Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
trikolor cica férfi kezéhez dörgölőzik

Az idős macska etetése

1 perc olvasási idő

Általánosságban elmondható, amennyiben macskádnak nincsenek egészségi problémái, vagy az állatorvos mást nem javasol, ajánlott kifejezetten idős macskák számára kialakított eledelre váltani a normál „felnőtt” macskaeledel helyett.

Az idős macskáknak készült eledelek kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak, sok esetben pedig hozzáadott E-vitamint is, amely erősíti természetes védekezőképességét. Fontos szempont, hogy alacsonyabb a kalóriatartalmuk, így kedvenced akkor is megőrizheti optimális testsúlyát, ha már kevesebbet mozog. Ez azt jelenti, hogy macskád teljes mértékben kiélvezheti az étkezéseket, és ennek az egészsége sem látja kárát.

Ahogy a macska öregszik, a szaglása és ízérzékelése tompulhat, és lehet, hogy rágni is kevésbé tud. A kisebb, puhább falatoknak köszönhetően az idős macska is a legtöbbet hozhatja ki az eledelből, akkor is, ha érzékeny a szája, esetleg már el is vesztette néhány fogát. A magasabb hústartalom miatt az eledel illata és íze is finomabb, így csábítóbb számukra.

 

cirmos-fehér cica betonon ül

Mint mindig, ilyenkor is fokozatosan állj át az új eledelre. Kezdetnek kínáld az új eledelt a régivel együtt, 7-10 napon át fokozatosan növelve, illetve csökkentve az arányt, míg végül már csak az idős macskáknak kifejlesztett eledelt etesd. Ha idős macskád elutasítja az új eledelt, fordulj állatorvoshoz, mert emögött egészségi probléma is állhat.