Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
Fogápolás
állatorvos kutya ínyét felhúzva szemrevételezi fogait

Miért veszélyes a túl sok lepedék?

4 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Mindnyájan tudjuk, hogy a túl sok lepedék fogproblémákat okozhat. De azzal is tisztában vagyunk, hogy ez a kutyákra is igaz?

Mi a lepedék?

A lepedék egy ragadós hártyaréteg, amely az emberi és kutyafogakon egyaránt képződik. Ezt a ragadós hártyát baktériumok alkotják, és akkor kezd el kialakulni, amikor az elfogyasztott táplálék maradéka a fogakon marad. Ha nem tisztítják le, ezek a baktériumok elkezdenek növekedni. Minél több baktérium növekszik a kutya fogain, annál nagyobb a fogproblémák kialakulásának kockázata.

Hogyan képződik a lepedék a kutyák fogain?

A kutyák fogain táplálkozás után, egy kémiai reakció során kezd el kialakulni a lepedék. A kémiai reakciót a szájban, táplálékban és a nyálban lévő baktériumok váltják ki. Amint ez a három találkozik, a reakció beindul és elkezdődik a lepedékképződés.

Egyes táplálékok gyorsítják a lepedékképződést a kutya fogain. A baktériumok például szeretik a cukorban lévő szénhidrátokat, vagyis ha a kutya cukros táplálékot kap, akkor fokozódik szájában a lepedékképződés. A lepedék végül fogkővé keményedik a kutya szájában.

A túl sok lepedékre utaló jelek

Kutyád szájának vizsgálatakor több különböző jelet kell keresni. Elmondhatók a következők kutyád szájáról?

  • gyulladt íny;
  • elszíneződött fogak;
  • kihullott fogak;
  • rossz lehelet; 
  • genny jelenléte a szájon belül.

Ha kutyádnál a fenti tünetek bármelyike fennáll, fordulj állatorvoshoz és kérj tőle tanácsot még azelőtt, hogy kipróbálnál bármilyen lepedékeltávolítási módszert.

border collie megnyalja a száját

Miért nem jó, ha kutyád fogain lepedék van?

Az intenzív lepedékképződés valódi problémát jelent kutyád számára, hiszen a lepedék megkeményedik és fogkővé alakul át. A fogköves fogú kutyáknál számos betegség kialakulhat, például:

  • Ínygyulladás (gingivitisz): – Ez az ínybetegség talán a legismertebb a kutyák körében előforduló fogproblémák közül. A rossz lehelet az ínygyulladás kialakulásának korai szakaszában jelentkezik. Emellett sárga fogkőképződés is megfigyelhető a kutya fogain. Kezelés hiányában a kutya ínye megduzzadhat, illetve kialakulhat egy vörös vonal is az ínyen. Az ínygyulladás végső stádiuma további ínybetegségek kialakulásához és foghulláshoz is vezethet.
  • Fogágybetegség: – Ha az ínygyulladás kezeletlen marad, akkor fogágybetegséget eredményezhet. Ennek során visszahúzódik az íny a kutya fogairól, aminek eredményeként az íny egy úgynevezett "zsebet", üreget hagy maga felett. Ez a "zseb" később elfertőződhet, és kezelés hiányában a fogat tartó íny és szövet is tönkremegy.
  • Tályogok: – A tályog a kutya egy vagy több foga körül kialakuló gennygyülem. A genny duzzadttá és vörössé teszi a fog körüli ínyt. Minél több a genny a kutya szájában, annál erősebb fájdalmai vannak. Ezért is fontos gyakran kinyitni a kutya száját és ellenőrizni a fogait.

Egyes fajták hajlamosabbak a fogproblémákra?

Röviden: igen, egyes kutyafajták hajlamosabbak a fogproblémákra. A kistestű kutyák és a törpe méretű kutyafajták hajlamosabbak a fogproblémák kialakulására. Ez azért van, mert a kistestű kutyafajtáknak kisebb az állkapcsa, ami növeli a fogak összetorlódásának kockázatát.

Az összetorlódás károsíthatja a kutya fogait és több lepedéket vagy más fogproblémát okozhat. A kis száj másik hátránya, hogy a lepedék és a fogkő gyorsabban kialakul a kutyáknál. A túl sok fogkő számos komoly fogproblémát okozhat.

Függetlenül attól, hogy kutyád kistestű-e vagy sem, a fogápolás fontos. Ha több tanácsot szeretnél, olvasd el fogápolási tanácsainkat!

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?

4 perc olvasási idő

Miért veszélyes a túl sok lepedék?

4 perc olvasási idő

A kutya fogazatának anatómiája