Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
Hogyan gondoskodj cicád fogainak egészségéről?

Hogyan gondoskodj cicád fogainak egészségéről?

5 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

A fogproblémákra figyelmeztető jelek macskáknál

Mivel a macskák a tisztálkodás szakértői, könnyen megfeledkezhetünk fogaik tisztán tartásáról. A cicák fogain ugyanúgy felhalmozódhat a lepedék, ahogy nálunk embereknél. Amennyiben ez nincs letisztítva, idővel fogkővé keményedik, ami irritálja az ínyt, ínygyulladást okoz, és végső soron akár fogvesztéssel is járhat. Amennyiben macskádnak súlyos szájüregi problémája van és ennek kezelése elmarad, akkor az a szájüregben a baktériumok felhalmozódásához vezet, ami további szövődményeket, például szív- és veseproblémákat eredményezhet. Melyek azok a jelek amik cicádnál fogproblémákra utalhatnak és hogyan segíthetsz abban, hogy kedvenced fogai csúcsformában legyenek?
Az első szokatlan dolog, ami könnyen észrevehető, az a macskád rossz lehelete – ezt nehéz figyelmen kívül hagyni. Ez előrehaladott fogászati problémát jelez. Egyéb tünetek lehetnek:

  • piros, gyulladt íny
  • sárgásbarna színű lerakódás (fogkő) a fogakon
  • nyáladzás

Tapasztaltad már, hogy cicád kiejti szájából az eledelt, csak egy oldalon rág, vagy esetleg vesztett súlyából mert nem tudja kellően megrágni táplálékát?
 

Amennyiben igen, úgy elképzelhető, hogy macskádnak előrehaladott fogínygyulladása van.

Olykor még a súlyos fogászati betegségben szenvedő cicák sem mutatnak a tüneteket, mert a macskák általában nem szeretnek felhajtást kelteni, ha rosszul érzik magukat, így sokszor nehéz észrevenni, hogy fájdalmuk van.

Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd kedvenced fogait, és ne mulaszd el az állatorvosi fogászati ellenőrzést sem, különösen idősödő macskák esetében.

Ha bármilyen problémát észlelsz, látogass el cicáddal az állatorvoshoz, ahol valószínűleg fogászati ellátást fognak javasolni a kilazult vagy sérült fogak eltávolítása céljából. Valamint ultrahangos fogkőeltávolítást végeznek majd, amely kíméletesen távolítja el a lepedéket és a fogkövet anélkül, hogy károsítaná a fogak felületét.

Hogyan mossuk a cica fogát?

A fogmosás nagyszerű módszer arra, hogy gondoskodj kedvenced ragyogó fogairól, így támogatva őt abban, hogy el tudja kerülni a fogproblémákat. Állatorvosod valószínűleg azt fogja javasolni, hogy a beavatkozás után néhány napig kerüld cicád otthoni fogmosását. Elképzelhető, hogy más cicatulajdonosok furcsán néznek rád a cicafogmosás ötletének hallatán, de türelemmel és kellő időráfordítással mindez nem lehetetlen – bár igaz, hogy kell egy kis idő amíg cicád hozzászokik.

Ideális esetben a fogápolási rutint még cicád fiatal korában érdemes bevezetni a napirendjébe. A kölyökcicák tejfogait nem javasolt fogkefével mosni, ám érdemes hozzászoktatni őket ahhoz, hogy fogaikat megérinted, így hozzá tudod edzeni őket a későbbi fogápolási rutinhoz.

Amennyiben még sosem mostad cicád fogait, íme néhány tipp melyek segítenek az első lépésekben:

1. Kérj tanácsot állatorvosodtól 

A legközelebbi vizit során, kérd meg az állatorvost, hogy mutassa meg, hogyan érdemes fogkefével tisztítani cicád fogait.

2. Válaszd ki a megfelelő fogkrémet cicád számára

Vásárolj kifejezetten a macskák számára készült, általában maláta vagy csirke ízben elérhető fogkrémet! Semmiképpen se használj erre a célra emberi fogkrémet, hiszen te sem szeretnél cicádéval fogat mosni, ugye?

3. Fokozatosan szoktasd hozzá macskádat a fogkrém ízéhez 

Tegyél ujjbegyedre a macskafogkrémből egy borsónyi mennyiséget és hagyd, hogy cicád lenyalogassa azt. Ezt ismételd meg néhány napon keresztül, amíg cicád megszokja a fogkrém ízét. Semmi esetre se erőltesd hogy cicád megkóstolja a fogkrémet, inkább keress helyette más ízűt ami elnyeri cicád tetszését.

