Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke maine coon az ablakban

Figyelmeztető jelek, amikor állatorvoshoz kell fordulni

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A macskák nagyon ügyesen tudják betegségüket titkolni, ezért a laikus szem talán észre sem veszi a a figyelmeztető jeleket.

Éppen ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy mik a leggyakoribb tünetek, amelyek esetén fel kell keresnünk az állatorvost.

Leggyakoribb okok

Cicáknál az esetek jelentős részében emésztőszervi problémák miatt keresik fel a gazdik az állatorvost. A hányás, hasmenés vagy bélsárrekedés hátterében álló problémák többnyire könnyen orvosolhatóak. Gyakori az is, hogy bőrproblémák miatt szükséges az állatorvosi vizsgálat, ezek hátterében számos ok állhat, beleértve a kölső parazitákat is. A tüsszögés macskanáthát jelezhet, ami a szabadon született cicák között gyakran terjed, és nagyon veszélyes. A tüsszögés, köhögés jelezhet felsőlégúti gyulladást, az erősebb szájszag fog és ínyproblémákat vagy vesebetegséget, különösen idősebb korban.

Bolhák és más paraziták

A bolhák behurcolása komoly fenyegetést jelentenek a macskának és a gazdinak is, mivel ha kezeletlenül hagyjuk, elterjedhetnek az egész lakásban, ahonnan újra és újra támadhatnak. Ha cicánknak lehetősége van bolhákkal vagy kullancsokkal fertőződni, védekezzünk megelőzésképpen ellenük a megfelelő készítménnyel. Ne feledkezzünk meg a legalább negyedévente elvégzett belső parazita ellenes kezelésről sem. Ha cicánk kondíciója ugyanolyan étrend mellett romlik, vagy hasa felfújódik esetleg gyakran van hasmenése, forduljunk állatorvoshoz, kérjünk parazitológiai szűrővizsgálatot és végeztessük el a célzott kezelést.

Szemek, orr és száj elváltozások

Ha a cica szeme gyakran könnyezik, váladékos, esetleg kipirult a kötőhártyája vagy hunyorog, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz. Ha az orra kiszáradt vagy repedezett, szintén segítség kell, ahogy túlzott tüsszögés vagy orrfolyás esetén is. Az erős szájszag elsősorban szájüregi problémákra utalhat, az érzékeny száj pedig fogfájást jelezhet, ami nagyban meghatározza a macska étvágyát is. Fontos jelzés lehet az is, ha a cicánk lassabban mozog a megszokottnál, esetleg valamelyik irányba húzza a fejét.

Túlsúlyhoz köthető betegségek

A túlzott súlygyarapodás számos betegség hajlamosító tényezője, mint pélául az krónikus ízületi problémák vagy az alsó húgyúti megbetegedések. Ugyanígy összefüggésben lehet a jelentős túlsúly a cukorbetegség kialakulásával is. Az időben felismert tünetek segíthetnek megelőzni a komolyabb bajt. Így érdemes odafigyelni a fokozott vízivásra, a gyakoribb vizeletürítésre, a hirtelen súlycsökkenésre, hányásra és levertségre.

Időskori betegségek

Az idősebb cicák esetén érdemes gyakrabban felkeresni az állatorvost, elsősorban megelőzési céllal. 7 éves kor felett legalább évente végeztessünk teljeskörű vér, vizelet és bélsárvizsgálatot, bármilyen eltérés esetén egyéb, képalkotó diagnosztikai vizsgálatot is. Minden apróságnak jelentősége lehet, mint a bélsár állaga, folyadékfelvételi hajlandóság, mozgékonyság stb., ezért említsünk meg mindent az állatorvosnak.

A fenti tünetek mindegyikét érdemes komolyan venni, mivel kezeletlenül nem csak fájdalmasak és kellemetlenek lehetnek, de veszélyes következményekkel is járhatnak. A cicák ráadásul gyakran titkolják betegségüket, ezért külön érdemes figyelni a fent említett jelekre.