Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
szürke macska gubbaszt a fűben

A macska tápláltsági állapotának felmérése

2 perc olvasási idő

A macska tápláltsági állapotát a kondíciópontja (BCS pontszám) adja meg, mely a tapasztalt kondíció szerint 1 és 9 közötti szám, ahol az 1 a súlyosan alultáplált, a 9 az erősen túlsúlyos állatot jelenti.

Ideális esetben a macska kondíciópontszáma 5 körül mozog, ami a legideálisabb macskakondíciót jelzi.

Mielőtt nekilátnál, szeretgesd meg a macskádat, hogy segíts neki ellazulni. Ha megnyugodott, megkezdheted kedvenced egészségi és tápláltsági állapotának felmérését. A folyamatot fűszerezd sok simogatással, így kedvenced talán észre sem veszi majd, hogy épp vizsgálaton esik át.

  1. Rövidszőrű macskák esetében láthatók a bordák, szembetűnő zsírlerakódás nincs. A has felhúzott, a gerinc és a csípőcsontok jól láthatók.
  2. Rövidszőrű macskák esetében jól láthatók a bordák és csigolyák. Az izomtömeg minimális, szembetűnő zsírlerakódás nélkül, a has erősen felhúzott.
  3. A bordák könnyen kitapinthatók, a csigolyák és a derék a bordák mögött jól látható. A macska testét és hasát minimális zsírréteg fedi.
  4. A bordákat minimális zsírréteg fedi, de kitapinthatók. A bordák mögött látható a derék. A has enyhén felhúzott, nincs rajta zsírpárna.
  5. Arányos test. A bordák mögött látható a derék. A bordák még kitapinthatók, de egy kevés zsír fedi őket. A hason kis zsírpárna található. Ez a szint jelenti a macska egészséges kondícióját.
  6. A bordák kitapinthatók, de enyhe zsírfelesleg fedi őket. A derék és a hasi zsírpárna észrevehető, de nem túl szembetűnő. A has nem felhúzott.
  7. A közepes mértékű zsírréteg alatt a bordák már nem egykönnyen kitapinthatók. A derék nem szembetűnő, a hason közepes zsírpárna található. A has szemmel láthatóan gömbölyű.
  8. A bordák nem kitapinthatók az őket fedő zsírfölösleg alatt. Derék nincs, a has szembetűnően gömbölyödik, és kifejezett zsírpárna fedi. A háti terület szintén zsírral fedett..
  9. A bordákat és az ágyéki területet vastag zsírréteg takarja, a pofán és végtagokon szintén vastag zsírlerakódás található. A has feszül és zsírral fedett, derék nem látható.

Ezzel kész is macskád tápláltsági állapotának ellenőrzése. Ilyen egyszerű! Reméljük, kedvenced jó formában van, de ha aggódsz a tápláltsági állapota miatt, kérd állatorvosod vagy állatgondozási csapatunk tanácsát!

Ha ezt a néhány egyszerű lépést beleépíted a szokásos macskaápolási rutinba, azzal gondoskodhatsz arról, hogy macskád az élete minden szakaszában boldog és egészséges legyen, megőrizze ideális kondícióját és kondíciópontszámát.