Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Yorkshire terrier figyelmesen áll a fűben

A kistestű kutyákra jellemző betegségek, egészségügyi bántalmak

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Sokan azt gondolják, hogy kis kutya, kis gond, nagy kutya, nagy gond – de ne higgyük, hogy a kistestű, vagy törpe, mini fajtáknak nincsenek jellegzetes elváltozásaik, akár halmozottan megjelenő fejlődési rendellenességeik.

A mini kutyusoknál, de főleg a csivavánál és a yorkshire terriereknél halmozottan előfordulhat születés után megjelenő vízfejűség, mely attól függően, hogy milyen mértékű, akár hetek vagy hónapok alatt sajnos akár halálhoz is vezethet.

Ennél sokkalta gyakoribbak az ortopédiai jellegű örökletes megbetegedések, melyek közül a térdkalácsficamot szeretném elsőnek kiemelni.
Ez egy, a térdízületet tekintve komoly, és időnkénti „intermittáló” sántaságot okozó, idővel a térd porcait elkoptató, majd az elülső kereszteződő szalag másodlagos túlterhelését és szakadását eredményező elváltozás, mely lábszerkezeti, lábalakulási, lábalakbeli elváltozásokkal magyarázható. A térdkalács ideig-óráig (esetleg időnként csak percekig) ficamodott állapotban van, ez okozza a sántaságot. Árulkodó jel lehet, ha kiskutyánk időnként „felkapkodja” a lábát, ütemet hagy ki a terhelésben. Az elváltozás műthető, a műtéttel a porckopást és az egyéb szövődményeket is megelőzhetjük.

Egy másik gyakori megbetegedés mini testű kutyák esetében a csípőízületet érinti. A térdkalácsficamhoz hasonlóan ez is örökletes jellegű. Hat hónapos kor után egyre súlyosbodó, egyoldali, hátulsó végtagi sántaságot okozó elváltozás, melynek mértéke hamar 4/4-es lesz, tehát egyáltalán nem fogja egy idő után terhelni az adott hátulsó lábát a kutyus.

Vizsgálattal csípőfájdalom tapasztalható és a kiegészítő röntgen vizsgálattal egyértelműen kimutatható lesz a Legg-Calve-Perthes betegség. Ennek lényege, hogy – máig tisztázatlan okokból – a pubertás határán álló kiskutyában az egyik oldali combcsontfejből a csont lassan felszívódik, melynek következtében a combfej alakja torzul, és a csípőízület fájdalmassá, majd terhelhetetlenné válik. Sajnos a gyógyszeres kezelési lehetőség itt sem áll fenn, műtéttel azonban hamar talpra lehet állítani a kicsi állatot.

Kis kutya a kanapén

A fogászat területéről is kiemelnék egy szinte csak yorkshire terriereknél megjelenő fogváltási problémát, a perzisztáló tejfog kórképét. A fogváltás idején az a normális jelenség, ha a tejfog kilazul, majd kihullik és a maradó fog elfoglalja a helyét. Mindez egy lassú folyamat, amelyben rendszer van; lehet tudni, mikor, milyen sorrendben kell számítani a tejfog kiesésére. Azonban yorkiknál gyakori, hogy a tejfog nem lazul meg, stabil marad, a maradó fog egyszerűen mellé nő.

Ez a leggyakrabban az agyarfogaknál figyelhető meg, de előfordulhat az összes metszőfognál, akár egyszerre mindnél is. Ezen esetekben később sem lehet már számítani a spontán tejfog elvesztésére, kis műtét keretében kell altatásban kivésni, kiemelni a feleslegessé vált tejfogakat, hogy a maradó fogak optimális helyükre kerülhessenek.

A mini kutyákra jellemző, hogy alkarcsontjaik meglehetősen sérülékenyek. Ha magasról leugorva rosszul fog talajt érkezéskor, sajnos gyakran az alkarcsontok törése is létrejöhet. Előfordulhat ez akkor is, amikor a gazdi kezéből a papillon, csivava, vagy bichon kiugrik, és -a dolog hirtelen jellegéből adódódóan- nem tudja felvenni az „érkezési pozíciót”, egy lábra érkezik ennek következtében eltörik a lába. Ezt a jelenséget csak erősíti, ha a növekedés ideje alatt nem kapott optimális táplálékot, esetleg kalciumhiánnyal küzdő szervezetről van szó. A mini kutyák alkartörése szinte kizárólag csak műtéttel gyógyítható, sajnos a sínes kötések, a gipsz, stb. egyáltalán nem válnak be.

Törpe uszkárok jellegzetes és örökletes szemészeti bántalma a retina dysplasia, mely 2 éves kor felett alakul ki, és csak ezen kor felett diagnosztizálható. Vakság kialakulásával sajnos számolni kell a pozitív egyedeknél. Gyógymód nem ismert, ezért a tenyésztés megkezdése előtt vizsgáltassuk meg szűrő jelleggel a kutyust, nehogy tovább örökítse ezt a súlyos szemészeti kórképet.

Egy kis kutya fekszik az úton

Jó hír viszont, hogy a kistestű kutyák nem hajlamosak egy sor, a nagytestűekre oly jellemző megbetegedésekre, mint például a csípőízületi dysplasiára, vagy akár számos bőrfelületi megbetegedésre.

Etetésben könnyebbség, hogy alacsonyabb az eledel igényük, emiatt megengedhetjük magunknak, hogy a lehető legjobb, optimális minőségű táppal etessük, ami nagy segítség lesz a betegségekkel való ellenállóképesség fokozásában, valamint az egészséges emésztés, szőr- és bőr állapot elérésében is.

Dr. Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos.