Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
labrador liheg kék ég háttér

Egészséges kutyafogak

3 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Kutyád fogazata egészségének megállapítása nem egyszerű feladat, hiszen a különböző kutyafajtáknak más és más szája van, így a fogproblémákra utaló tünetek is mások a különböző fajtáknál.

A labrador nyelve például egészségesen rózsaszín, a csau-csau esetében viszont teljesen normális a kékes-feketés nyelvszín.
A következőkből megismerheted a kutyafogak megfelelő egészségének jeleit.

Egészséges kutyafogak

Noha a kutyafogak ideális esetben fehér színűek, mégsem valószínű, hogy kutyádnak akár egyetlen foga is ragyogó fehér. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kutyád fogai nem egészségesek. Ahogyan öregszik, fogai hajlamosak sötétebbé válni és enyhén elszíneződni.

Kutyád szájában 42 darab fognak kell lennie. Ha nem ennyi van, és ha a tudtodon kívül elvesztett akár egy fogat is, vidd állatorvoshoz – hiszen a szájban keletkező foghiányok később betegséget is okozhatnak. Kutyád fogainak ellenőrzésekor győződj meg róla, hogy egyik foga sem pattogzott le vagy repedt. Ha igen, ilyen esetben is vidd állatorvoshoz.

Ha kutyád szájában sok barna vagy sárga hártya van az ínyvonal mentén, valószínűleg nem egészségesek a fogai. Ez a hártya a lepedék, és az emberhez hasonlóan fogbetegséget okozhat. Kutyád fogainak fogkefés tisztításával és megfelelő fogápolási gyakorlat kialakításával segíthetsz enyhíteni ezen az állapoton.

Kutyád fogai elsötétedésének számos oka lehet. A leggyakoribb ok, hogy a fog egyszerűen a lepedéktől színeződött el. A lepedék még akkor is elszínezheti a fogakat, ha fogkefével eltávolítják. Egyes gyógyszerek, valamint a szisztémás fertőzések és más betegségek szintén okozhatnak elszíneződést.

Egészséges kutyaíny

Sok kutyatulajdonos teszi fel magának a kérdést: milyen színűnek kell lennie kutyám ínyének? A valóság az, hogy erre a kérdésre nincsen egyetlen válasz. A kutya ínyének általában rózsaszínnek kell lennie. Teljesen normális lehet ugyanakkor, ha a kutyának fekete az ínye vagy fekete foltok vannak rajta. A kutyák ugyanis gyakran születnek ilyen foltokkal. Fontos azonban ellenőrizni, hogy ezek a foltok laposak vagy kiemelkedettek-e, hiszen a kiemelkedő, kitüremkedő íny daganat jele lehet. Ha kutyád ínyét kitüremkedőnek találod, vidd azonnal állatorvoshoz. Akkor is vidd kivizsgálásra, ha olyan helyen tűnnek fel foltok, ahol korábban nem voltak.

A kutyaíny egészsége megállapításának másik módszere az íny feszességének vizsgálata. A feszes íny általában kedvező és azt jelenti, hogy kutyád ínye egészséges. Ha viszont kutyád ínyén megdagadt vagy fehér részek vannak, akkor lehet, hogy fogágybetegsége van. Ennek a betegségnek a korai stádiuma a fogínygyulladás és sok fájdalmat, később akár foghullást is okozhat.

A kutya egészséges nyelve

A kutya nyelve termettől és fajtától függ. A legtöbb kutyának rózsaszínes nyelve van, a kismértékű színeltérés viszont teljesen normális. Vannak kivételek ez alól a szabály alól, mivel egyes fajtáknak – pl. a csau-csaunak – kékes-feketés nyelve van.

A kutya nyelvének színe utalhat fogbetegségre is. Az egészséges nyelv nem fehér. Ha a kutya nyelve fehér, az utalhat vérszegénységre. Ilyen esetben vidd kutyádat állatorvoshoz!

Előfordulhat, hogy a kutya nyelvén kis szemölcsök jelennek meg. Ezek általában ártalmatlanok és néhány hét alatt kezelés nélkül is elmúlnak. Ha viszont nem tűnnek el, vidd kutyádat állatorvoshoz!

A kutya egészséges lehelete

A legtöbb kutyatulajdonos valószínűleg észrevette, hogy a kutyád lehelete nem mindig a legkellemesebb illatú. Egyes szagokra viszont érdemes odafigyelni, mert betegségre utalhatnak. A kutya "édeskés" vagy "gyümölcsös" illatú lehelete cukorbetegségre utalhat. A vizeletszagú lehelet vesebetegségre utalhat. A borzasztóan kellemetlen lehelet étvágytalansággal párosulva májbetegségre utalhat. Ha felmerül benned a gyanú, hogy kutyádnak ilyen betegsége lehet, vidd állatorvoshoz!

A fogak egészségével foglalkozó cikksorozatunkból még többet megtudhatsz a kutyafogak egészségéről.

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
4 perc olvasási idő

A fogproblémákra figyelmeztető jelek

8 perc olvasási idő

Hogyan kell tisztítani a kutya fogait?

4 perc olvasási idő

A kutya fogazatának anatómiája