Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Friskies logó
vörös Friskies cica játékegérrel játszik fekve

Benti unaloműző játékok macskáknak

4 perc olvasási idő
Friskies logó
Támogatja: Friskies

Játékokkal egyszerűen, de élvezettel teli módon teheted macskád életét izgalmasabbá, miközben a köztetek lévő kapcsolatot is erősíted.

Meríts ötletet 5 legtutibb játékötletünkből a tartalmas időtöltéséhez, akár órákon át.

"Zsákmány" vadászat

A tárgyak kergetése a vadászatot imitáló tevékenység, amiért a cicák egyenesen odáig vannak. Többek között ez az egyik oka annak, hogy a játékegeret olyan szórakoztatónak találják. Sokféle játékot használhatsz, például egy madzag végére kötött játékegeret vagy saját kezűleg is elkészíthetsz bármi hasonlót. A játék segítségével utánozd a zsákmány mozgását! Húzd végig a földön, alkalmanként megállva, mintha csak egy állat járkálna arra. Ez fel kell, hogy keltse érdeklődését, így tudod ösztönözni cicádat arra, hogy lopakodva közelítse meg a prédát, majd csapjon le rá, akárcsak a vadonban tenné. Ezt követően pedig mozogj te is a szobában miközben az egeret a padlón húzod, ezzel mozgásra késztetve cicádat is. Kipróbálhatod a szoba elsötétítését is, amikor ezt a játékot játszod kedvenceddel; elvégre a macskák a természetben többnyire éjszaka vadásznak. Ezzel a feladattal macskád vadászösztönét serkented, miközben gyorsaságát és mozgékonyságát is fejleszted. Érdemes játékidőn kívül elrejtve tartani a játékokat, hogy a cica minden alkalommal izgalmasnak találja, amikor előkerül.

Erre a célra akár állatbarát buborékfújót is használhatsz. A legtöbb macska szeret lecsapni a buborékokra, miután azok leszálltak. Ennek oka, hogy a buborékok kiszámíthatatlan mozgása felébreszti a cicák természetes vadászösztönét. Néhány macska még a levegőbe is felugrik, és megpróbálja elkapni a buborékokat, mielőtt azok a földet érintenék.

Labdajátékok

Meglepő, de sok macska imádja visszahozni az eldobott labdát, vagy legalábbis utána iramodni, mivel a gyors és kiszámíthatatlan mozgás a prédára emlékezteti őket. Rakj egy csengőt a labda belsejébe, hogy felkeltsd kedvenced érdeklődését, majd dobd el a labdát úgy, hogy ő is szemmel tudja követni és le is tudja vadászni. Ping-pong labdát is használhatsz erre a célra. Kezdésként menj be a cicáddal egy fapadlós szobába vagy folyosóra, majd kezdd el lassan gurítani a labdát a fapadlón. A macskád keresztbe-kasul kergeti majd a labdát a szobában, és igyekszik mancsaival megkaparintani azt. Ez a szórakoztató játék egyben nagyszerű edzés is. Különösen ideális lakásban tartott macskák számára, akik általában kevésbé aktívak. Sok cicát az hoz igazán lázba, ha a labda begurul egy másik szobába vagy új irányt vesz egy sarkon. Ha a macskádnak mozgásra van szüksége, akkor ez a szórakoztató macskajáték nektek lett kitalálva. 

Játék a kartondobozokkal

A legtöbb gazdi tudja, hogy a cicák szeretnek a lakás különböző helyein a tárgyak alatt, illetve a tárgyakban elbújni. Ez alól a dobozok sem kivételek, akár órákon át is szórakoztatást nyújthatnak cicádnak. Mindössze annyit kell tenned, hogy a dobozt a padlóra helyezed, és figyeled, ahogy a cicád önszántából felfedezi azt. A legtöbb macska megpróbál bemenni a dobozba.

Ha egyszer már benne van, miért ne húzhatnál el közvetlenül a doboz nyílása előtt egy macskajátékot? Ez arra ösztönzi majd cicádat, hogy nyomban kiugorjon a dobozból és megpróbálja zsákmányul ejteni a játékot.

Mindenképp egy madzagon húzott játékot használj, hogy szőrös barátod véletlenül se karmoljon meg, miközben megpróbálja elkapni a "zsákmányt". Érdekel, miért szeretik ennyire a cicák a dobozokat? Tudd meg cikkünkből!

Macskamentás móka

Egy játékot vagy labdát még vonzóbbá varázsolhatsz, ha annak belsejét macskamentával tömöd ki, vagy ha olyan játékot veszel, ami eleve tartalmazza ezt a természetes fűszernövényt. Viszont érdemes fejben tartani, hogy vannak cicák, akiket teljesen hidegen hagy a macskamenta.

Játék az eledelért

Az etetőlabirintusok és eledellel tölthető labdák olyan játékok, amelyekben jutalomfalatot lehet elhelyezni. Macskád ide-oda gurítgatással vagy más játékos mozdulatokkal tudja kiügyeskedni belőlük apránként a finomságokat. Az ilyen típusú játékok a macskák vadászösztönét elevenítik fel és stimulálják, hiszen így meg kell dolgozniuk az élelemért. 

Hasonlóan jók a tabletes macskajátékok is. Ha már van táblagéped, böngéssz a macskajátékok és alkalmazások széles választékából, melyeket könnyen letölthetsz az alkalmazás-áruházakból, vagy megtekintheted őket a YouTube-on is.

Ezek a macskajátékok általában arra ösztönzik a cicádat, hogy a képernyőn megjelenő mozgó egérre vagy halra vadásszon. Amint a macska eltalálja a mozgó „zsákmányt”, pontot kap. Majd jön egy új lény, amit szintén megpróbálhat elkapni.

Ez a fajta macskajáték gazdiként számodra is roppant szórakoztató lehet. Cicád mentális egészsége és a jólléte érdekében kiemelten fontos azonban arra ügyelni, hogy jutalomfalattal megjutalmazd őt. Ez nem csupán jó élmény számára, hanem enegedhetetlen annak érdekében, hogy tényleg úgy érezze, zsákmányt fogott.

Fontos, hogy a játék során "szerzett" falatokat számold bele kedvenced napi adagjába a megfelelő tápanyagbevitel és az optimális testkondícó megőrzése érdekében.

Tippjeink a cicáddal töltött játékidőre vonatkozóan

A játék során, mindig ügyelj arra, hogy környezetetek és maga a játék is biztonságos legyen cicád számára. Az útban lévő tárgyakat érdemes felvenni a padlóról, és ideiglenesen áthelyezni azokat a díszeket vagy berendezési tárgyakat, melyeket nem szeretnéd, hogy cicád feldöntsön. Miután pedig befejeztétek a játékot, pakold el kedveced játékait, így megakadályozhatod, hogy megunja azokat. Másnap ismét izgalomba hozza majd cicádat, amikor meglátja játékait. 

Kapcsolódó cikkek:

Friskies
2 perc olvasási idő

Ne vedd félvállról az eledelváltást!

2 perc olvasási idő

Miért és mikor liheg a macska?

3 perc olvasási idő

Így óvjuk macskánkat nyáron