Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
bengáli macska kaparófához dörgölőzik

Ezeket érdemes tudnod a cicák fogbetegségeiről

4 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

A macskák fogászati betegségei a leggyakrabban előforduló panaszok közé tartoznak, melyekkel manapság az állatorvosok szembesülnek.

A cicák számára kimondottan fájdalmasak is lehetnek, különösen, ha kezeletlenül maradnak. A jó hír azonban az, hogy megfelelő szájhigiéniával és rendszeres, állatorvos által végzett fogászati ellenőrzéssel te is hozzájárulhatsz macskád szájüregi egészségéhez.

Milyen fogászati betegségek fordulhatnak elő a macskáknál?

Számos macska szenved fogászati betegségben, melyeket előrehaladott esetekben periodontális betegségnek neveznek. Ez a fogínygyulladás súlyosabb állapota, amely hatással lehet mind a fog egészségére, mind pedig a mélyebben fekvő fogszerkezetre és támogató rendszerekre.

Mi okozza a fogászati betegségeket a macskák esetében?

A macskák szájürege olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek bár önmagukban nem okoznak problémát, idővel az ételmaradékkal és nyállal együtt lerakódnak a macska fogaira, és lepedéket, egy puha és ragadós réteget képezhetnek a fogzománcon, amely ha nem kerül eltávolításra, idővel megszilárdul és fogkővé alakul.

A már kialakult fogkő kemény fehéres-sárgás vagy barna lerakódásként jelenik meg a fog felszínén. A fogfelületen lévő baktériumok elszaporodnak, az általuk termelt savak és méreganyagok pedig megtámadják a fogzománcot és irritációt okoznak az ínyen.

Ezért a foglepedék kialakulásának csökkentését célzó intézkedések megtétele (pl. rendszeres fogmosás cicák számára kialakított fogkefével) rendkívül fontos a macskák fogbetegségeinek megelőzése és az egészséges fogíny megőrzése érdekében. A Dentalife macska fogápoló jutalomfalat tudományosan bizonyítottan csökkenti a lepedékképződést és a fogkőképződést, így járul hozzá cicád fogainak egészségéhez. 

A macskák fogászati betegségeinek stádiumai és tünetei

1. stádium: Fogínygyulladás:

A macskák fogászati betegségének első stádiuma (a lepedék felhalmozódását és fogkővé keményedését követően) az esetenként megfigyelhető ínygyulladás, melyet általában duzzadt, kipirosodott és esetenként vérző fogíny jellemez. Amennyiben időben észlelik, még visszafordítható. 

2–4. stádium: Fogágybetegség (periodontitisz):

Ez a macskák fogászati betegségének hosszú távú, előrehaladott stádiuma, amely idővel súlyosbodik. Kezdetben az ínygyulladás előrehaladtával a fog és az íny között „zsebek” keletkezhetnek. Az íny visszahúzódása miatt a foggyökér szabadon áll és ki van téve a baktériumok okozta fertőzésnek. A gyulladás fokozódásával a foggyökérnél tályog keletkezhet a zsebekben kialakuló fertőzés miatt. Ezt követően a fogágy is érintett lehet, és súlyos esetekben a folyamat akár a fogak elvesztésével járhat.

A macskák fogászati betegségeinek tünetei közé tartozik a kellemetlen lehelet (halitosis), vonakodás az evéstől, a fokozott nyáladzás, az egy oldalon rágás és a nyelési nehézség. 

A cicafogak ápolása és kezelése

A már kialakult fogkő fogkefével nem távolítható el. Szakszerű fogászati eszközöket igényel, például ultrahangos fogkő eltávolítást általános érzéstelenítéssel. Állatorvosod a fogbetegségének állapota alapján fog kedvenced számára megfelelő kezelést javasolni.

A fogmosás fontossága

Míg az étrend nagyban befolyásolja cicád fogainak egészségét, semmi sem helyettesítheti a cicák számára kialakított fogkefével történő fogmosást. Szintén fontos az előre beütemezett állatorvosi fogászati ellenőrzés, a problémák korai felismerésének érdekében.

Következő praktikus útmutatónkból megtudhatod, hogyan gondoskodj cicád fogainak egészségéről. Kattints ide!