Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
vörös cica felfele néz

Hogyan kell féregteleníteni a macskákat?

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A cicák ápolási rutinjának fontos része a féregtelenítés, mivel számtalan betegség alakulhat ki, ha nem óvjuk kellőképpen kedvencünket.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor kell elkezdeni a féregtelenítést, milyen időközönként szükséges ismételni, és milyen megoldások léteznek.

Az egyik legfontosabb mozzanat, hogy időben kialakítsuk a rutint, ez pedig 4 hetes korban kezdődik. Mivel a kismacska szoptatással, vagy akár a vemhesség alatt is elkaphatja az anyától a parazitákat, ezért alapvető a korai kezdés. Akár alomból, akár utcáról fogadjuk be a macskát, a célzott kezelés szükségességét az ürülékből tudjuk kideríteni, ehhez pedig forduljunk állatorvoshoz.

Amennyiben elvégeztük a vizsgálatokat, valamint megtörtént az első féregtelenítés is, több lehetőség is létezik. Abban az esetben, ha benti macskánk van, úgy legalább 3-4 havonta kell ismételni a procedúrát. Erre azért van szükség, mert a macskák könnyen megfertőződhetnek, akár azzal is, hogy a cipőnk talpán visszük haza a kórokozókat, amelyek ártalmasak lehetnek kedvencünkre. Amennyiben várandós családtag vagy kisgyermek is van otthon, úgy inkább 1-2 havonta érdemes elvégezni az eljárást.

Kijárós macskák esetén a további védelemre is szükség van, méghozzá a külső élősködők ellen. Megoldást jelenthetnek a kombi készítmények, amelyek akár külső, akár belső élősködőkkel szemben is védelmet nyújtanak. Ezeket a cseppenthető, spot on készítményeket havonta kell használni. Amennyiben a macska kijárósként gyakran fog egeret, úgy galandféreg ellen is szükséges kezelni, amelyet legalább negyedévente kell megismételni. Létezik olyan, széles hatásspektrumú csepp is, amely külső és belső élősködők ellen egyaránt védelmet nyújt. A cseppet az állat számára elérhetetlen helyre, a tarkóra kell csepegtetni. Maguk a készítmények sokszoros túladagolás esetén sem okozhatnak egészségkárosodást, azonban ha kedvencünk lenyalja, akkor csökken, vagy meg is szűnik a védelem. Éppen ezért szükség esetén etetés előtt csepegtessünk, vagy pedig csepegtetés után játszunk vele, hogy a felszívódás idején biztosan ne távolítsa el magáról a hatóanyagot.

A tablettás készítmények beadása már igényel némi rutint, de létezik olyan technika, amellyel be tudjuk juttatni a készítményt, és macskánk számára sem veszélyes. Ehhez a három középső ujjunkat a macska fejére kell tenni, a szélső ujjakkal a füle mögött kell fogni és enyhén hátratolni, amitől a macska álla elernyed. Másik kézben a mutató- és hüvelyujj közé kell cseppenteni a tablettát, miközben középső ujjal lenyomjuk az állkapcsát. A tablettát az immár nyitott szájon keresztül a nyelv leghátsó részére kell tenni, a száját összecsukni, majd ráfújni az orrára, amely erős nyelési ingert vált ki.

Vannak cicák, akiknél a fújás nem jön be, nekik egy kis ideig érdemes a torkukat simogatni, míg nem nyelnek egyet.

A féregtelenítés tehát a gazdi egyik legfontosabb feladata, ezzel meg tudja előzni a legtöbb betegséget, akár a cicára, akár az emberre nézve.