Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Vegye észre a jeleket! Ilyen egy stresszes cica

Vedd észre a jeleket! Ilyen egy stresszes cica

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A cicák sokszor tesznek kiszámíthatatlan mozdulatokat, ugrálnak, szaladgálnak.

A „kedvencünk”, amikor az egyik pillanatban dorombolnak, a másikban zsákmánynak tekintik a kezünket… De nem mindegy, hogy a macska csupán aktív, vagy frusztrálja valami. Most segítünk, hogy könnyen fel tudd ismerni a különbséget, és idejében lépni tudj!

Ha cicagazdi vagy, biztosan tapasztaltad már: a cicák nagyon érzékeny állatok. Rendkívül fontos számukra a napi rutin, és még a legkisebb változásra is reagálnak. Számos olyan esetről tudunk például, amikor a gazda valamilyen lelki vagy egészségügyi problémával küzdött, és ez a cica viselkedését is megváltoztatta. Rengeteg kiváltó oka lehet tehát a „cicastressznek”, a frusztrációnak. A legjobb, amit tehetünk, hogy a probléma észlelése után feltárjuk az okokat, és megpróbálunk változtatni rajtuk, ha pedig ideiglenes okokról van szó, megnyugtatjuk a macskát.

Ha cicánk szokatlanul agresszívvá válik, lehet, hogy a háttérben az áll, hogy fél valamitől. Az agresszió jelei a farokcsóválás, hátdomborítás, harapás, morgás, fújás. Ezenkívül, ha elbújik, és nem mer előjönni a rejtekhelyéről, ha sokáig ül mozdulatlanná dermedve, kimeredt szemekkel, vagy ha hirtelen elveszíti az alomtisztaságát, az szintén a stressz jele.

Ezek tehát a jelek. De mi válthatja ki őket? A stresszt gyakran okozza egy ismeretlen ember, például egy újszülött megjelenése az életterükben, de az új cica vagy kutya érkezésére is reagálhatnak hasonlóan. Emellett stresszt válthatnak ki a szokatlan hangok, a kiabálás, a lakás átrendezése, az eledel- vagy etetőedény lecserélése, az alomváltás, esetleg a villámlás vagy egy látogatás az állatorvosnál. A leggyakoribb kiváltó ok talán, ha valami miatt nincs elég időnk, energiánk kedvencünkkel foglalkozni, és nem kapja meg a szükséges törődést.

És hogy mit tehetünk, ha kedvencünk fél és stresszessé, frusztrálttá válik? Erre is van három remek tippünk!

Játék

A közös játék tökéletes figyelemelterelő, ráadásul segít levezetni az energiákat. Fogjunk egy madzagot, vagy szerezzünk be egy macskajátékot, és indulhat a vadászat! A szaladgálásban a macska hamar elfárad és lenyugszik, ahogyan mi is elfáradunk és nyugodtabbak leszünk egy kiadós sportolás után.

Simogatás

A simogatás, mint annyi más esetben, most is csodaszer lehet! A természetben élő kismacskák is szeretnek egymáshoz bújni, élvezik a másik testmelegét, biztonságban érzik magukat egymás mellett. Egy kis áll alatti vakarászás, és máris visszatér a harmónia a cicavilágba!

Szakember bevonása

Ha úgy érezzük, nem sikerült a végére járnunk a megváltozott viselkedés okának, erre is akad megoldás. Első körben kérjük ki az állatorvos tanácsát, mert az agresszió hátterében állhatnak egészségügyi problémák, fájdalmak is. Ha ez nem hoz eredményt, már hazánkban is elérhetőek olyan viselkedésterápiás szakemberek, akik különböző eszközökkel segítenek majd megoldani a helyzetet.

Fontos, hogy tiszteletben tartsd: a cicáknak idő kell ahhoz, hogy egy új embert, állatot, egy új környezetet megszokjanak. Fordulj feléjük tehát türelemmel, ha lehet, szüntesd meg a kiváltó okokat, jutalmazd, simogasd őket sokat. Ez nem csak nekik okoz majd örömet!