Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Felix
szürkecirmos cica labdával játszik

Hogyan használjuk a macska jutalomfalatokat?

4 perc olvasási idő
Felix
Támogatja: Felix

A macskák rejtélyes, magabiztos, érzelmes és egyben agilis, mégis érzékeny állatok. Erős területvédő és vadászösztönnel rendelkeznek.

Sokan gondolják róluk, hogy megközelíthetetlenek, nevelhetetlenek, öntörvényűek, de ez nem fedi a valóságot, egyszerűen csak a múltjukból fakadóan kissé bizalmatlan, óvatos lények. Amint azonban bizalmat szavaznak valakinek, akkor éppolyan lelkesen és szívesen tesznek a gazdájuk kedvére, mint ugató társaik, csak kicsit másként, hisz a cicák nyelve más.
    Ugye mind szeretnénk megérteni, hogyan nyerhetjük el egy cica bizalmát, hogyan vehetjük rá játékra, együttműködésre? Ehhez először meg kell értenünk, hogy bizalmatlanságukból adódóan csak lassan, türelmesen lehet a szívükbe férkőzni. Ha a cica már bátran közeledik, ismerkedik, jöhet a természetes ösztöneinek felélesztése, kihasználása a kapcsolat erősítéséhez, majd a mindkettőnknek tetsző viselkedés jutalmazása. Nézzük ezeket lépésről-lépésre:

A selymes bunda alatt rejtőző nagy vadász

A cicák erős vadászösztöne segítségünkre lehet a kapcsolatépítésben, hiszen ezt az ösztönt könnyen fordíthatjuk közös játékba. Erre ideálisak a pecás, tollas, zörgős macskajátékok, illetve a puha, egérméretű, pofozgatható, harapdálható játékok, melyek nagyon emlékeztetik macskánkat a természetes prédájára. A nagy különbség azonban az, hogy eredendően nem szórakozásból, hanem táplálékszerzési céllal vadásznak, hiszen napi legalább 9-11 prédaállat elfogyasztása tudná fedezni az energiaszükségletüket. Értelemszerűen ez utóbbira a velünk élő kedvenceinknek nincs szüksége, hiszen mi biztosítjuk számukra -optimális esetben a természeteshez hasonló gyakorisággal és módon- a táplálékot.

Ennek ellenére a zsákmányszerző játékot célszerű a játék megszerzése mellett valamilyen elfogyasztható jutalomfalattal is zárni, hiszen a cica számára az „akció” ezzel zárul le, ahogyan a természetben is. Ennek elmaradása hosszútávon fruszrációt okozhat, ami viselkedési, egészségügyi problémákhoz is vezethet. Legyünk óvatosak az olyan játékokkal is, melyek automatikusan szórakoztatják a cicát, de a „vadászat” végén nincs „zsákmányszerzés” .

Ilyenek a lézerpointerek vagy a cica TV vagy tablet játékok, melyek aranyosnak tűnnek, azonban a macskát állandó sikertelenségre ítélik. E játékok helyett abban az esetben, ha mi nem tudunk játszani kedvencünkkel, vessünk be inkább snacklabdát, egyéb, falatkákkal tölthető játékot, vagy olyan automata játékot, amely egyben jutalomfalat adagoló is.

A csipegető ínyenc

A macskák másik két, kapcsolatunk erősítését elősegítő tulajdonsága a csipegető táplálékfelvételi módjuk -vagyis hogy sokszor keveset szeretnek enni-, illetve a kíváncsiságuk.

E kettő megkönnyíti a különféle eledelek, jutalomfalatok bemutatását számukra, és ezáltal a gazdi-cica kapcsolat erősítését. Próbáljunk ki bátran többféle textúrájú, ízesítésű, méretű jutalomfalatokat, akár vegyesen, váltogatva vagy bizonyos aktivitásokhoz ugyanolyan falatkát kötve.

Ha már megtaláltuk macskánk kedvenceit és rávezettük, hogy a játék után megkapja a jutalmat, ha szeretnénk, eljött az ideje, hogy egy-két trükköt is megpróbáljunk neki megtanítani a falatkák segítségével. Egészen egyszerűen a cica számít rá, hogy megkapja a jutalmat, azonban ha picit késlekedünk, türelmetlenül kérni fogja, például nyújtja a mancsát, dörgöli az orrát hozzánk vagy hempereg. Ezeket a reakciókat össze tudjuk kötni egy parancsszóval -macska esetében inkább egy udvarias felkérésssel- és a jutalommal. Később ez rávezetés nélkül is menni fog neki, de a jutalmat sose felejtsük!

Felix Tasty Nuggets

Válaszd a magas fehérjetartalmú Felix Tasty Nuggets jutalomfalatot csintalan cicád számára! Cicád imádni fogja kétféle ízvilágukat. Érdes felületük még különlegesebbé teszi az élményt, és nem tartalmaz színezékeket. Elragadó ropogós textúrájával, valamint ellenállhatatlan csirke és kacsa vagy lazac és pisztráng ízével élvezetes pillanatokat nyújt. Kevesebb mint 2 kcal jutalomfalatonként.

Kapcsolódó cikkek:

Felix