Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fiatal barna tacskó kalandos környezetben

A kistestű kölyökkutya táplálása

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A kistestű kölyökkutyák esetében ez az első év vitathatatlanu fontos, mivel ők ez idő alatt kölyökkutyából felnőtt kutyává válnak.

12 hónap leforgása alatt keresztülmennek minden fizikai növekedésen (az 5 kilogrammnál könnyebb mini kutyák esetében mindez 9 hónap alatt megy végbe).

Nálunk, embereknél a kisbabák életében mindig nagyon fontos az első év, mivel ez idő alatt rengeteg mérföldkövet érnek el fejlődésük szempontjából. A kistestű kölyökkutyák esetében ez az első év vitathatatlanul még fontosabb, mivel ők ez idő alatt kölyökkutyából felnőtt kutyává válnak – 12 hónap leforgása alatt keresztülmennek minden fizikai növekedésen (az 5 kilogrammnál könnyebb mini kutyák esetében mindez 9 hónap alatt megy végbe). Ez alatt az időszak alatt építi fel kutyád a hosszú, egészséges felnőtt élethez szükséges fizikai alapokat. Éppen ezért, a kiskutyák olyan speciális táplálékot igényelnek, mely kielégíti a növekedéséhez, valamint az agy és az immunrendszer fejlődéséhez kapcsolódó szükségleteiket –mindezt olyan tápszemek formájában, melyek elég kicsik ahhoz, hogy jól meg tudja rágni és elég finomak, hogy megfeleljen ízlésének.

kölyök mopsz tál eledel felé megy

Energiaszükséglet

A kisméretű kutyákat magas energiatartalmú étrenden kell tartani. Nem csak azért, mert nagyon aktívak, és gyorsan elégetik a kalóriákat; hanem mert rendkívül gyorsan is növekednek. Általános igazság, hogy minél kisebb a kutya, annál gyorsabban nő, és annál előbb éri el a végleges, felnőttkori méretét. Ezért olyan étrendet igényelnek, ami megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagot biztosít szükségleteik kielégítéséhez, és egészséges növekedésükhöz.

Ásványi anyagok és vitaminok

Rendkívül gyors növekedésének és a növekedése alatt történő fontos fizikai változásoknak következtében kutyádnak minden tápanyagból optimális mennyiséghez kell jutnia, hogy izomzata, csontozata és belső szervei megfelelően fejlődjenek. Ezek miatt lesz képes kutyusod majd erős és egészséges kutyaként felnőni.

DHA az agy fejlődéséért

12 hetes korára kutyád agya már 90%-ban kifejlődik. Ezért életbevágóan fontos, hogy élete első pár hetében és hónapjában olyan tápanyagokkal lássák el, melyek segítik agyának optimális fejlődését. A történelem során kialakult az a nézet, hogy a halfogyasztás jót tesz az agyműködésnek. Ma már azt is tudjuk, hogy miért! A halolajban egy speciális omega-3 zsírsav, az úgynevezett DHA található, ami nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez. Ha az állateledel vagy az anyatej DHA-t tartalmaz, az felhalmozódik az agyban, és javítja a kutyus tanulási képességét. Ezáltal segít kutyádnak gyorsabban elsajátítani a tanultakat és jól teljesíteni az engedelmességi tanfolyamok feladataiban, mint pl. a szobatisztaságra szoktatás.

Kolosztrum az immunrendszer fejlődéséért

Élete első heteiben, amikor a kiskutyát még anyja táplálja, az anyatejjel együtt antitestek jutnak a szervezetébe, melyek megvédik őt a fertőzésektől. Elválasztás után az anyától származó antitestek mennyisége lecsökken. Helyette saját immunrendszere kezd el működni és nagy számban antitesteket előállítani – melyek segítenek küzdeni a fertőzések ellen. Amíg kutyád immunrendszere nem fejlett oly mértékben, hogy megfelelő mennyiségben legyen képes előállítani antitesteket, az állat az ún. „védelmi résbe” kerül. Ez a „védelmi rés” akár 5 hónapos koráig is fennállhat. Ez idő alatt az állat sajnos ki van téve a lehetséges fertőzéseknek és emésztési zavaroknak. Emellett – akárcsak az embereknél – a stresszes életvitel emésztési gondokhoz vezethet, köszönhetően a bélflóra-egyensúly felbomlásának. Elhagyni az anyját és testvéreit, majd egy új otthonba költözni mind-mind stresszes feladat egy növésben lévő kiskutyának, ezért ez megzavarhatja érzékeny emésztési rendszerét.

védelmi rés grafikon

Hogy táplálkozásában, különösen az első pár hónapban segíteni tudjuk kutyusodat, és képessé tegyük arra, hogy felépítse a hosszú és egészséges élet alapjait, a PURINA elkötelezett állatorvosokból és táplálkozási szakértőkből álló csapata kifejlesztette a Healthy Start (korábban OptiStart) formulát a PRO PLAN kölyökkutyáknak szánt eledeleihez.

A PRO PLAN Healthy Start egy áttörő újdonság a táplálkozás terén, amely megerősíti az anya által biztosított természetes védelmet, és segítséget nyújt a bélflóra egyensúlyának megteremtésében.

  • Kolosztrumot (előtejet) tartalmaz, amely természetes antitestekben, és egyéb bioaktív összetevőkben gazdag.
  • Bizonyítottan erősíti a négylábú kedvencek immunrendszerét, ily módon erősítve és felépítve természetes védelmüket.
  • A kölykök emésztőrendszerét is támogatja azáltal, hogy segít egyensúlyt teremteni a bélrendszerben található „jó” és „rossz” baktériumok között, a kölyökkutyák esetében gyakori emésztőrendszeri problémák előfordulási gyakoriságának csökkentése érdekében. Az egészséges bélflóra azon felül, hogy segíti a tápanyagok felszívódását és támogatja a súlygyarapodást, csökkenti a fertőzések, illetve a hasmenés kockázatát is.
antitestek alakulása kölyökutya első heteiben grafikon

A falatkák mérete: A kistestű kölyökkutyák jobban szeretik, ha eledelük kis falatkákból áll, amiket könnyebben fogyaszthatnak el. A falatoknak könnyen rághatónak, és a kölykök érzékeny fogínyéhez gyengédnek kell lenniük.

Ízletesség: Minden étrendnek, amely a kistestű kölyök- és felnőtt kutyák táplálását hivatott szolgálni, rendkívül ízletesnek kell lennie, hogy a kutyusok élvezettel fogyasszák el azt. Amint a kiskutyánk felnő (felnőtt testsúlyától függően 9 vagy 12 hónapos korában), készen áll rá, hogy felnőtt ételeket fogyasszon. Ekkor az eddigi növekedéséhez szükséges extra kalóriák már nem szükségesek a továbbiakban. Hogy az esetleges emésztőrendszeri problémák kockázatát minimálisra csökkentsük, először vegyítsük a felnőtt eledelt a kölyök eledellel, majd fokozatosan növeljük a felnőtt eledel arányát 100%-ra az elkövetkezendő egy hétben.

Milyen gyakran kell etetni egy kölyökkutyát?

Egy kiskutyát hat hónapos koráig naponta háromszor kell etetni. A hatodik hónap után elegendő a kétszeri etetés. A kölyökkutyát azért kell gyakran etetni,mert a gyomra még nem elég nagy ahhoz,hogy a számára szükséges táplálék mennyiséget napi egyetlen étkezéssel felvegye, s így teljes napi tápanyagszükségletét kielégítse. Ügyelj rá, hogy egy tálkában mindig álljon rendelkezésre friss víz.

Hol etesd a kiskutyádat?

  • Az állat etetőedényét és vizes tálját a lakás egy csendes, nyugodt pontján helyezd el.
  • A hely legyen kényelmes, és a kiskutya számára könnyen elérhető.
  • Egy műanyag- vagy papír alátét megkönnyítheti a tisztán tartást.
  • Az etetés helyét ne változtasd, csak ha feltétlenül szükséges.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN