Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kölyökkutya felfelé néz közeli fotó

Segítség kutyaválasztáshoz – Honnan?

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Kutyát választani nagy felelősség, hiszen 10-15 évre leszünk társai egymásnak. Ezért aztán nem árt alaposan utánajárnunk, hogy honnan hozzuk el a négylábúnkat. Száraz Kata kutyaoktatóval körbejártuk a témát.

Bár elsőre úgy tűnhet, temérdek lehetőség áll rendelkezésünkre, ám ha jobban megnézzük, akkor csak két elfogadható opciónk marad: befogadunk egy mentett kutyát, vagy keresünk egy jó tenyésztőt és vásárolunk egy drága ebet. Cikkem végére remélem azok is elfogadják az érvelésem, akiknek most a homlokuk közepéig szaladt fel a szemöldökük.

kutyakölyökkutya gazdája ölében közeli fotó

Sokaktól hallom, hogy nekik nem a papír a fontos, ezért nem törzskönyves a kutyájuk. Meg kell mondanom: nekem sem, ezért van menhelyi kutyám.

Sokan félnek menhelyről befogadni, mert tartanak az esetleges betegségektől, a viselkedési problémáktól és még ki tudja mi mindentől. Tény, hogy egy felnőtt kutya esetében az ismeretlen, sokszor nehéz múlt nyomokat hagyhat, azonban egy gyakorlott szem sok esetben segíthet ezeket észrevenni.

Bátran kérhetünk a kiválasztáshoz segítséget kutyával foglalkozó szakemberektől. Az érem másik oldala, hogy a mentett kutyusok határtalanul hálásak tudnak lenni és nagyon igyekeznek megfelelni. A kötődés kiépítésével sok dolgunk nagy valószínűséggel nem lesz, ők inkább a ló túloldalára hajlamosak átesni.

Nálam is megfordult már egynéhány mentett kutya egy egyesületen keresztül. Ideiglenesen vigyáztam rájuk, amíg találtak nekik végleges gazdát. Azt tapasztaltam, hogy még a zűrös előéletűeket is maximum egy hét után póráz nélkül tudtam sétáltatni, mert eszük ágában nem volt „elveszni”. Természetesen a kötődés csak egy dolog, és ha valaki tart a bevésődött rossz szokásoktól, kölyökkutyákat is szép számmal találunk a rácsok mögött, akiknél nem kell ilyesmi miatt aggódnunk.

Jó alternatíva lehet ideiglenes befogadótól elhozni kutyust, hiszen így első kézből szerezhetünk információkat a jelleméről.

A kutyatenyésztés bizony egy szakma. Éppen olyan, mint az asztalosmester, a villamosmérnök, a fodrász vagy éppen az agysebész, abban a tekintetben, hogy megfelelő képzettség szükséges hozzá. Egy felelősen lehozott alomhoz egyáltalán nem elég az, hogy nekem is németjuhászom van, a szomszédnak is, milyen szép és cuki kiskutyáik lennének, eresszük össze őket.

Figyelembe kell venni a vérvonalat, a fajta jellemző betegségeit, az esetleges idegrendszeri hibákat, a fajtajellegnek való megfelelést, és ezek csak a legalapvetőbbek. Megfelelő ismeretek nélkül belevágni kutyák pároztatásába nem tenyésztés, hanem szaporítás. A fent leírt példában a szomszéddal való üzletelés betudható jóhiszemű tudatlanságnak, ettől függetlenül teljességgel elfogadhatatlan.

Sajnos egyre többen még csak jóhiszeműnek sem nevezhetők. Tele van az internet apróhirdetésekkel, amikben 10-15 000 Ft-ért kínálnak fajtatiszta kölyköket eladásra. Tudják, hogy ezeket a kutyákat és szüleiket rengeteg esetben állathoz méltatlan körülmények között tartják?

Ketrecekben, a saját piszkukban, silány táplálékon kizárólag haszonszerzés céljából? Hogy sokszor egész életükben nem látnak napvilágot? Hogy túl korán, túl sűrűn vemhesítik a nőstényeket, és amikor már nem képesek több utódot a világra hozni, egyszerűen kidobják őket, mert csak és kizárólag a profit a fontos? Hogy nem kapnak megfelelő állatorvosi ellátást? Hogy a megszületett kölykök nagyon sokszor egyáltalán nem fajtatiszták? Hogy minden egyes alkalommal, amikor valaki olcsón akar fajtatiszta kutyát venni és kifizet egy 20-ast egy yorkinak nevezett kis szőrgombócért, ezt a mára iparággá vált tevékenységet támogatja? Nem tudott róla, elhiszem.

