Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
idős cica fekve játszik sárga labdájával

A legtutibb játékok idős macskák számára

4 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Lehet, hogy idős cicád már nem olyan aktív, mint egykor fiatal korában, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne igénye a játékra. 

A játék nemcsak hogy elengedhetetlen része kedvenceink életének, hanem még egészségük megőrzéséhez is nagyban hozzájárul. Elegendő mindössze arra ügyelned, hogy a játékokat cicád életkorához és egyedi igényeihez igazítod, így máris boldoggá teheted őt. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyek a legjobb játékok idősebb macskáknak, és hogy miket érdemes szem előtt tartanod az idős cicáddal való játék során. 

Idős macskák és a játékidő

A játék idős korban is a testmozgás nagyszerű formája, mely fitten és jó kondícióban tartja macskádat, valamint edzésben tartja izmait és ízületeit. Emellett a közösen eltöltött idő is élvezetes és szórakoztató lehet számára.

Tényezők, melyeket javasolt figyelembe venni idős cicákkal való játék során

A cicák lelkesedésének és energiájának csökkenése az öregedési folyamat természetes velejárója. Az idős macska kifejezés alatt általában a 11 év feletti életkort értünk. Ebben az életkorban a cicák lassabbak, hamarabb elfáradnak és gyakran letargiásak lehetnek. Íme néhány tényező, melyeket érdemes figyelembe venned kedvenceddel töltött játékidő alatt. 

Fennálló egészségügyi problémák 

Első lépésben egyeztess állatorvosoddal, hogy milyen típusú játék a legmegfelelőbb idősödő macskád számára. A játékidőt minden esetben macskád egyéni szükségleteihez kell igazítani. Tartsd szem előtt cicád már meglévő egészségügyi problémáit. Ha macskád szívproblémákkal küzd, akkor nem biztos, hogy könnyen megbirkózik a fárasztó gyakorlatokkal. A gyakoribb, rövid, kevésbé intenzív játékok sokkal jobb hatással vannak macskádra. Hasonlóképpen érdemes testreszabott játékrutint megtervezned cukorbeteg cicád számára is. Első a biztonság.

Ízületi fájdalom 

Ahogy a kedvenced öregszik, ízületei fájni kezdhetnek. A cicák esetében ügyelni kell arra, hogy ne terheljük túl ízületeiket, így a nagy sebességgel való futás és az ugrándozás nem jöhet szóba náluk.

Csökkent energiaszint 

Természetes, hogy az idős macskák energiaszintje alacsonyabb, mint a kiscicáké. Ezt a játékok kiválasztásakor is érdemes figyelembe venni, hiszen nem lenne bölcs dolog olyan játékot vásárolni, amely sok futást és ugrálást igényel, mert cicád nem fog tudni megfelelően játszani vele.

Milyen játékokat szeretnek az idős macskák?

A jó hír, hogy cicád játék preferenciái kölyökkorához képest nem igazán változnak. Így elegendő csupán azt mérlegelned, hogy ahogy életkora lelassítja, milyen játékokat érdemes kizárni a játékgyűjteményéből. 
Íme néhány bevált, népszerű játékötlet, amely kiválóan alkalmas idősebb kedvenced számára.

Kergethető vagy levadászható játékok

A te cicád is szereti a földön guruló játékokat kergetni és elkapni? Ezek a típusú játékok felkeltik macskád természetes vadászösztönét.

Pálcás játékok

A cicák odavannak a színes, tollakkal ellátott pálcákért, mert a madarakra és azok becserkészésére emlékeztetik őket.

Lézeres játékok 

A lézerek soha sem mennek ki a divatból. Nem számít, hány éves a cicád, a kis piros pont iránti lelkesedése megmarad, nem valószínű, hogy feladja annak üldözését. Amennyiben idősebb macskáddal játszanál ilyen játékkal, mindenképp te kezeld a lézert, ne használj automata lézerjátékot. Így magad szabályozhatod a lézer mozgásának sebességét, és le tudod lassítani, ha cicád fáradni kezd. Idős macska esetében ügyelj arra, hogy közvetlenül a mancsa közelében világíts a lézerrel, így nem kell majd szaladgálnia, hogy elkapja azt. Lehetőleg ne világíts a falakra. Így macskádnak nem kell ugrálnia, hogy elkapja a kis fénypontot, és kisebb a sérülés kockázata. A játék végén feltétlen jutalmazd meg kedvencedet, hogy úgy érezze, elkapta a “zsákmányát”. Ellenkező esetben mentális egészségét és jóllétét is kockára teheti a zsákmány megszerzésének hiánya.

Plüssjátékok 

Előfordulhat, hogy idősebb macskádnak nincs sok energiája, és nem tudja már úgy kergetni a játékait, mint fiatal korában. A kitömött plüssjátékok több szempontból is tökéletesek az idősebb macskák számára. Puhák és kényelmesen tud velük játszani, emellett kedvenced könnyen tudja mozgatni őket – nincs szükség a játék kergetésére vagy megerőltető játékra. Próbáld ki a macskamentával töltött plüssegereket, ezek ugyanis roppant népszerűek a macskák körében.

Fejtörő játékok

Népszerűek még a mentális képességeket stimuláló játékok is, például a jutalomfalatokkal feltöltött labdák, amiben a rejtett kincsek megszerzéséhez először ki kell találnia macskádnak, hogyan szerezheti meg őket. A labda felületén egy rés található. Ahogy macskád játszik a labdával, ide-oda forgatja azt, úgy próbálja megszerezni a finomságokat. Az efféle játékok kihívást jelentenek kedvenced elméje számára, remek eszköz arra, hogy szellemileg is frissen tartsd macskádat.

Ahhoz, hogy fenn tudd tartani cicád érdeklődését, váltakoztasd a játékokat néhány hetente. Nem szükséges újakat vásárolni, elég, ha előveszed azokat, amiket már régen látott. Ha új ötletekre van szükséged, alábbi cikkünkből további inspirációt szerezhetsz, melynek segítségével megőrizheted idős macskád fizikális és mentális egészségét.

A játékidő előnyei

Néha úgy érezheted, hogy idősebb macskádat talán nem is érdekli a játék, esetleg kísértést érezhetsz, hogy engedd naphosszat békésen pihenni és aludni. Azonban az idős macskáknak is szükségük van a játékidőre, hisz a játéknak számos előnye van:

  • Segít kontrollálni cicád testsúlyát, így segíthet megelőzni egyes egészségügyi problémákat. 
  • Tornáztatja cicád elméjét, és megőrzi játékosságát.
  • Elűzi az unalmat és csökkenti a stresszt.
  • Kiváló figyelemelterelő ízületi fájdalom vagy általános rosszkedv esetén.

Ha úgy tűnik, kedvenced nem lelkesedik egy adott játékért, próbálkozz mással egészen addig, amíg nem találsz olyat, ami felkelti az érdeklődését. 

Szeretnél többet megtudni idősebb cicád gondozásáról? Olvasd el cikkünket az idős macskák táplálásával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
3 perc olvasási idő

Négy jel, hogy cicád idős korba lépett

2 perc olvasási idő

A legidősebb cicák