Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
kutya lehellete meglátszik a hideg levegőben

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?

4 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Sokunk szerint a farokcsóválás és a sáros tappancsok mellett a kellemetlen lehelet is csak egyike a mindennapos kutyatulajdonságoknak. A kutyák rossz lehelete azonban fogproblémák korai jele is lehet.

Hozzánk hasonlóan a kutyáknak is lehetnek fogproblémái. Mivel ők maguk azonban nem tudnak rendszeres fogászati ellenőrzésre járni, nekünk, gazdiknak kell egészségükről gondoskodnunk.

A rossz lehelettel összefüggő egészségügyi problémák

Mivel a kutyák képtelenek megmondani, fáj-e valamijük, nehezen állapítható meg, hogy van-e fogproblémájuk. Ezért is fontos felismerni a tüneteket. A kutyák esetében a rossz lehelet a bajok egyik első jele lehet.

A rossz lehelet két gyakori egészségügyi problémával függhet össze: az ínygyulladással és a fogágybetegséggel.

A kutyák ínygyulladása

Ez a fogprobléma kutyáknál és embereknél egyaránt előfordul. A gingivitisz az íny lepedékekre adott gyulladásos válaszreakciója. A kutyák rossz leheletének hátterében gyakran ínygyulladás áll. A kutyák ínygyulladása ezenfelül vörösödést, duzzanatot és akár ínyvérzést is okozhat.

Az ínygyulladás nagyon gyakori, a három évesnél idősebb kutyák több mint 80%-ánál előfordul ez a probléma. Törpe fajták (pl. csivava) esetében még ennél korábban is jelentkezhet.

Az ínygyulladás a megfelelő szájhigiénével általában visszafordítható, de kezelés hiányában akár fogágybetegséggé is súlyosbodhat. A probléma elkerülésének legjobb módja lehet a kutya fogainak ápolása, pl. naponta egy PURINA DENTALIFE rágó jutalomfalat segítségével.

A kutyák fogágybetegsége

A fogágybetegségek olyan fogproblémák, amelyek a kutya fogait tartó szöveteket – pl. az ínyt és az állkapocscsontot – érintik.

A lepedékképződés ezután ínygyulladást okoz és átterjed a környező szövetekre. A betegség végső stádiuma a csontvesztés és a fogak elvesztése, de olyan további problémákká is továbbfejlődhet, amelyek az egész testre kihatnak, különösen a kutya szív-, máj- és veseműködésére.

Egyes tényezők – többek között a kutya fajtája, a fogak elhelyezkedése és a kemény tárgyak gyakoribb rágcsálása – egyes kutyákat jobban hajlamosítanak a fogágybetegség kialakulására. A megfelelő lépésekkel azonban minimalizálható ez a kockázat: a legfontosabb az állat fogainak tisztán tartása, adott esetben napi egy rudacska PURINA DENTALIFE rágófalat segít ebben.

Ha bizonytalan vagy kutyád fogainak egészségével kapcsolatban vagy kérdéseid vannak, kérj tájékoztatást és tanácsot állatorvosodtól!

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Miért veszélyes a túl sok lepedék?

4 perc olvasási idő

A fogproblémákra figyelmeztető jelek