Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
westie kutya fogait fogkefével tisztítják

Hogyan kell tisztítani a kutya fogait?

8 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Kutyád fogainak tisztítása fontos része a fogápolásnak. A kutyák esetében leggyakrabban diagnosztizált betegség ugyanis az ínybetegség, ami esetenként akár foghullást is eredményezhet (és akár további problémákat is).

A kutya szájának legjobb formában tartása rendszeres odafigyelést igényel. Az emberrel ellentétben a kutyák képtelenek saját maguk tisztítani fogaikat, a gazdi feladata tehát, hogy gondoskodjon a kutyafogak szépségéről és egészségéről. A kutyafogak rendszeres fogkefés tisztítása nagyszerű módja a fogak legjobb formában tartásának – akár hosszú távon is. Ideális esetben naponta legalább egyszer tisztítsd meg kutyád fogait.

A kutyafogak tisztítása nem könnyű feladat, összeállítottunk tehát egy útmutatót a kezdéshez.

A kutyafogak tisztításának követelményei

A kutya szájának megfelelő méretű fogkefe. Nagy- és közepes testű kutyák esetében használj felnőtt emberi fogkefét, kistestű kutyák esetében pedig használj gyermekfogkefét, miniatűr kutyák esetében vásárolj speciális kutyafogkefét állatorvosodtól vagy a helyi állateledelboltban.

Kutyafogkrém (az emberi fogkrém árthat a kutyának, tehát sose használd). Nyugodt, ingerszegény környezet.

Előkészületek a kutya fogainak tisztítása előtt

  • A fogmosás ne tartson sokáig: – Fontos, hogy a fogmosás legfeljebb két percig tartson, különben kutyádnak fárasztó lesz és kevésbé lesz együttműködő. Érdemesebb eleinte rövidebb ideig fogat mosni, aztán, ahogy a kutya hozzászokik, fokozatosan növelni az időtartamot.

  • Válassz megfelelő időpontot: - Mérd fel saját napirendedet és akkor szakíts időt kutyád fogainak fogkefés tisztítására, amikor mindig szabad vagy. A rutin kialakításával segíthetsz kutyádnak hozzászokni a fogmosáshoz.

  • Legyél fokozatos: – Fontos, hogy eleinte lassan tisztítsd kutyád fogait. Ez segít neki hozzászokni ehhez az új érzéshez.

  • Dicsérd meg: – Rendesen dicsérd meg kutyádat, viszont fontos, hogy csak a jó viselkedést jutalmazd.

  • Ne feledd: – Minden kutya más, vagyis lehet, hogy eltérő viselkedést fogsz tapasztalni fogtisztítás során. Egyes kutyák jobban elfogadják a fogmosást, míg mások inkább ellenállnak. Ha viszont nyugodt maradsz és követed útmutatónkat, akkor kellő idő után kutyád hozzászokik majd a fogtisztításhoz.

A fogtisztítás folyamata

Az alábbi néhány egyszerű lépés segítségével könnyen elsajátíthatod a fogkefével történő kutyafogtisztítás folyamatát:

  • A kutya hozzászoktatása a fogkrémhez: –Tegyél egy cseppnyi fogkrémet az ujjhegyedre és hagyd, hogy kutyád lenyalja. A kutyafogkrémet kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy az állatok szeressék az ízét. Elképzelhető, hogy kutyád meg akarja majd enni a fogkrémet.

  • A fogkefe bevezetése: – Nedvesítsd be vízzel a fogkefét és nyomj rá javasolt mennyiségben a fogkrémből, majd nyomkodd bele a sörtékbe. Lágyan dörzsöld vele kutyád leghosszabb fogait. Emeld fel kutyád ajkát, majd dörzsöld át az oldalsó fogakat is. Javaslat: ne kezdd a fogtisztítást a száj elején lévő metszőfogakkal. Ez ugyanis a száj érzékenyebb része, vagyis kutyád valószínűleg jobban ellenkezik majd, ha ezeket tisztítod.

  • A hátsó fogak tisztítása: – Az elülső fogak tisztítása után kezdd el a hátrébb lévő fogak tisztítását is. Az őrlőfogak a száj sarka mögött vannak. Ha nehéz, használj kisebb fogkefét erre a célra. Először a felső fogakat dörzsöld, majd kissé nyisd szét a szájat és dörzsöld végig az alsó fogak ínyvonalán is. Fontos, hogy fokozatosan növeld a dörzsölés erejét és közben figyelj kutyád hangulatára is. Ha rosszul reagál, akkor javasoljuk, hogy hagyd abba a folyamatot és kezdd elölről később.

  • Az összes fog tisztítása: – Ha kutyád már viszonylag megszokta a folyamatot, tisztítsd meg az összes fog külső oldalát is. Hosszabb ideig is dörzsölheted a fogakat, ha alaposabban meg szeretnéd tisztítani kutyád száját.

A kutya fogazatának tisztítása fontos része az egészséges kutya életének. Ha követed a fenti egyszerű lépéseket és fokozatosan hozzászoktatod kutyádat a fogtisztításhoz, akkor kutyád nemcsak élvezni fogja a folyamatot, de fogai is hosszabb ideig egészségesek maradnak. Ne feledd: kutyád fogai egészségének megőrzését naponta egy PURINA DENTALIFE fogápoló jutalomfalattal is segítheted. A DENTALIFE kialakítása ugyanis lehetővé teszi a nehezen hozzáférhető hátsó fogak tisztítását is.

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?

4 perc olvasási idő

A fogproblémákra figyelmeztető jelek