Ugyanúgy lehet szeretni azt a kiskutyát is, biztos vagyok benne, de amíg van rá igény, addig ilyen helyek lesznek, és azért, hogy egyesek pénzt spóroljanak a babusgatni valójuk beszerzésekor, kutyák nemzedékei szenvednek és kegyetlen csalók tollasodnak. Megéri? Mindenki döntse el, hogy kutyaszeretőnek vallja-e magát és aszerint válaszoljon!

Hogyan ismerjük fel az elkerülendő helyeket?

Olcsók, nem adnak a kutyához papírokat, nem akarják megmutatni a szülőket, a kölykök gyakran felfújódtak a férgességtől, előfordulhatnak bennük egyéb élősködők is.

németjuhász kölyökkutya kartondobozban autó csomagtartójában

Ha ragaszkodunk valamilyen fajtához, akkor keressünk egy rendes tenyésztőt.

Tenyésztőválasztásnál alaposan járjunk utána annak, hogy kik foglalkoznak az adott fajtával, keressünk fel több helyet, informálódjunk másoktól, és olyan szakember mellett tegyük le a voksunkat, akinek azonosulni tudunk az elveivel! Nézzük meg, milyen körülmények között tartja a kutyákat, kérjük el szűrővizsgálatok eredményeit, a kutyák papírjait, stb. A jó tenyésztőt érdekli, hová kerül egy-egy kölyökkutya, úgyhogy vegyük bíztató jelnek, ha kérdezget. Többségük azt is vállalja, hogy visszaveszi az ebet, ha kiderül, hogy nem tudunk megfelelően gondoskodni róla.

Igen, egy jó tenyésztőnél vásárolt kiskutya ára sokszorosa az apróhirdetésekben található kutyákénak. A megfelelő tartás bizony költséges: az orvosi szűrővizsgálatok, a jó minőségű táplálék, a kiállítások, a kiskutyák oltása, féreghajtása, ugyanezek az anyakutyánál is, és természetesen, a befektetett munka és tudás. Ha kicsit utánaszámolunk, máris kiderül, hogy tulajdonképpen nem is kérnek olyan sokat egy kölyökkutyáért.

három zsemleszínű kölyökkutya

Arról nem is beszélve, hogy a várható későbbi állatorvosi költségeken sokat spórolhatunk, ha gondos kezek közül, és nem szaporítótól vásárolunk.

Kifizetni egyben egy ilyen összeget attól még persze sok lehet, de bizony a kutya tartásának is komoly költségvonzata van, gondoljunk csak a rendszeres oltásokra, féreghajtásra, a jó minőségű táplálékra, vagy az esetleges betegségek kezelésére - utóbbival nagy valószínűséggel jóval kevesebbet kell majd foglalkoznunk, ha ellenőrzött helyről hozunk kutyát.

Ha mégsem tudunk ennyi pénzt rááldozni, akkor nézzünk utána, a kiszemelt fajtának van-e fajtamentő egyesülete, akik kifejezetten az adott fajta gazdi kereső kutyáit segítik! Ez egy remek opció, hiszen egyszerre tudunk segíteni egy rossz sorsú kutyusnak és hozzájutni az álomfajtánkhoz. Természetesen a fajtamentések elsődleges célja, ahogy az a nevükben is benne van, a kutyák megmentése, nem pedig az, hogy nekünk segítsenek spórolni! Akkor forduljunk hozzájuk, ha komolyak a szándékaink, és nem riadunk vissza a kutyusok múltjából esetlegesen eredő problémáktól sem.

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Segítség kutyaválasztáshoz - Milyet?

7 perc olvasási idő

Pro-kontra: Kölyökkutya vagy felnőtt?

3 perc olvasási idő

Melyik kutya a legjobb számodra?

4 perc olvasási idő

Az első lépések friss kutyatulajdonosoknak