Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kiskutya gazdáival boldogan

Az első lépések friss kutyatulajdonosoknak

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Nagy öröm egy család számára, amikor végre megérkezik a régóta vágyott, első kis házi kedvenc egy puha tappancsú, szuszogó-vakkantó, síró-ugató, négylábú szőrgombóc formájában.

A kezdeti örömöt azonban hamar felválthatja a bosszúság, ha nem készülünk fel megfelelően az új jövevény érkezésére. A kölyökkutya felnevelése számos kötelezettséggel, odafigyeléssel, sok-sok türelemmel, anyagi teherrel jár, amit illik jó előre felmérni.

Az ideális kutya

Nagyon fontos, hogy csak egészséges, megfelelően fejlett, önállóan táplálkozni tudó, minimum 8 hetes kölyökkutyát válasszunk. A hatályos jogszabály, rendelet értelmében a kölyöknek – ajándék esetén is – microchipes egyedi azonosítóval és legalább egy védőoltással, féreghajtó kezeléssel kell rendelkeznie.

Előkészületek

Az alap felszereléseket már a kölyök megérkezése előtt érdemes beszerezni, hogy minél hamarabb megszokja és birtokba vehesse az új környezetét. A séta kellékeit ráérünk később is kiválasztani, hisz ezekre az első pár hétben egyáltalán nem lesz szükségünk. Az első és legfontosabb lépés kialakítani a kölyök számára egy olyan – lehetőleg nyugodt, csendes, félreeső – zugot, ahova elvonulhat és zavartalanul pihenhet. Szerezzünk be számára megfelelő minőségű és méretű fekhelyet, ami legyen kényelmes, lehetőleg puha bélésű, meleg és könnyen tisztítható, vagy kutyaházat melyben rongyot, vékonyabb szivacs párnát helyezhetünk el. Gondoskodjunk megfelelő méretű, sima felületű, könnyen tisztítható etető-, és itató tálról is.

Teendők az első napokban

Az első 2-3 nap az új környezet és az emberek megismeréséről szól. Az anyától és az alomtársaktól való elszakadás az első komolyabb stresszhelyzet egy kölyök számára. Ebben az időszakban hagyjuk békén a kis kedvencet. Ne vigyük túlzásba a játékot, ne szeretgessük agyon, hagyjuk, hogy ő maga fedezze fel a lakást (ügyelve a veszélyes területek elkerülésére pl. lépcső). Mutassuk meg neki a leendő helyét ahova már a kezdetektől következetesen szoktassuk be. Hagyjuk annyit pihenni, amennyit csak akar. Figyeljük a reakcióit, a viselkedését, a táplálkozását, a széklet és vizelet ürítését. Ha bármi rendellenességet tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ha nem jelentkezik probléma, akkor az első állatorvosi vizsgálatra a megérkezést követő 2-3 nap elteltével kerüljön sor.

Az általános vizsgálat mellett kérjük ki választott állatorvosunk tanácsát a tartásra, táplálásra, nevelésre vonatkozóan, egyeztessük a következő oltás és féreghajtó kezelés időpontját. Jelezzük a tulajdonos változást és a petvetdata rendszerben is történjen meg a microchip illetve az új tulajdonos adatainak felvétele. Amennyiben a tenyésztő megbízott állatorvosa regisztrálja a kölyköt, úgy 10 nap elteltével ellenőriztessük, hogy kedvencünk bekerült-e az adatbázisba és történjen meg a tulajdonos változás átírása is (új név, lakcím, telefonszám megadása). Elengedhetetlen fontosságú, hogy a microchipen regisztrált telefonszámon bármikor elérhetőek legyünk, hiszen ha kiskutyánk elveszik, ez az egyetlen módja annak, hogy a microchipet leolvasó állatorvos kapcsolatba lépjen velünk!

Gyerek kölyökkutya állatorvosnál

Rutinok az első hetekben

Amennyiben zökkenőmentesen áthidaltuk az első napokat és a kiskutya is beilleszkedett a családba, elkezdődhet az alapszabályok lefektetése. Kitartó és következetes munkával viszonylag rövid idő alatt felveszi a kutyus a család napi ritmusát, megszokja időbeosztását.

  1. Táplálás

A kölykök naponta többször, kis mennyiségű eledelt fogyasszanak. Lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban és időpontban etessünk. Érdemes elhozni egy pár napra való mennyiséget abból az eledelből, melyet a testvéreivel együtt a tenyésztőnél fogyasztott és ezt 4-5 napig keverve az általunk választott eleséggel adni neki – ezzel zökkenőmentessé tehetjük az átállást. Tápot, eleséget soha ne váltsunk hirtelen, átmenet nélkül, mert komoly egészségügyi problémát okozhatunk az amúgy is érzékeny kölyök szervezetben. 7-10 napig keverve a régi és az új tápot, majd elhagyva a régit probléma nélkül áttérhetünk az új készítményre. Mindig megfelelő minőségű, korához és méretéhez igazodó eledelt válasszunk.

  1. Higiénia

A szobakutyusok a rendszeres séták által viszonylag rövid idő alatt szobatisztaságra nevelhetőek. Az első pár hétben – az oltási program végéig, vagyis a megfelelő immunvédelem kialakulásáig – azonban a kölyköket nem tanácsos utcára vinni. Szerencsére már kaphatóak nagyon jó minőségű, különböző méretű kutya pelenkák melyeket a lakásban elhelyezve áthidalhatóvá válik ez a pár kellemetlen hét. A nadrág pelenka használata nem javasolt, mert a vizelet, bélsár komoly felmaródásokat okozhat a bőrön. Ez a pelenkatípus csak bizonyos megbetegedések kapcsán, mint gyógyászati segédeszköz jöhet szóba.

  1. Játék

A kölyökkutya a nap nagy részét alvással tölti. Rövid ám annál intenzívebb időszakokban eszik és játszik. Ezt a normális bioritmust hetekig tapasztaljuk. Ahogy nő a kutyus, úgy nő a játékra fordított idő hossza is.  Szerezzünk be megfelelő minőségű kutyajátékokat, melyekkel kedvencünk szórakozhat, így remélhetőleg kevesebb kárt tesz a lakásban, bútorokban. Az ideális játék megfelelő méretű, kiváló anyagból készül, nem rágható szét és nem szakadnak le róla darabok, melyeket a kutya lenyelhet! Számos egészségügyi problémát okozhat a rossz minőségű, silány kutyajáték (pl. fulladás, nyelőcső eltömődés, gyomor – bél idegentest, bélelzáródás stb.).

 

kölyök ausztrál juhászkutya labdával játszik lakásban

Szocializáció, séta, kutyatársaság

A kölyökkori oltások megszerzését és a microchipes megjelölést követően új életszakaszba léphet a kölyök. Kb. 3-4 hónapos korban nyílik ki számára a világ. Megkezdődhet az ismerkedés a külvilággal, más kutyákkal és emberekkel. Kezdődhet a komolyabb felkészítés az életre, a játék mellett már a tanítás, a nevelés is hangsúlyt kap. Kellő határozottsággal, következetességgel, szigorral és rengeteg szeretettel életre szóló kötelék alakul ki kutya és gazdája között, melyet már az igen korai kölyökkorban meg kell alapoznunk.

Dr. Volszki Mónika, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Az ivartalanítás jelentősége

3 perc olvasási idő

Szobatisztaságra nevelés kutyáknál