Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Macska kerül a házhoz
Örökbefogadás - felnőtt cicával nehezebb?

Örökbefogadás - felnőtt cicával nehezebb?

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Ellentétben a gyakori véleménnyel úgy véljük, hogy a felnőtt macskák örökbefogadása számtalan előnnyel jár.

Néhány szabály betartásával biztosíthatjuk, hogy jól sikerüljön a beilleszkedés és mielőbb kialakuljon a jó kapcsolat az új családtaggal. Egy éves kor után tekintjünk felnőttnek a macskánkat, cicától függően egészen hét éves koráig. Felnőtt korban már kicsit nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak.

Már tudja

Ha felnőtt macskát fogadunk be, könnyebb a kezdeti időszak: az állat már tudja például, hogyan használja az almot, és bizonyos rá leselkedő veszélyekkel már tisztában van, az alapvető viselkedési formákat is meg tudja különböztetni.

További érv lehet, hogy a felnőtt macskák egyénisége kifejlődött, ami megkönnyíti az összeszokást. A kismacskák egyszerűen aranyosak, a személyiségük később bármerre változhat. A felnőtt macskákon már látszik a vérmérsékletük, gazdiigényük, és a körömhasználat is. Ha például menhelyről választunk macskát, az ott töltött ideje alapján a gondozók és önkéntesek viszonylag gyorsan kiismerik az állatokat, így pontosabb képet kaphatunk róluk.

Már kiismerhető

Fontos, hogy élethelyzetünknek megfelelően válasszunk cicát, mert így elkerülhető a meglepetés. Ha például több időnk van az állattal foglalkozni, lehet nagyobb mozgás- és figyelemigényű macskát választani. Természetesen a kiscicák is nevelhetőek, de egy felnőtt macskán már látszik, hogy mit tud és mit szeret. Így könnyebb megítélni, hogy mennyire passzol majd össze leendő gazdájával.

Ha egymásra találtunk kedvencünkkel, kezdjük az alapokkal: vigyük el állatorvoshoz. A menhelyeken általában csak oltva és ivartalanítva adják örökbe az állatokat.

A cicánk érkezésére fel kell készülni: be kell szerezni az alap felszereléseket, korának megfelelő eledelt, és persze játékokat. A játékon keresztül gyorsabban alakul ki a kapcsolat, ráadásul fitten tartja az állatot, és nem lesznek egészségügyi gondjai a túlsúly miatt. Külön tudomány épülhetne arra, hogy mi alapján választanak kedvenc helyet a macskák, de egyelőre nem lehet meghatározni. A cica pihenőhelyét úgy helyezzük el a lakásban, hogy ő onnan szemmel tarthassa a „birodalmát”, de zavartalan, nyugodt, az elemektől védett is legyen a hely. A macskák szeretnek az emberi szemmagasságban vagy annál magasabban szemlélődni, szeretik a meleg, napos pihenőhelyeket, de kifejezetten igénylik a zavartalan privát szférát is.

cica elégedetten pihen puha párnán

Türelem

Az elején valószínűleg visszafogottabb lesz, mivel hozzá kell szoknia az új környezethez, szagokhoz és ingerekhez. Adjunk neki egy kis időt, meg fogja hálálni a nyugalmat. A bizalomhoz idő kell, ezért a beszoktatás ideje alatt igyekezzünk a megszokott életünk ingereihez fokozatosan hozzászoktatni, mint a zajok, zene, családtagok, más háziállatok, kerüljük a hirtelen, ijesztő hangokat, mozdulatokat, idegenek látogatását.

Az etető és itató edényeket helyezzük el nyugodt, de a cica által minden körülmények között hozzáférhető helyre, ügyeljünk rá, hogy más háziállat ne tudja az evésben zavarni. A száraz eledel és a víz egész nap álljon rendelkezésre, a nedves eledel etetését időzítsük olyan időszakra, amikor a gazdi is otthon van, és személyes kapcsolatot tud kialakítani az etetés során a cicával. Ezen felül használjunk bőkezűen ízletes jutalomfalatokat az ismerkedés megkönnyítésére és a közös játékhoz. Adjunk neki teljes értékű eledelt, amely kiváló minőségű tápanyagokat tartalmaz. Ha kedvezünk neki, és türelmesek vagyunk, hamarosan egy nagyon hálás macskánk lesz!

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE