Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
cirmos cica dobozból érdeklődően néz kifelé

Miért szeretik annyira a macskák a dobozokat?

5 perc olvasási idő

Minden cicagazdit foglalkoztat a kérdés, hogy miért van az, hogy amikor új játékot vásárol cicájának, a doboz, amiben érkezett, sokkal jobban érdekli kedvencét mint maga a játék. Cikkünkből most megtudhatod ennek az okát.

Köztudott, hogy a macskák szeretik a dobozokat. Számukra a világon egyetlen játék sem ér fel egy egyszerű kartondobozzal, bármilyen drága vagy divatos is legyen. Ez a legtöbb macskatulajdonos számára megdöbbentő lehet. Cikkünkben sorra vesszük, hogy miért szeretik annyira a cicák a dobozokat, és azt is megtudhatod, hogy miért lehetnek ezek tökéletes szunyókáló helyek vagy épp "vadászlesek" kedvenced számára.

Miért szeretik a macskák a dobozokat?

Számos oka van annak, hogy a macskák szeretik a dobozokat, ám leginkább azért mert a dobozok szűk, zárt terek. A macskák ragadozók, ezért ösztönösen az olyan helyeket keresik, ahol elbújhatnak, ahonnan zsákmányra vadászhatnak, és ahol biztonságban és melegben érezhetik magukat. A szűkös kartondobozok tökéletesen megfelelnek ezeknek a feltételeknek.

A dobozok biztonságosak

A macskáknak olykor zárt helyek nyújtjanak biztonságérzetet, ezért szeretik többek között kartondobozokban tölteni az idejüket. A macskák a dobozokat búvóhelyként használják, ahova a ragadozók sem oldalról, sem hátulról nem tudnak besurranni. Ha a cicád egy dobozban van, a préda, az gazdi és más kisállatok is a látóterébe kerülnek, így úgy érzi, semmi váratlan nem érheti őt.

Továbbá a cicák azért is kedvelik a dobozokat, mert segítenek csökkenteni a stresszt. Biztonságos helyet jelentenek, ahol kedvenced figyelheti a környezetét, de ő maga nem látható. Ez azért ideális a macskák számára, stresszes helyzetekben ugyanis gyakran elfutnak és rejtekhelyet keresnek. Nincs "beépített" problémamegoldó stratégiájuk, ezért sokkal inkább elbújnak, ha veszélyt észlelnek. A zárt tér adta biztonság egy másik lehetséges magyarázat arra, hogy a macskák miért szeretik a dobozokat.

Segítenek a cicáknak alkalmazkodni a változásokhoz

Az Utrechti Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya a macskák dobozok felé érzett rajongásának egy másik okára is fényt derített. A kutatást menhelyi macskákkal végezték. A cicákat két csoportra oszották. Egyik felük kapott dobozt, a másik felük nem.

A kutatók kimutatták, hogy azok a ciciák akiknek lehetőségük volt dobozban elbújni, rövidebb időn belül felépültek, és gyorsabban alkalmazkodtak a környezetükhöz mint azok a cicák akinek erre nem volt lehetősége. Ebből arra következtethetünk, hogy a dobozok hasznos eszköznek bizonyulnak a macskák esetében a változás elfogadásához.

A karton jó szigetelő

A másik ok, amiért a macskák szeretik a dobozokat, az az, hogy kiválóan melegítenek. A karton nem csak egy jó szigetelő, de a dobozok által kínált szűkös hely arra is ösztönzi a macskát, hogy összegömbölyödjön és pihenjen, így kényelmes, meleg helyet biztosít kedvencednek. A macskák körülbelül 37 °C-os hőmérsékletű környezetben érzik igazán jól magukat, ezért a meleg nagyon fontos cicád számára.

A macskák rendkívül kíváncsiak

A cicák köztudottan kíváncsi lények, ezért nem meglepő, hogy amikor új dolgot vásárolsz, macskád egyből odasiet, hogy alaposan szemügyre vegye azt. Nem csak az új termék illata az újdonság, de kedvenced azt is kíváncsian várja, hogy mi az új tárgy célja az otthonában. Ha egy dobozban érkezik meg újonnan vásárol terméked, ne lepődj meg tehát, ha azt látod, hogy a macskád körülötte sündörög, hozzá dörgölőzik, és tüzetesen megvizsgálja.

Egy doboz remek szundikálóhely

A cicák azért is szeretik a dobozokat, mert kiváló alvóhelyek. A macskák naponta akár 18 órát is képesek alvással tölteni, ezért fontos megtalálni az erre tökéletes kuckót.

Ami számodra egy egyszerű kartondoboz, cicád számára egy biztonságos luxusbarlang, amely meleget és védelmet ígér. Javasoljuk, hogy nevezz ki macskádnak egy dobozt az otthonodban, ami biztonságos helyként szolgál majd a számára.

A felület a minden

A másik ok, amiért a macskák annyira szeretik a dobozokat, az az érzés amit a felületük nyújt. A karton a tökéletes textúra a macskának harapáshoz és kaparáshoz, így remek szórakozási lehetőséget kínál a játékra is. Sok cicagazdi tapasztalja, hogy kedvence csupán harapni és rágcsálni szereti a dobozokat, majd kisvártatva darabokra is szedi azt. Cicád számára egy egyszerű, régi doboz is érdekes és szórakoztató játék lehet, ami akár napokig képes lefoglalni.

A dobozok nem csak házi macskáknak valók

Talán meglepő, de a nagymacskák sok hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint kiskedvenced. A tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor a vadrezervátumokban és állatkertekben élő nagymacskák kartondobozokat kaptak, ugyanolyan jól szórakoztak velük, mint a házi cicák. Ki-be ugrándoztak a dobozokba, beleültek, egyszóval nagyon jól érezték magukat.

Megannyi oka van, hogy a macskák miért tartják ellenállhatatlannak a dobozokat, de legfőképp azért, mert biztonságos, zárt helyek.

További felhőtlen szórakozást szeretnél nyújtani kedvencednek? Ismerd meg legtutibb játékötleteinket!

Kapcsolódó cikkek: