Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
fiatal labrador ül a lakásban

A kölyök-, a felnőtt és az idős kutya fogainak gondozása

4 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Mindannyian tisztában vagyunk vele, mennyire fontos a kutya fogazatának gondozása. Tudtad viszont, hogy a kutya fogazatát máshogyan kell gondozni a különböző életszakaszokban?

A kölyökkutyák fogazata érzékeny és sérülékeny, ezért odafigyeléssel kell gondozni. Fiatal fogaik nem feltétlenül elég erősek még bizonyos kezelésekhez. A felnőtt kutyák fogai viszont nem annyira törékenyek már, ezért jobban viselik a másfajta gondozást is. Esetükben nagyon fontos a fogápolás, hiszen a kölyökkutyákkal ellentétben az ő fogazatuknak már egész életen át ki kell tartania. Az idősebb kutyák esetében már nagyobb a fogbetegségek kockázata, hiszen fogaik gyakran törékenyebbek és kopottabbak.

A következőkből megismerheted a fogápolás különböző szakaszait.

A kölyökkutyák fogazata

A kölyökkutya fogazatának ápolása adott esetben nehézséget jelenthet. Szájuk és fogaik folyamatosan növekednek és változnak, ezért is fontos ezek egészségének figyelemmel követése.

A kölyökkutya első fogai 3-4 hetes korban kezdenek el növekedni. Az emberhez hasonlóan a kölyökkutyáknál is először a tejfogak jelennek meg – még a felnőtt fogak előtt. Miután megjelentek, nagyjából további 3-4 hónapba telik, mire kihullanak és átveszik a helyüket a felnőtt fogak. Noha a tejfogak nem tartósak, gondozásuk attól még fontos.

Az alábbi javaslatok segítenek egészségesen tartani kölyökkutyád fogazatát az első évben:

  1. A fogak rendszeres ellenőrzése: – Mivel a kölyökkutya fogai folyamatosan változnak, fontos, hogy legalább hetente egyszer ellenőrizd őket. Így már korán észreveheted a kutya szájában kialakuló betegségek jeleit.
  2. Adj kutyádnak játékot: – Fontos, hogy fogzás közben kutyádnak legyen rágójátéka. A rágójáték nemcsak a fogak tisztán tartásában segít, hanem enyhíti a fogzással járó fájdalmat is.
  3. Ügyelj a fogak kihullására:– Nagyjából 3-4 hónap után kölyökkutyád fogainak el kell kezdeniük kihullani. Ha ez nem történik meg, vidd kölyökkutyádat állatorvoshoz!
  4. Tisztítsd fogkefével a fogait: – Nagyon fontos, hogy már kölyökkorban kezdd el a fogak fogkefés tisztítását! Ez nemcsak a fogak gondozásában segít, de már fiatalkorban hozzászoktatja a kölyökkutyát a fogkeféhez. Javasoljuk, hogy először csak ujjaidal dörzsölgesd végig lassan a kölyökkutya szája mentén. Ha ebben már szereztél némi tapasztalatot, akkor kezdj el először fogkrémet, majd később fogkefét használni. Ne feledd megdicsérni és jutalmazni kutyádat minden egyes fogtisztítás után!
Brown dog sitting with a Dentalife stick in it's mouth

A felnőtt kutya fogazata

A kutya 12 hónapos kora körül válik felnőtté. Ilyenkorra kialakul a teljes fogazat, amelyet helyesen kell gondozni, hiszen már nem nő helyette másik. Ettől válik a kutya fogazatának ápolása a felnőttkor fontos részévé.

PURINA DENTALIFE kutya jutalomfalatok: – A kutyáknak egy éves koruktól kezdve lehet DENTALIFE kutya jutalomfalatokat adni.
Mindegyik rágófalatunknak porózus textúrája van és segít csökkenteni a fogkőképződést a kutya szájában. A DENTALIFE ízletes összetevőkből készül és finom csirkés ízével igazi csemege kutyád számára!

A kutya fogazatának tisztítása: –Most, hogy kutyád felnőtt, még fontosabb a fogkefés fogtisztítás. Ideális esetben naponta meg kell tisztítani a kutya fogait, de még azzal is változás érhető el, ha csak hetente kétszer kerül erre sor. A kutya fogainak tisztításakor törekedj arra, hogy a fogkefe 45°-os szögben álljon. Itt még többet olvashatsz a fogtisztításról.

Szájhigiéniás oldatok:–A szájhigiéniás oldatok viszonylag új találmánynak számítanak és segítenek a kutya száját tisztán, leheletét pedig frissen tartani. Noha ezekkel az oldatokkal nagyszerűen javítható a kutya fogainak egészsége, mégsem hagyható el a fogkefés fogtisztítás és a napi rágófalat. További tájékoztatásért fordulj állatorvosodhoz!

Az idős kutya fogazata

Nagyon fontos odafigyelni az idősebb kutya fogazatának és ínyének egészségére, hiszen esetükben sokkal nagyobb az ínybetegségek kockázata, mint a fiatal kutyáknál.

Az idős kutya fogszuvasodása: –A fogszuvasodás, illetve a fogon kialakuló lyukak problémát jelenthetnek az idős kutya esetében. Ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a kutya száját, mivel az ilyesmi fájdalmat és foghullást okozhat.

Fogeltávolítás: –A kutya korának előrehaladtával előfordulhat, hogy a fogait ki kell húzni. A foghúzást általános altatásban végzik, és bár általában teljesen biztonságos, megzavarhatja az idősebb kutyát.

Szokásos fogápolás: -Fontos, hogy a kutya szokásos fogápolása idős korban is megmaradjon. Ennek keretében rendszeresen fogkefével át kell dörzsölni, és szükség szerint át kell öblíteni a fogait. A naponta adott DENTALIFE rágó jutalomfalat szintén segít egészségesen tartani a kutya fogazatát idős korban is.

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?

4 perc olvasási idő

Miért veszélyes a túl sok lepedék?

4 perc olvasási idő

A fogproblémákra figyelmeztető jelek