Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
A macskatanítás alapjai
tarka kölyökcica közeli kép

Minden, amit a kiscicák szobatisztaságra neveléséről tudni érdemes

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Ilyen egyszerű szobatisztaságra nevelni egy kiscicát

Egy macskát máshogy nevelünk szobatisztaságra, mint egy kutyát. Nem kell megtanítani neki, hogy mit tegyen az alommal, hiszen természetesnek veszi, hogy "homokban" végezze el a dolgát. Mindössze annyit kell tenned, hogy olyan almot vásárolsz, ami elnyeri az ő tetszését is, és megmutatod neki, hol találja a lakásban. Onnantól kezdve macskád boldogan használja majd.

A szobatisztaságra szoktatás első lépése

Amint hazahoztad kölyökmacskádat, tedd az alomra, hogy minél gyorsabban megszokja a szagát és a tapintását. Mindig tedd az alomra, amikor úgy gondolod, hogy szüksége lehet rá, például étkezések után vagy ébredést követően. Ha a kiscica a lakás más pontján szeretné elvégezni dolgát, óvatosan emeld fel, és mielőbb vidd az alomhoz! A legtöbb kölyökcicának nem szükséges további tanítás, vidd csak következetesen az alomhoz, hogy megértse az összefüggést.

bengáli kölyökcica figyelmesen néz előre

Milyen cica wc-t válassz kölyökcicádnak?

1. Felnőtteknek vagy kölyköknek szánt macskatoalett legyen?

Léteznek kölyköknek szánt alomtálcák, de ezt gyorsan kinövik a kismacskák, ami után megint hozzá kell szoktatni őket egy újhoz. Válassz macskádnak rögtön felnőtt méretű alomládát már a kezdetekkor. Nem kell attól tartanod, hogy a kölyökmacska nem tud bemenni a felnőtt almos dobozba. Ha mégis meggyűlne vele a baja, készíts feljárót fából vagy bármilyen más sima anyagból, ami nem csúszkál. Rögzítsd ragasztószalaggal az alom oldalához, és ha macskád már enélkül is gond nélkül használja az almot, vedd el nyugodtan a rámpát.

2. Zárt vagy nyitott?

A zárt almos dobozok gyakorlatilag egy privát toalettet kínálnak kölyökmacskádnak. A cicák egy része biztonságban érzi magát a zárt helyen, ami nem mellesleg megakadályozza az alom szétszóródását és a szagok terjengését is csökkenti. Vannak viszont olyan macskák, akikben bezártság-érzet alakulhat ki. Ezen úgy segíthetsz, hogy leszereled a macskavécé ajtaját egészen addig, amíg macskád komfortosan nem érzi magát benne.

Milyen almot válassz?

Válassz mérsékelten vagy egyáltalán nem illatosított almot, hiszen az erős szagok irritálhatják macskád orrát. Az alom lehetőség szerint pormentes legyen, mert a por károsíthatja kedvenced érzékeny tüdejét. Ha sikerült olyan márkájú almot találni, amit Te és macskád is kedveltek, lehetőség szerint ne váltogass később, mert az bizony összezavarhatja a kölyökcicákat.

Hol legyen a macskaalom helye?

Tedd csendes, nyugodt helyre, ahol nem kell tartani a hirtelen, ijesztő zajoktól.
Amíg macskád még kicsi, az alomnak olyan helyen kell lennie, ahol egyébként is sok időt tölt. A legjobb, ha a látóterében van az alom, így bármikor könnyen használhatja, amikor szüksége van rá.

Ha mégis arrébb kell helyezni, kis lépésekben tedd, azaz néhány naponta vidd arrébb az almot pár lépéssel, máskülönben könnyen összezavarhatod a kismacskát, ami kisebb balesetekhez is vezethet. Mivel a macskák jellemzően nem piszkítanak arra a területre, ahol esznek, egyszerű trükk, hogy a cica etetőtálját oda helyezd, ahol az alom volt korábban.

A kölyökmacskák nem szeretik a piszkos macskavécét. Ha nem cseréled rendszeresen az almot, egy tisztább helyet fog keresni, mint például a szőnyeg. Takarításkor szedd ki az ürüléket és dobd ki! Hetente egyszer a teljes almot öntsd a szemetesbe, a dobozt pedig szappanos vízzel mosd el! Öblítsd ki, hagyd megszáradni, majd töltsd fel újra tiszta alommal!

Most már minden adott ahhoz, hogy egy szobatiszta kiscicával élvezd a mindennapokat! Következő lépésként ismerkedj meg kölyökmacskád táplálási igényeivel is, hogy boldog és egészséges felnőtt macska válhasson belőle.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
3 perc olvasási idő

A macskatanítás alapjai

3 perc olvasási idő

Adhatunk-e tejet a cicáknak?

4 perc olvasási idő

Minden, amit az oltásokról tudni kell

2 perc olvasási idő

Hogyan kell féregteleníteni a macskákat?