4. Válassz megfelelő fogkefét cicád számára

Szerezz be egy kifejezetten a macskák számára készített fogkefét. Amennyiben több cica él a háztartásodban, vegyél kedvencenként egyet, hogy elkerüld a baktériumok átvitelét. Használhatsz babafogkefét is, mivel ez kellő puhaságú, az „ujj fogkefe” használata azonban nem ajánlott, mert fennáll a veszélye annak, hogy alkalmazása közben cicád véletlenül megharapja ujjadat. Kivételes esetekben azonban a fogmosáshoz való hozzászoktatáshoz vagy a cica-fogmosás elsajátításához hasznos eszköznek bizonyulhat. 

5. A fogtisztítás legyen mindig kellemes élmény

Alakíts ki egy rutint: válassz olyan időpontot, amelyet minden nap be tudsz tartani, hogy a fogmosás kedvenced rutinjává váljon. Fontos, hogy egy nyugodt időszakot válassz a nap folyamán, hogy a fogápolás mindkettőtök számára egy kellemes élmény legyen.

6. A fogtisztítást ne szemből végezd

Amikor elkezded mosni cicád fogait, bizonyosodj meg róla, hogy kedvencednek nincs lehetősége kihátrálni. Amennyiben cicád nem hajlamos a karmolásra, akár ölbe is veheted őt. Mindig ügyelj saját biztonságodra!

7. Ne siettesd a folyamatot. A türelem kulcsfontosságú

Előfordulhat, hogy kedvenced a mancsával próbálja eltolni kezedet. Ebben az esetben szükséged lehet valakire aki segít, de még jobb, ha megpróbálod inkább lassan hozzászoktatni a folyamathoz. Szoktasd a művelethez, ismételve megérintve száját és fejét, simogasd, bíztasd megnyugtató hangon és jutalmazd. Ezt több napon keresztül is gyakorolhatod vele. Nem kell sietve elkezdeni a fogmosást – fontosabb, hogy kedvenced pozitív élményeket társítson a folyamathoz.

8. Jutalmazd cicádat ha jól viselkedik

Lassan és óvatosan húzd hátra macskád felső ajkát, érintsd meg fogait a macskafogkefével majd jutalmazással fejezd be a műveletet.
 

Több napon keresztül minden nap gyakoroljátok ezt a feladatot cicáddal. Kizárólag akkor kezdd el a tényleges fogmosást, amikor kedvenced már békében tűri az előbbi műveletet. A fogkefe sörtéit 45°-os szögben helyezd a fogfelszínre, közvetlenül az íny széle alatt használd, ügyelve arra, hogy az íny ne sérüljön.

A macska fogainak ápolása: Legjobb macskafogápolási termékek

Cicád fogainak tisztítása rémálomnak bizonyul? Az igazság az, hogy akárhogy is próbálkozol, egyes macskák nehezen tűrik a fogmosást. Ahelyett, hogy további stresszt okoznál cicádnak, konzultálj állatorvosoddal az egyéb lehetőségekről!

Erre a célra kaphatók speciálisan kifejlesztett macska fogápoló jutalomfalatok, valamint olyan különleges száraz eledelek, melyek a bennük található rostoknak köszönhetően rágás közben tisztítják a cicád fogainak felületét. Egyes macskák szívesen játszanak rágójátékokkal is, ezek is segíthetnek csökkenteni a lepedék kialakulását, ám nem tanácsos kizárólag ezekre hagyatkozni, a legjobb gondoskodást az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és a rendszeres fogmosással nyújthatod. 

Érdemes bevezetni a rendszeres otthoni fogápolást, így tudsz gondoskodni cicád szájhigiéniájáról egy életen át. Türelemmel és kellő kitartással cicád idővel megtanulja majd a fogápolás folyamatát nyugodtan tűrni.
 

Hogyan gondoskodj cicád fogainak egészségéről?

Dentalife fogápoló jutalomfalatok

Cicád napi fogápolási rutinjaként a napi szinten etethető Dentalife fogápoló jutalomfalatjaink, ízletes lazac és csirke ízben elérhetők és tudományosan bizonyítottan csökkentik a fogkőképződést.
 

Ropogós és porózus textúrájának köszönhetően minden oldalról körbeöleli a fogakat, és arra ösztönzi a cicádat, hogy a hátsó fogaival is ropogtasson, ahol a leggyakrabban fordul elő a fogkőképződés.

Kezdj el már ma gondoskodni macskád szájhigiéniájáról a Dentalife fogápoló jutalomfalatokkal!