Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
cirmos cica sárga tálka felé hajol

Ehetnek nyers húst cicáink?

4 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Mikor ölünkben szunyókálnak, vagy kedvesen dörgölőznek lábunkhoz, nehéz belegondolni, hogy cicáink a természet leghatékonyabb ragadozói közé tartoznak.

Nem is olyan távoli őseik szinte kizárólag zsákmányállatokkal táplálkoztak. De, következik-e ebből, hogy nyugodtan adhatunk nyers húst cicánknak? Cikkünkben körbejárjuk a témát.

A macskafélék táplálkozásukat tekintve abszolút húsevőnek számítanak, ez sugallhatja a felületes szemlélő számára azt, hogy a nyers hússal való táplálás megfelelő a kedvencként tartott macska számára. A fenti tény nem azt jelenti, hogy a házimacska vagy annak őse, az afrikai vadmacska, kizárólag állati eredetű táplálékkal, csak és kizárólag hússal táplálkozna a természetes környezetében. Természetes étrendjük túlnyomó többségét, mintegy 90%-át kisrágcsálók és énekesmadarak alkotják, melyeket teljes egészében, a belsőségeikkel együtt fogyasztanak, így hozzájutnak a prédaállat által elfogyasztott növényi eredetű táplálékhoz is, illetve annak csontos és porcos testrészeihez is, nemcsak a húshoz.

A vadon szava

A nyers hús melletti érveknél gyakran hallhatjuk, hogy a cicák emésztőrendszere ragadozó gyökereik miatt nem nagyon tolerálja a növényi eredetű táplálékot, kizárólag állati termékeket kell fogyasztania a túléléshez. Ez a tévhit abból a tényből gyökeredzik, hogy a macska fehérjeemésztéséhez szükséges enzim mennyisége nem szabályozható, nem alkalmazkodik a bevitt táplálék mennyiségéhez és minőségéhez, ezért ha nem jut kellő mennyiségű és minőségű proteinhez, az egészségügyi kockázattal jár.

A másik gyakori tévhit, hogy a macskának nincs szüksége semmilyen szénhidrátra, hiszen ő a kutyánál hatékonyabban nyer energiát a fehérjék és a zsírok emésztéséből is. Ez valóban így van, de ez nem azt jelenti, hogy az egészséges emésztéshez, a bélflóra épségéhez, így az immunrendszer megfelelő működéséhez ne lenne ugyanúgy szüksége diétás rostokra, vagy hogy a kellő mennyiségű fehérje felvételéhez ne járulna hozzá az eledel gabonából feltárt, igen jelentős mennyiségű és minőségű fehérjetartalma. Ezt támasztja alá a vadon élő macska természetes étrendje is, hiszen a rágcsálók fogyasztásával ezekhez is hozzájut.

Veszélyeket is rejt magában?

Vannak, akik hiánybetegségek okozójának tartják a nyers étrendet, és olyan lehetséges veszélyfaktorokat említenek, mint a szalmonella, a coli baktériumok vagy éppen a sertéshús által terjesztett Ajueszky-betegség. Ráadásul a macskák már régóta velünk élnek, és volt idejük a házi koszthoz igazítani az emésztésüket – állítják.

Mit mond a szakember?

Hogy a két ellentétes elmélet rivalizálásában igazságot tegyünk, megkérdeztük Dr. Márton Kinga állatorvost.

Ön ajánlja a cicatartóknak a nyers hússal való etetést?

Tapasztalataink szerint a pillanatnyi tartási körülmények között, a rendelkezésre álló források segítségével és a velünk szoros közelségben együtt élő macskák életmódja és a tulajdonosok állattartói hozzáállása figyelembevételével nem tudjuk felelősséggel azt mondani, hogy ajánljuk. Jelen pillanatban annyi alternatíva van kedvenceink biztonságos táplálására, hogy ez könnyen el is kerülhető, és itt a hangsúly a biztonságon van.

Milyen negatív következményei lehetnek a nyers hússal való etetésnek?

Az első és legfontosabb ellenérv sajnos az ismert beszerzési források miatt az egészségügyi, de leginkább a közegészségügyi kockázat. Az emberi fogyasztásra szánt húsok gyakran utólagosan szennyeződnek olyan kórokozókkal, melyek a cicák számára nem feltétlenül okoznak megbetegedést, vagy ha igen, nem súlyosat, viszont a velük együtt élő emberek esetében súlyos, bejelentési kötelezettség alá tartozó, közösségből való eltiltással járó megbetegedést okoznak (pl. Salmonella illetve Campylobacter fertőzés). Ritkán, de előfordul olyan szennyezettség is, mely mind ember mind állat számára súlyos betegséget okoz, mint a listeriosis. Ezek esetében a szakszerű hőkezelési eljárás biztosítja emberi fogyasztás esetén a veszélytelenséget. A nem emberi fogyasztásra szánt húsok esetében nincs élelmiszerhigiéniai vizsgálat, előfordulhat, hogy nem ellenőrzött körülmények között történik a vágás, így kérdéses lehet bizonyos esetekben a húsminőség (vegyszer vagy gyógyszermaradványok) és a vágás tekintetében az állatjólléti, állatvédelmi előírások betartása is; ugyanez a helyzet a házivágásból származó hússal is. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy sok esetben nem feltétlenül a nyers élelmiszerrel etetett házikedvencünk számára, hanem a környezetében élő emberek számára rejt magában kockázatot ez a fajta táplálás, és felelős állattartóként az egyik fő feladatunk kedvencünk olyan módon való tartása, hogy az a környezetben és más élőlényekben ne okozzon kárt. Vannak olyan húsfélék, melyek fertőző betegség közvetítői lehetnek, sokak által ismert az Aujeszky-betegség nyers sertéshússal, a borsókakór nyers marhahússal vagy bizonyos laposférgek halhússal való átvitele.

A másik ellenérv az állattartói tájékozatlanságból fakadó egészségügyi kockázat: tapasztalataink szerint nagyon sokan nincsenek tisztában a megfelelő élelmiszerhigiéniai szabályokkal, ami a tárolást, előkészítést, személyi higiéniát illeti.

Emellett sokak fejében a hússal etetés a színhús etetését jelenti, ami pedig önmagában egyáltalán nem felel meg a macska élettani igényeinek, amellett, hogy bizonyos anyagokat a hús tartalmaz, másokat viszont nem, és azokhoz így nem jut hozzá a szervezet.

Milyen időközönként ajánlott nyers húst adni kedvenceinknek, illetve milyen húsfélét tálalhatunk nekik nyersen?

Ha mindenképpen alkalmanként ilyesmivel szeretnénk kedveskedni cicánknak, adhatunk frissen bontott, nem mélyhűtött nyers lazachúst vagy a marha olyan húsrészeit frissen, vagy legalább 30 napos -18 fokon való mélyhűtés és maximum 6 fokon való felengedés után, melyeket emberi fogyasztás esetén is nyersen fogyaszthatunk (hátszín, bélszín).

Valóban vannak olyan esszenciális tápanyagok a húsban, amelyek csak akkor épülnek be a macska testébe, ha nyersen fogyasztja el az állat a húst?

Nincsenek.

Amennyiben a cicagazdi nyers hússal eteti macskáját, milyen előkészületeket ajánlatos elvégezni a friss hússal? Hogy kerülhetőek el az említett veszélyek?

A Salmonella és a Campylobacter szennyeződést csak hőkezeléssel (főzés, sütés) lehet kiküszöbölni, a coli szennyezettség elsősorban ürülékkel való szennyeződés következménye, ezt a megvásárlás után a normál személyi higiéniával (kézmosás) kerülhetjük el, vásárlás előtt sajnos nem zárható ki ez sem, szintén csak a magas hőmérséklet pusztítja el. Ugyanez a helyzet a többi kórokozóval is, beszerzés után más csak ilyen módon előzhető meg a megbetegedés, a fenti kivételektől eltekintve.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE