Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fehér közepestestű kutya és gazdája állatorvosnál

Betegségek tünetei

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Az állatorvosok azokat a betegeket szeretik, akik egyértelmű tüneteket mutatnak. Cikkünkben Dr. Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos ír a leggyakoribb kutyabetegségek tüneteiről.

Mivel a kikérdezéses kórelőzmény, a tünetek szabatos elmondása a beteg részéről mint tudjuk – nehézségekbe ütközik a mi hivatásunkban, csak a gazdi megfigyeléseire vagyunk kénytelenek hagyatkozni.

Mindenki rémálma az a tipikus beteg kutya, amely kissé talán mostanában étvágytalan, bágyadtabb, kedvtelen, nem mozog annyit, mint előtte, szőre fénytelen, de minden vizsgálati eredménye, fizikai paramétere, laborja, képalkotó vizsgálati lelete negatív. Rendkívül éberen kell megfigyelnünk az állat viselkedését, észre kell vennünk minden apró tünetet, mely előbb-utóbb elvezet a betegség megállapításához. Valódi kis kutatómunka ez, mely néha kudarcokat, de gyakran sikerélményeket okoz az állatorvosnak. Egy bonyolultabb diagnózis felállításához tehát elengedhetetlen, hogy alaposan megvizsgáljuk a beteget, ennek során a normálishoz képest megváltozott viselkedésre, klinikai paraméterekre, laborértékekre, tünetre fény derüljön, melyek rávezetnek az okra.

németjuhász kutya fekszik szomorú beteg

Nézzünk néhány tipikus tünetet, mely rámutathat a betegségre. Természetesen nem minden esetben és nem is egyforma módon, mert nincs két egyforma szervezet, és szervezeti reakció sem.

  1. Kullancscsípést követő 4-7 napban az állat lázas, bágyadt lesz, a hideget keresi, feketekávé-szerűen besötétedik a vizelete, esetleg hány is: Babesiosis, kullancs által beoltott vérélősködő okozta vörösvérsejt széteséssel járó, heveny vesebántalmat okozó betegség. Azonnal állatorvoshoz kell fordulnunk, hiszen nagyon fontos, hogy minél hamarabb kapja meg az injekciót és a kezelést.
  2. A régóta beteg, nagyon keveset mozgó kutya hirtelen néhány óra alatt rosszul lesz, elfekszik, magas láza mellett rendkívül különös szaga lesz. Átvizsgálva a kutyát, látjuk, hogy az előző héten keletkezett és kinyalt sebe elfertőződött, kipirult, váladékos, a sebváladékban sok-sok apró, rizsszemre emlékeztető, mozgó képletet látunk. A sebet legyek köpték be (myiazis), vagyis légynyüvességet látunk. Fontos a mihamarabbi gondos sebkezelés, mert a légynyüvek toxinjaival elárasztják a kutya vagy a macska szervezetét, amibe napok alatt belehalhat.
  3. Magas hőmérséklet vagy középmagas hőmérséklet és magas páratartalom esetén a séta, futás, játszadozás közben az állat egyre vehemensebben liheg, orra kiszárad, tekintete ijedt, nyálzik, magas lázat mérünk, a kontaktust egyre jobban elveszti a környezetével, majd elfekszik. Ez a hőguta vagy hőtorlódás, mely rövid idő alatt halálhoz vezethet kezelés nélkül. Legelső dolog, hogy itassuk meg az állatot és locsoljuk le a bundáját hideg vízzel. Vigyük árnyékba. Nedvesítsük be alaposan a tarkótájékot. Minél hamarabb kerüljön az állatorvoshoz. Szállítás közben is biztosítsuk a folyamatos szellőzést vagy hűtést az állatnak. A gyorsaság, a hideg infúzió, gyógyszerek és az esetleges hidegvizes végbélbeömlesztés megmentheti az állatot.
  4. Egyre többet kapkod a kutya a fartőhöz vagy a has oldalához, comb felső részéhez. Szinte rohamszerűen, egyre vehemensebben nyalja az adott testtájon, egy lokális területre korlátozva a bőrt. A heves reakció miatt a bőr gyorsan kipirul egy kisebb-nagyobb kerekded foltban, a szőr részben kihullik, eltűnik, a pecsenyevörösre változott bőrfelszín váladékozni kezd. Mindez néhány óra alatt lezajlik. Ez a nyári időben gyakori, főleg hosszúszőrű kutyán megjelenő „hotspot” nevű, allergia alapú, igen heveny tünetekkel járó körülírt területű bőrgyulladás. A szőrt alaposan nyírjuk le az elváltozás körül, mossuk le hideg vízzel és kenjük be betadin vagy hyperol bőrfertőtlenítővel. Forduljunk orvoshoz, mert az allergia oktana miatt ezen felül is kezelésre szorul a beteg.
  5. A kutya nagyon sokszor kifejezetten szereti a csontot, a csontos hústAzt vesszük észre, hogy egyre bágyadtabb, nem ürít napokig bélsarat, étvágytalan lesz, kissé megnövekedik a has körfogata, hányni kezd, sokat liheg, esetleg nyög, majd elfekszik. Ez egy komolyabb bélsárrekedésnél így szokott lezajlani. Az állatorvos beöntéssel megszabadítja a kutyát a nagy mennyiségű, félig emésztetlen csontot tartalmazó bélsártól. A leggyakrabban mindezt bódításban végzi, infúzió adása mellett, de a beavatkozás rizikója azon múlik, milyen régen nem ürített már szegény.
Yorkshire terrier kölyök az állatorvos karjaiban

  1. A csapzott szőrű, töredező, fénytelen, zsíros tapintással rendelkező bundájú állat esetében a kórisme felállítása nem ránézésre történik. Ezek a tünetek sok mindenre, vitamin, ásványi anyag, telítetlen zsírsav hiánybetegségekre, bélfelszívódási zavarokra, idült emésztési zavarokra, máj és vesebetegségeken át hormonbetegségekre is utalhatnak. Tehát alaposan ki kell vizsgálni. Sok esetben a bőr-, szőrelváltozások területéről bőrkaparék-vizsgálatot, esetleg kórszövettani vizsgálatot is végez az állatorvos a diagnózis felállításához, a pontos kezelés megtervezéséhez.

Ebből a pár tünetből, amiket leírtunk, milyen sok minden következhet be! Általánosságban elmondható, hogy a még oly csekély jelentőségűnek tartott tünetek esetében is forduljunk állatorvoshoz, amennyiben azok maguktól nem múlnak el néhány óra, maximum néhány nap alatt. A legtöbb esetre igaz: minél hamarabb sikerül megállapítani a bajt, annál eredményesebb lesz a kezelés, gyorsabb a gyógyulás!

Dr. Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos.