Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
berni pásztor labrador dalmata fekete háttérrel

A csirkeallergia és ami mögötte van

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag rengeteg kutyatulajdonos gondolja úgy, hogy a kutyája csirkeallergiás.

Ez persze nem alaptalan feltételezés, hiszen ugyanúgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál is gyakori a táplálékallergia, de annak a megállapítása, hogy pontosan mi okozza az allergiát, nagyon nehéz.

Az allergiás tüneteket mutató kutyák csupán kb. 10%-a táplálékallergiás, a többi 90% valamilyen környezeti allergénre (por, pollen) reagál így.

A táplálékallergia tünetei egyáltalán nem specifikusak, ezért is nagyon nehéz megállapítani, hogy valóban allergiáról van-e szó: a kutyánál gyakori tünetek a fülgyulladás, vakaródzás, lábnyalogatás, rossz bőr- és szőrminőség, és előfordulhat hasmenés, puffadás, hányás.

A kutya a fülét vakarja a fűben

A leggyakoribb allergének a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták. A csirkehús csak egy a sok allergén közül, és nem is szerepel a lista elején. Azt is fontos megjegyezni, hogy ha kedvencünk allergiás, akkor általában több mindenre érzékeny egyszerre.

Fontos különbséget tennünk az táplálékallergia és a táplálékintolerancia között is.

Az táplálékintolerancia azt jelenti, hogy a kutyánk valamilyen táplálékot nem tud megemészteni, ugyanis nincs meg hozzá a megfelelő emésztőenzime. Ilyen például a laktózintolerancia, ami a kutyák nagy részénél jelentkezik felnőtt korára, ezért nem szerencsés őket tejjel itatni

Az táplálékallergia megállapítására egyetlen elfogadott módszer létezik: az eliminációs diéta, ami egy hosszadalmas és a gazdi részéről sok energiát igénylő folyamat, de a kutyus érdekében mindenképp javasolt belevágni.

Először egy, a kutya számára teljesen új fehérje- és szénhidrátforrást kell kapnia kedvencünknek. Erre a célra léteznek állatorvosi tápok is, de a gazdi dönthet úgy is, hogy ő maga főz a kutyájának. A lényeg az, hogy olyasvalami legyen, amit soha nem evett előtte kedvencünk. Ezt az új táplálékot kell kapnia körülbelül három hétig, és ha erre szépen reagál, tünetei teljesen elmúlnak, akkor megállapíthatjuk, hogy a kutyánk táplálékallergiás.

Ezek után elkezdhetjük egyenként adagolni neki azokat a táplálékokat, amiket a diéta előtt kapott, mindig egyszerre egyfélét, pár hétig, ezalatt folyamatosan figyelve arra, hogy a kutya, hogyan reagál az adott étrendre. Ha bizonyos táplálékokra egyértelműen, pár napon belül tünetekkel reagál a kutya, akkor kijelenthetjük, hogy az adott táplálékra valóban allergiás.

világos színű labradort gazdája gondosan simogatja

Ami még sokszor bonyolítja a dolgokat, hogy a kutyák nemcsak egyszerre többféle táplálékra szoktak allergiásak lenni, de általában egyszerre reagálnak valamilyen táplálékra és a környezeti tényezőkre, mint például a pollenek vagy a por.

Az táplálékallergia bármilyen korban jelentkezhet. Ha kölyökkorban jön elő, akkor van rá valamennyi esély, hogy felnőtt korra „kinövi” a kiskutyánk.

Nagy valószínűséggel sokat számít az táplálékallergia kialakulásában a kölyökkor, főként az élet első pár hete. Ilyenkor alakul ki a bél saját immunitása, ezért kiemelten fontos, hogy a kiskutyák megfelelő tápanyaghoz jussanak, először anyatej, majd teljes értékű táp és ha lehet, probiotikum formájában.

A nőstény labrador eteti a kölyköket

Egy éves kora után is javasolt a teljes értékű, jó minőségű, változatos táplálék biztosítása – gazdiként ezzel segíthetjük az allergiás tünetek megelőzését.

Összefoglalva: a csirkeallergia egy valóban létező probléma, de egyáltalán nem a leggyakoribb oka a kutyák allergiájának. Nagyon nehéz a megállapítása, és sajnos nem lehet egyszerű eldönteni, hogy valóban a csirkére allergiás-e a kutyánk.

Ha felmerül az allergia gyanúja, minden esetben forduljunk állatorvoshoz négylábú barátunk érdekében.

Írta: Dr. Bodoky Anna, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN