Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
kistestű kutya dentalife fogápoló jutalomfalatot kap

A fogproblémákra figyelmeztető jelek

4 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Nehéz feladat annak eldöntése, mikor kell és mikor nem szükséges állatorvoshoz menni, különösen amikor a kutya fogazatának egészségéről van szó.

A legtöbben nem szeretnének minden kis kérdéssel állatorvoshoz fordulni, de az orvosi vizsgálatok teljes mellőzése azt is maga után vonhatja, hogy a fogproblémák észrevétlenek maradnak. A következőkből megtudhatod, milyen jelek figyelmeztetnek a kutya fogproblémáira.

Vérző íny

Ha azt veszed észre, hogy kutyád ínye vérzik, azt tanácsoljuk, a lehető leghamarabb vidd állatorvoshoz. A kutya ínyének nagy kiterjedésű vérzése olyan ínybetegségekre utalhat, mint az ínygyulladás vagy a fogágybetegség. Mindkettő diszkomfort érzetet okoz és olyan problémákat eredményezhet, mint a súlyvesztés.

Ha kutyád ínye erősen vérzik, akkor valószínűleg megvágta magát és nem valamilyen fogbetegségben szenved. A kutya különféle tárgyakkal vághatja meg az ínyét, különösen séta közben. Séta közben különösen a következőkre figyelj oda:

  • Éles vagy szálkás botok, ágak;
  • Törött vagy repedt üveg;
  • Műanyaghulladék;
  • Kövek és kavicsok;
  • Használt műanyag ételtartók;
  • stb.

Ha kutyád ínye erősen vérzik, javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb vidd állatorvoshoz, aki majd elállítja a vérzést és segít a sérülésből való felépülésben.

Brown dog sitting with a Dentalife stick in it's mouth

Foghullás

A foghullás gyakori probléma az idősebb kutyák körében. Mindez az idővel kialakuló fogkőre vezethető vissza, ami végül foghullást okoz. Ez elsősorban az idősebb kutyák körében fordul elő, fiatalabbak körében nem gyakori. Ha fiatalabb kutyádnak hullanak a fogai, az mást jelenthet.

Ha kutyádnak letört és nem kihullott a foga, akkor lehet, hogy valami keményet evett vagy rágcsált – pl. követ. Ha ez történt, lehetséges, hogy a fog maradék része még mindig a kutya szájában van. Ez további komolyabb problémákat okozhat, mivel a fog beleállhat a kutya ínyébe és máshol is megvághatja a száját.

A törött fog a foggyökér tályogosodását is kiválthatja. A foggyökér tályog akkor alakul ki, amikor baktériumok jutnak a fog gyökércsatornájába, általában fogtörés vagy foglepattogzás miatt.

A kutya rossz lehelete

A rossz lehelet gyakori probléma a kutyák körében, és a legtöbb gazdinak valamikor foglalkoznia kell vele. Ha a kutyának rossz a lehelete, az még nem jelenti feltétlenül, hogy fogproblémában szenved. Ha viszont a fenti állapotok valamelyikével társul, akkor valami komolyabbra utalhat.

Halvány íny kutyák esetében

A kutya ínyének általában rózsaszínnek kell lennie. Ha a kutya ínye nem rózsaszín, az fogproblémára utalhat. Kutyák esetében vérveszteség vagy vörösvértest-képzési probléma miatt fordulhat elő halvány íny.

A vérvesztés oka lehet, ha a kutya súlyos parazitafertőzésben szenved. Ezt okozhatják külső vagy belső paraziták. A kullancsok, bolhák és más hasonló paraziták a hordozójuk vérén élnek. A súlyos bolhásodás okozhatja a kutya ínyének halványodását.

A kutya ínyének halványodását okozhatja vesebetegség is. A vesebetegség ugyanis leállítja a vörösvértest-képzést segítő hormon termelődését. Ennek eredménye a kevesebb vörösvértest, amitől elhalványul a kutya ínye.

A kutya halvány ínyét okozhatja belső vagy külső vérzés is. A súlyos külső vérzés könnyen észrevehető, de a belső vérzés nem. A felületes légzés és a gyors szívverés viszont utalhatnak a kutya belső vérzésére.

Ha kutyádnak elhalványul az ínye, javasoljuk, hogy azonnal vidd állatorvoshoz, különösen ha belső vérzés jeleit látod rajta, például felületes légzést vagy gyors szívverést.

Ha további tanácsokat szeretnél a fogak egészségével kapcsolatban, keresd fel fogápolási tanácsadó oldalunkat! Ne feledd: napi egy DENTALIFE rágófalat nagyszerűen segít a fogászati problémák elkerülésében és a kutya fogazatának tisztán tartásában.

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?

4 perc olvasási idő

A kutya fogazatának anatómiája