Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke maine coon cica Purina ONE

5 tipp macskád bélrendszerének egészségéért

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A táplálástól az immunitásig, macskád emésztőrendszerének egészsége kiemelkedő szerepet játszik az általános egészségében és jóllétében.

Segít az emésztésben és az erős immunrendszer támogatásában, hogy Neked csak a közös pillanatokra kelljen koncentrálnod. Összefoglaltunk 5 egyszerű és hatékony tippet melyek segítségével gondoskodhatsz macskád emésztőrendszerének egészségéről.

1. Kiegyensúlyozott étrend

Macskád emésztőrendszerének támogatása érdekében a kiegyensúlyozott étrend megválasztása kulcsfontosságú. A prebiotikumokban gazdag eledelek például jó választások lehetnek, amiért macskád is lelkesedni fog. A szükséges tápanyagok bevitele segíti az emésztőrendszer egészségét, ami erősebb immunrendszert és jobb általános egészségügyi állapotot eredményez.

Szürke macska eszik

Az eledel, melyet macskád fogyaszt, nagyban befolyásolhatja a bél mikrobiomját, ami az itt található hasznos és káros baktériumok kombinációja. A cikória például egy nagyszerű természetes prebiotikum a hasznos baktériumok támogatására. A hasznos baktériumok számának szaporodása segítségül szolgálhat az emésztési folyamatokban is.

Egy másik jótékony hatású összetevő macskád étrendjében a hőkezelt lactobacillus, amely bizonyítottan segít támogatni a természetes ellenanyag képződést macskád emésztőrendszerében.

2. Szőrápolás

Macskáink szeretik a kényeztetést. Nyújtsd kedvencednek a maximumot, szőrének rendszeres ápolásával! Ezzel a bőrproblémák előfordulásának csökkentése mellett segíted azt is megakadályozni, hogy nagy mennyiségű szőrt nyeljenek le. Túlságosan nagy mennyiségű szőr lenyelése esetén szőrlabdák keletkezhetnek a gyomorban, melyek megakadályozhatják annak ürülését. Ismerd meg a PURINA ONE Coat and Hairball száraz macskaeledelt!

3. Vigyázz, kész… Játék!

A stressz gyakran vezet az emésztőrendszer egészségének felborulásához - a játékos mozgás egy jó eszköz lehet, ahhoz, hogy segítsd stimulálni macskád emésztőrendszerét bélsárrekedés esetén. Ezen kívül segíthet macskád kondícióját és stressz-szintjét kontroll alatt tartani, ami jobb életminőséget eredményez. Naponta néhány perc játék erősítheti kapcsolatodat kedvenceddel, egyúttal növeli cicád energiaszintjét is.

4. Csak mértékkel

A “lassan járj tovább érsz” az eledelváltáskor is követendő elv. A macskák különösen érzékenyek az étrendben történő változásokra, legyen szó akár a fő eledelről, akár a kiegészítő eledelről, vagy a jutalomfalatról. Az eledelváltást javasolt fokozatosan végezni.

Szürke macska ül a mérlegen

A fokozatos, több nap alatti átállással időt engedsz macskád emésztőrendszerének, hogy kedvenced megszokhassa az új étrendet és így minimalizáld az állatra gyakorolt kedvezőtlen hatásokat.

5. Víz

A macskák, főként akiket kizárólag szárazeledellel etetnek, általában nem fogyasztanak elég folyadékot: ezt a szokásukat a sivatagból való származásuknak köszönhetik. A megfelelő folyadékbevitel hiánya több egészségügyi kockázatot rejt, melyek közvetlen hatással vannak macskád emésztőrendszerének egészségére.

Annak érdekében, hogy cicádat rendszeres ivásra tudd ösztönözni, érdemes több vizestálat is elhelyezni otthonod különböző részeire, de fontos, hogy a vizet távol tartsd kedvenced alomtálcájától. A víz legyen friss és cseréld naponta legalább kétszer! Egyes macskák jobban szeretik a folyó vizet és szeretnek nyitott csapból inni: ha kedvencedre is ez jellemző, egy cicaszökőkút jó megoldást kínálhat.

A megfelelő hidratáció biztosítása érdekében továbbá javasolt nedves eledelt is (konzerv vagy tasak formájában) beiktatni cicád étrendjébe, növelve ezzel a folyadékbevitelt. A nedves macskaeledelt akár kedvenc száraz eledelével is kombinálhatod.

Ne felejtsd szemmel tartani kedvenced bélsarát, szőrzetét és viselkedését sem! A macskák nem úgy fejezik ki a fájdalmat, mint az emberek: hajlamosak elrejtőzni, ha nem érzik jól magukat. Figyelj kedvenced megszokott viselkedésének minden apró változására és ne habozz felkeresni állatorvosodat, ha kétségeid vannak macskád állapotával kapcsolatban!

Összefoglalva, a fentebb felsorolt egyszerű lépések betartása számos előnnyel járhat macskád számára, hiszen az emésztőrendszer egészségét támogatják, így segíthetik, hogy négylábú kedvenced felkészült legyen az esetleges, kihívást jelentő szituációkkal szemben.

Szeretnél többet megtudni a macskák esetleges egészségügyi problémáiról? Tekintsd meg a többi elérhető egészséggel kapcsolatos cikkünket itt!

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE