Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kutya pacsit ad gazdájának a lakásban

Melyik kutya a legjobb számodra?

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Kistermetű kutyád nagyon sok örömet, nagyszerű társaságot, és biztonságot fog nyújtani neked. Ez a kis vidámság-csomag több ezer órát fog tölteni veled élete során – ezáltal szoros kötelék alakul majd ki kettőtök között.

Éppen ezért fontos olyan kutyát választanod, aki egyrészt megfelel az igényeidnek, másrészt, akinek a szükségleteit te is teljes mértékben biztosítani tudod. Fontold meg jól döntésedet – fordíts rá annyi időt, amennyi csak szükséges, azért, hogy biztosan bölcs döntést hozz.

Először is a kutyafajtát kell kiválasztanod. A legtöbb ember ezt a döntést nem csak a külsőre alapozza, hanem a fajta viselkedési tulajdonságait is figyelembe veszi.  Amikor arról döntesz, hogy családod számára melyik a legmegfelelőbb kutyafajta, gondold át a következő kérdéseket:

  1. Van elég időd, helyed és képességed arra, hogy egy nagyon aktív kutyának – mint pl. a Jack Russell Terrier – biztosítsd a szükséges testmozgást?

Fajtától függetlenül minden kutya igényli a napi testmozgást, ezért gondold át, hogy ezt biztosítani tudod-e. Ha tudod, hogy nem tudnál többet nyújtani 1-2 kényelmes sétánál naponta, valószínűleg jobb lenne neked egy alacsony aktivitású kutya, mint pl. a Pekingi palotakutya. Ha viszont egy olyan kutyát keresel, amely akár futópartnered is lehet, vedd számításba az aktívabb kutyafajtákat, mint például a Border Terrier vagy az Olasz Agár.

  1. Van időd egy hosszúszőrű kutya bundáját rendszeresen kikefélni, illetve fizetnél egy kutyakozmetikusnak, hogy ezt elvégezze? – Ha nem, válassz rövid szőrű kutyát.

Alapjában véve minden kutya szőrét gondozni kell, de bizonyos fajtákét– szőrzetük típusától függően – többet. A hosszú szőrű kutyák – mint pl. Lhasa Apso és a Pekingi palotakutya – szőrét naponta kefélni és fésülni kell. A legtöbb rövid, egyenes szőrű kutya erőteljesen vedlik – pl. a mopsz és a tacskók -, tehát készülj fel pár extra takarításra (a boltokban kapható néhány eszköz, amellyel csökkenthető a vedlés). Légy tudatában, hogy a hosszú, lelógó fülű kutyák – mint pl. a Cavalier King Charles Spániel – sokkal hajlamosabbak a fülfertőzésekre, ezért rendszeres, és alapos fültisztításra van szükségük.

  1. Otthonodban sok a magas lépcsőfok?

A rövid lábú és hosszú testű kutyák – pl. tacskók – számára nehézséget okoz magasabb lépcsőfokokon közlekedni.

  1. A kutyád más kutyákkal vagy állatokkal is együtt lakik majd?

Néhány kutya számára nehéz az együttélés más állatokkal, míg más kutyák szeretik a társaságot.  Az állatorvos vagy egy tenyésztő személyre szabott tanácsot tud adni ezzel kapcsolatban.

  1. Bizonyos kutyák, pl. a Terrierek szeretik felásni a kertet, ha felügyelet nélkül hagyják őket. Tudsz a kutyádnak biztosítani egy helyet, ahol hódolhat ennek a – számára – kellemes szenvedélyének?

Sok kutyafajta megőrzi azokat a természetes ösztönöket, amelyre tenyésztették. Éppen ezért, ha szeretsz szép és takaros virágos kertedben gyönyörködni, inkább kerüld el a Terriereket – nagyon szeretnek ásni!

  1. Vannak fiatal gyermekeid? Elég érettek ahoz, hogy tudják: a kutya nem játék?

Azt ugyan ki lehet találni, melyik kutyafajta illhet leginkább a családod életébe – de azt lehetetlen megjósolni, hogy az a kutya milyen személyiséggé fejlődik. A kutya kiválasztásánál ajánlatos kikérni az állatorvos véleményét. Bizonyosodj meg róla, hogy a kutyusod egy több gyerekes családban nevelkedett, és már hozzászokott a gyerekek jelenlétéhez. A kutya nevelése, tanítása abszolút elengedhetetlen. Gondoskodj róla, hogy legyen valaki, aki sok időt tölt vele – amennyiben gyermeketek is be van vonva az állat nevelésébe, azt felnőtt jelenlétében tegye!

Egy több gyermekes családnak egy intelligens, jó temperamentumú, mérsékelt aktivitású kutyára van szüksége. A kutyatartás csodálatos módon gazdagítja gyermeked fejlődését, éveken át őrzött gyönyörű emlékekkel ajándékozza meg Őt. A gyermekek és kutyák között kialakuló kötelék varázslatos lehet. Ne feledd, gyermekedet és kutyádat együtt nevelni egy életen át tartó feladat!

Tipp: Ha vannak gyermekeid, válassz olyan tenyésztőt, aki már hozzászoktatta a kiskutyákat a gyerekek látványához és hangjához.

  1. Kutyádat hosszú időre fogod otthon egyedül hagyni?

Sok kutyafajta – pl. a Csivava– nagyon szenved a szeparációs szorongástól és elunja magát, ha sok időre magára hagyják. Ha a karriered vagy az életstílusod megköveteli, hogy sok időt tölts az otthonodon kívül, nagyon körültekintően kell kutyafajtát választanod – érdemes lehet átgondolnod, hogy egyáltalán legyen-e kutyád.

  1. Szenvedsz bármilyen kutyák-okozta allergiától?

Vannak olyan kutyafajták, mint az Uszkár, a Bichon Frise és a Bedlington Terrierek, melyek kevésbé okoznak allergiás reakciókat, mivel nem túlzottan vedlenek. Mindamellett, az emberek allergiás reakciói nagymértékben eltérhetnek egymástól, ezért mindig tanácsos először “találkozni” a kutyával, mielőtt hazavinnénk.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN