést. Tudj meg többet a fajtáról itt!

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE