Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
labrador a fűben teniszlabdával

A kutya fogazatának anatómiája

4 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Kíváncsi vagy, mikor kell kihullaniuk kölyökkutyád fogainak? Kíváncsi vagy, mennyi foga lesz kutyádnak? Ha igen, akkor nem vagy egyedül.

A kutya fogának anatómiáját bemutató anyagukból nemcsak erre a két kérdésre kaphatsz választ, hanem még sok minden másra is.

Fogfajták

Az emberhez hasonlóan a kutyáknak is több különböző foga van. Ezeknek a különböző fogaknak eltérő feladatuk van és segítenek a kutyának rágás közben lebontani a táplálékot. Minden kutya szájában a következő fogfajták találhatók:

Metszőfogak

A metszőfogak a kutya szájának elején található kis fogak. Alakjuknak köszönhetően ideálisak arra, hogy a kutya lekapargathassa a húst a csontokról. A kutyák tisztálkodáshoz is ezeket a metszőfogakat használják. Szőrzetük rágcsálásakor a metszőfogak segítségével próbálják meg eltávolítani és megölni a bolhákat, kullancsokat és más élősködőket.

Szemfogak

A hosszú és hegyes szemfogak szintén a száj elülső részében találhatók, a metszőfogak mögött. A kutya ezekkel tépi szét a húst és más táplálékokat. Szintén ezekkel harapnak rá a szájukba vett tárgyakra, például a csontra vagy rágójátékra, ha nem akarják azokat elengedni. A kutyáknak négy szemfoga van, kettő-kettő az alsó és a felső állkapcson.

Előzápfogak

Az éles előzápfogak a kutya szemfogai mögött vannak. A kutya ezekkel rágja meg és aprítja fel a táplálékot. Észreveheted, hogy kutyád szája oldalsó részével rágcsálja a húsos csontokat. Ennek oka, hogy az előzápfogakkal rágják le a húst a csontról.

Zápfogak

A kutya a zápfogaival zúzza össze rágás közben a keményebb táplálékot, például a száraz tápszemeket és a kemény kutyakekszet. A zápfogak a kutya előzápfogai mögött vannak és ezek a kutya állkapcsában leghátul lévő fogak.

A kutya fogainak képe

Most, hogy már tudod, milyen fogai vannak kutyádnak, tekintsd meg, hol is találhatók a kutya szájában. Ehhez használd a kutya fogait szemléltető alábbi ábrát:

Kutya fogászati ​​térkép

Mikor kezdenek a kölyökkutyák fogzani?

Minden emlősnek át kell esnie a fogzáson, ez alól sem te, sem kölyökkutyád nem vagytok kivétel. Az emberrel ellentétben a kölyökkutyák 16 hetes koruk körül kezdenek el fogzani. Ekkor elkezdenek kihullani tejfogaik és megjelennek felnőtt fogaik.

A fogzás elkezdődésekor ne lepődj meg, ha kutyád mindent megrágcsál, amit szem előtt van. Az ilyen viselkedés teljesen normális. Javasoljuk, hogy adj ilyenkor kutyádnak sok rágójátékot és dicsérd meg, ha használja őket.

A kölyökkutyáknak mikor hullik ki a foga?

Általában 4 hónapig tart, míg a kölyökkutyáknál végbemegy a fogváltás. 7-8 hónapos korukra már az összes foguknak le kell cserélődnie, de ne aggódj akkor sem, ha ez még nem történt meg maradéktalanul. Ugyanakkor, ha még 9 hónapos korában is hiányzik néhány felnőtt foga, javasoljuk, hogy fordulj állatorvoshoz, ahol megvizsgálják, és eldöntik, hogy szükség van-e beavatkozásra.

Hány foga van a kutyáknak?

A legtöbb kutyának ugyanannyi foga van. A felnőtt kutyáknak viszont több foguk van, mint a kölyökkutyáknak. Az utóbbiaknak általában összesen 28 foga lesz, mire az összes tejfoguk kinő. 14 a felső állkapcson, 14 az alsón.

Mire a kutya felnő, fogazata teljesen megújul és a fogai száma is nő. A felnőtt kutyának összesen 42 foga van: ebből 20 van a felső állkapcson és 22 az alsón. Ha felnőtt kutyád fogainak száma kevesebb mint 42, akkor lehet, hogy egy vagy több foguk letört vagy kihullott. Ez általában akkor történik, amikor szájukban tartanak vagy visznek valamit, amit nem tudnak szétrágni: például köveket vagy vastag ágakat. Ha azt veszed észre, hogy kutyádnak letört vagy hiányzik a foga, javasoljuk, hogy fordulj állatorvosodhoz segítségért.

Ha egészséges módszert szeretnél kutyád fogainak tisztán tartására, gondolj például a PURINA DENTALIFE ízletes fogápoló rágófalatra. Ez a rágófalat nemcsak ízletes nyalánkság, hanem a kutya fogainak tisztán tartásában is segít. A DENTALIFE egészségre gyakorolt kedvező hatásával kapcsolatos további információkért tekintd meg oldalunkat. Ha a kutya szájhigiéniájával kapcsolatban szeretnél többet megtudni, akkor tekintsd meg fogápolási tanácsainkat!

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?

4 perc olvasási idő

A fogproblémákra figyelmeztető jelek